Ransomware-aanval? Dit moet je doen
Vooral mkb’ers de dupe van ransomware
Het klinkt misschien surrealistisch: een hacker ‘gijzelt’ belangrijke bestanden en vervolgens moet je noodgedwongen losgeld betalen om weer toegang te krijgen. Toch komt een ransomware-aanval steeds vaker voor. Hoe wapen je jezelf tegen ransomware? En wat kun je doen als je toch slachtoffer wordt van deze vorm van cybercriminaliteit?
Hoe beveilig ik mijn zakelijke laptop?
Bescherm de zakelijke laptops van jezelf en je medewerkers
Een zakelijke laptop geeft jezelf en je medewerkers de vrijheid om overal en altijd te werken. Handig voor hen, maar ook voor cybercriminelen. Je medewerkers zijn nu niet alleen actief op het beveiligde netwerk op kantoor, maar ook thuis en onderweg. Voorkom dat criminelen toegang krijgen tot de gegevens en neem deze voorzorgsmaatregelen.
Veilig thuiswerken: bescherm je onderneming tegen cybercrime
Vijf tips voor een veilige thuiswerkplek
Werken jouw medewerkers regelmatig thuis? Dit heeft veel voordelen, zowel voor hen als voor jou als ondernemer. Toch brengt thuiswerken ook een aantal uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van cybercrime. Hoe kunnen jouw medewerkers veilig thuiswerken, zodat de kans op een incident zo klein mogelijk is? Deze vijf tips helpen je.
Cyberaanval: stappenplan voor ondernemers
Bescherm jezelf tegen hackers/malware
Zes op de tien ondernemers is ooit slachtoffer geworden van een cyberaanval. Daarom is een stappenplan tegen cyberaanvallen geen overbodige luxe. Niet alleen om inzicht te krijgen in de risico’s en kwetsbaarheden, maar ook om snel te kunnen handelen als je slachtoffer bent van cybercriminelen.
Voorkom cybercrime met voorbereiding en de juiste partners
Zijn jouw leveranciers veilig genoeg?
Nederlandse bedrijven geven gemiddeld minder geld uit aan cybersecurity dan aan de koffieautomaat. Goede koffie is belangrijk, maar het is belangrijker dat je bedrijf beveiligd is tegen cybercrime. Om dit te voorkomen, is meer nodig dan een meeting en een beleid. Je zult je digitale omgeving moeten beveiligen. Een onderdeel daarvan is het kiezen van de juiste leveranciers en partners. Waar moet je op letten en wat kun je zelf doen?
Alles over het datalek: voorkomen én genezen
Je medewerkers als eerste verdedigingslinie
Een datalek heb je sneller dan je denkt. Met één klik op een verkeerde link ben je belangrijke documenten kwijt en met een zoekgeraakte USB-stick ligt privacygevoelige informatie op straat. Wat is een datalek, hoe voorkom je het en wat moet je doen als je er toch mee te maken krijgt?
Hoe word je cyberweerbaar als mkb’er?
Bescherm je bedrijf tegen cybercrime
Waarom moet je cyberweerbaar zijn? Wat valt er bij mij nou te halen? Wellicht denk je zo over het risico op een cyberaanval. Maar wist je dat die tegenwoordig groter is dan de kans op een brand? Door deze onderschatting hebben veel ondernemers hun cybersecurity niet of niet voldoende op orde. In dit artikel lees je meer over het beschermen van je bedrijf tegen cyberaanvallen. Het is volgens alle experts namelijk niet de vraag òf je gehackt wordt, maar wanneer. En als die aanval komt, dan wil je voorbereid zijn.
Wat is cybercrime?
Alle vormen van cybercrime met een toelichting
Cybercrime komt steeds vaker voor, toch is voor veel ondernemers nog niet helemaal duidelijk: wat is cybercrime? Helaas is de kans groot dat je daar snel achter komt, want het aantal meldingen van cybercrime blijft stijgen. In de eerste vier maanden van 2021 waren er 5043 meldingen, in de eerste vier maanden van 2022 waren dat er al 6809. Hoog tijd om je te verdiepen in cybercrime en hoe jij je onderneming ertegen wapent.
Wat is het STOP-principe?
Wat te doen bij overval en geweld? Dit kun je doen als je een agressieve klant hebt in je bedrijf
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom klanten agressie vertonen. Sommigen hebben gewoon een kort lontje, anderen zijn gewend om op deze manier hun zin te krijgen. Het STOP-principe helpt jou als ondernemer om te gaan met agressie.
Wat is een cyberverzekering?
Een verzekering die steeds belangrijker wordt
Een cyberverzekering is een verzekering waarmee je je bedrijf indekt tegen financiële schade door cybercrime. Want: cyberincidenten komen helaas steeds vaker voor. Wat moet je weten over de cyberverzekering?
Zo maak je sterke wachtwoorden
Wachtzinnen: niet te kraken, makkelijk te onthouden
Een beetje hacker kraakt een eenvoudig wachtwoord binnen enkele minuten. Soms zelfs binnen enkele seconden. Zulke wachtwoorden zijn dus heel riskant. Vervang ze direct door sterke wachtwoorden. En dat zijn geen wachtwoorden meer, maar wachtzinnen.
Nepfactuur Gemeentegids
Factuur voor zogenaamde vermelding in gemeentegids
Honderden ondernemers hebben een nepfactuur ontvangen voor een vermelding op een website als www.gemeentegids-nederland.nl. Bedrijven als Publicatie & Advies NL, Media & Advies NL en A.O.N. Media sturen een factuur voor deze advertentieplaatsing.
Met welke hulpmiddelen kan ik geld controleren?
Welke detectieapparatuur is er?
Als ondernemer kan vals geld een kostenpost voor je betekenen. Daarom is een controle erg belangrijk. Hier zijn ook hulpmiddelen voor. Lees in dit artikel welke er zijn en waar je dan bij de biljetten op moet letten.
Kan ik iemand de toegang tot mijn winkel ontzeggen?
Individuele en collectieve winkelontzegging
Je wilt een bepaalde persoon niet meer in je winkel zien. Maar kan je hem of haar zomaar de toegang ontzeggen? Is het wettelijk toegestaan om iemand jouw winkel uit te sturen? Lees daarover meer in dit artikel.
Mag ik iemand aanhouden?
Wat moet ik doen bij winkeldiefstal?
Je ziet iemand een artikel uit jouw winkel in zijn of haar tas stoppen. Diefstal, op heterdaad betrapt. Maar mag je dan iemand aanhouden? En hoe ver mag je daarin gaan? Deze vragen worden beantwoord in dit artikel.
Wat kun je doen tegen oplichting en fraude?
Een stappenplan
Bedrijven zijn een geliefd doelwit voor oplichters. Voorkom oplichting en fraude met dit stappenplan. En laat je medewerkers dit stappenplan ook lezen!
Hoe bescherm ik mijn telefoon tegen virussen?
Virussen en wormen op mobiele apparaten van jou en je personeel
Een smartphone is eigenlijk niks anders dan een mobiele computer waar je toevallig ook mee belt. En dus is je mobiele telefoon net zo vatbaar voor virussen als je andere apparatuur. Hoe bescherm je jouw telefoon en de telefoon (van de zaak) van je personeel?
Je bankrekening geplunderd door cybercriminelen
Column Wouter Parent | Bank vergoedt schade niet!
Heb je het programma Kassa gezien over gestolen geld? Uit de aflevering blijkt dat de kans dat je iets van je geld terugziet steeds kleiner wordt. Zorg daarom dat je beter bewapend bent tegen de nieuwe vormen van digitale criminaliteit en lees mijn blog.