Cybercrime & fraude

Bedrijfsvoering

Multifactorauthenticatie: waarom is dit belangrijk?

Extra beveiligingslagen om cybercriminelen te weren

Inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord is tegenwoordig niet meer voldoende. Een wachtwoord kan gekraakt worden. Of op straat belanden na een grootschalige hack. Bouw daarom extra beveiligingslagen in. Hiermee voorkom je dat internetcriminelen toegang krijgen tot belangrijke bedrijfsaccounts. Dit doe je met multifactorauthenticatie. Wat het precies is en waarom het zo belangrijk is, lees je hier.

07 november 2023 3 minuten

Social engineering: zo werkt het

Herken de gevaren en laat je niet manipuleren

De zwakste schakel in je cybersecurity? Dat is de mens (lees: jijzelf en je personeel). En dat weten cybercriminelen ook. Die spelen daar gretig op in met social engineering, ook bekend als sociale manipulatie. Lees hier wat deze vorm van cybercriminaliteit precies inhoudt, in welke vormen cybercriminelen het toepassen en hoe iedereen binnen je bedrijf de gevaren leert herkennen.

07 november 2023 5 minuten

Wat is spear phishing en hoe voorkom je het?

Herken rode vlaggen en werk aan je cybersecurity

Ontvang je weleens e-mails van bekende afzenders die specifiek aan jou zijn gericht, maar waar een vreemd luchtje aan zit? Dan ben je waarschijnlijk het doelwit van spear phishing. Dit is een gerichte, gepersonaliseerde variant van het ‘gewone’ phishing. Hier lees je wat spear phishing precies is, hoe je rode vlaggen herkent en welke voorzorgsmaatregelen je treft om die gevaarlijke speren te ontwijken.

06 november 2023 5 minuten

Cyberaanval: stappenplan voor ondernemers

Bescherm jezelf tegen hackers/malware

Zes op de tien ondernemers is ooit slachtoffer geworden van een cyberaanval. Daarom is een stappenplan tegen cyberaanvallen geen overbodige luxe. Niet alleen om inzicht te krijgen in de risico’s en kwetsbaarheden, maar ook om snel te kunnen handelen als je slachtoffer bent van cybercriminelen.

30 oktober 2023 6 minuten

Voorkom cybercrime met voorbereiding en de juiste partners

Zijn jouw leveranciers veilig genoeg?

Nederlandse bedrijven geven gemiddeld minder geld uit aan cybersecurity dan aan de koffieautomaat. Goede koffie is belangrijk, maar het is belangrijker dat je je wapent tegen cybercrime. Je zult je digitale omgeving dan ook moeten beveiligen. Een onderdeel daarvan is het kiezen van de juiste leveranciers en partners. Waar moet je op letten en wat kun je zelf doen?

30 oktober 2023 4 minuten

Alles over het datalek: voorkomen én genezen

Je medewerkers als eerste verdedigingslinie

Een datalek heb je sneller dan je denkt. Met één klik op een verkeerde link ben je belangrijke documenten kwijt en met een zoekgeraakte USB-stick ligt privacygevoelige informatie op straat. Wat is een datalek, hoe voorkom je het en wat moet je doen als je er toch mee te maken krijgt?

30 oktober 2023 4 minuten

Wat is cybercrime?

Bekende vormen van cybercrime en tips om jezelf te wapenen

Cybercrime is een plaag die steeds meer slachtoffers maakt. Het aantal meldingen neemt exponentieel toe en de kans is groot dat je bedrijf er vroeg of laat mee in aanraking komt. Hoog tijd dus om je te verdiepen in de verschillende vormen van cybercrime. Met een stukje kennis en waardevolle tips ben je beter voorbereid op een cyberaanval.

30 oktober 2023 7 minuten

Ransomware-aanval? Dit moet je doen

Vooral mkb’ers de dupe van ransomware

Het klinkt misschien surrealistisch: een hacker ‘gijzelt’ belangrijke bestanden en vervolgens moet je noodgedwongen losgeld betalen om weer toegang te krijgen. Toch komt een ransomware-aanval steeds vaker voor. Hoe wapen je jezelf tegen ransomware? En wat kun je doen als je toch slachtoffer wordt van deze vorm van cybercriminaliteit?

24 augustus 2023 5 minuten

Hoe beveilig ik mijn zakelijke laptop?

Bescherm de zakelijke laptops van jezelf en je medewerkers

Een zakelijke laptop geeft jezelf en je medewerkers de vrijheid om overal en altijd te werken. Handig voor hen, maar ook voor cybercriminelen. Je medewerkers zijn nu niet alleen actief op het beveiligde netwerk op kantoor, maar ook thuis en onderweg. Voorkom dat criminelen toegang krijgen tot de gegevens en neem deze voorzorgsmaatregelen.

30 juni 2023 3 minuten

Veilig thuiswerken: bescherm je onderneming tegen cybercrime

Vijf tips voor een veilige thuiswerkplek

Werken jouw medewerkers regelmatig thuis? Dit heeft veel voordelen, zowel voor hen als voor jou als ondernemer. Toch brengt thuiswerken ook een aantal uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van cybercrime. Hoe kunnen jouw medewerkers veilig thuiswerken, zodat de kans op een incident zo klein mogelijk is? Deze vijf tips helpen je.

16 juni 2023 3 minuten

Hoe word je cyberweerbaar als mkb’er?

Bescherm je bedrijf tegen cybercrime

Waarom moet je cyberweerbaar zijn? Wat valt er bij mij nou te halen? Maar wist je dat de kans op een cyberaanval tegenwoordig groter is dan brandschade? In dit artikel lees je meer over het beschermen van je bedrijf tegen cyberaanvallen. Het is volgens experts namelijk niet de vraag óf je gehackt wordt, maar wanneer. En als die aanval komt, dan wil je goed voorbereid en cyberweerbaar zijn.

19 januari 2023 2 minuten

Wat is het STOP-principe?

Wat te doen bij overval en geweld? Dit kun je doen als je een agressieve klant hebt in je bedrijf

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom klanten agressie vertonen. Sommigen hebben gewoon een kort lontje, anderen zijn gewend om op deze manier hun zin te krijgen. Het STOP-principe helpt jou als ondernemer om te gaan met agressie.

10 juni 2022 2 minuten

Wat is een cyberverzekering?

Een verzekering die steeds belangrijker wordt

Een cyberverzekering is een verzekering waarmee je je bedrijf indekt tegen financiële schade door cybercrime. Want: cyberincidenten komen helaas steeds vaker voor. Wat moet je weten over de cyberverzekering?

24 februari 2022 3 minuten

Zo maak je sterke wachtwoorden

Wachtzinnen: niet te kraken, makkelijk te onthouden

Een beetje hacker kraakt een eenvoudig wachtwoord binnen enkele minuten. Soms zelfs binnen enkele seconden. Zulke wachtwoorden zijn dus heel riskant. Vervang ze direct door sterke wachtwoorden. En dat zijn geen wachtwoorden meer, maar wachtzinnen.

10 september 2021 5 minuten

Nepfactuur Gemeentegids

Factuur voor zogenaamde vermelding in gemeentegids

Honderden ondernemers hebben een nepfactuur ontvangen voor een vermelding op een website als www.gemeentegids-nederland.nl. Bedrijven als Publicatie & Advies NL, Media & Advies NL en A.O.N. Media sturen een factuur voor deze advertentieplaatsing.

28 september 2020 3 minuten

Met welke hulpmiddelen kan ik geld controleren?

Welke detectieapparatuur is er?

Als ondernemer kan vals geld een kostenpost voor je betekenen. Daarom is een controle erg belangrijk. Hier zijn ook hulpmiddelen voor. Lees in dit artikel welke er zijn en waar je dan bij de biljetten op moet letten.

28 september 2020 2 minuten

Kan ik iemand de toegang tot mijn winkel ontzeggen?

Individuele en collectieve winkelontzegging

Je wilt een bepaalde persoon niet meer in je winkel zien. Maar kan je hem of haar zomaar de toegang ontzeggen? Is het wettelijk toegestaan om iemand jouw winkel uit te sturen? Lees daarover meer in dit artikel.

25 september 2020 2 minuten

Mag ik iemand aanhouden?

Wat moet ik doen bij winkeldiefstal?

Je ziet iemand een artikel uit jouw winkel in zijn of haar tas stoppen. Diefstal, op heterdaad betrapt. Maar mag je dan iemand aanhouden? En hoe ver mag je daarin gaan? Deze vragen worden beantwoord in dit artikel.

24 september 2020 2 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 31 totaal, er zijn meerdere pagina's