Cybercrime & fraude

Bedrijfsvoering

Ransomware-aanval? Dit moet je doen

Vooral mkb’ers de dupe van ransomware

Het klinkt misschien surrealistisch: een hacker ‘gijzelt’ belangrijke bestanden en vervolgens moet je noodgedwongen losgeld betalen om weer toegang te krijgen. Toch komt een ransomware-aanval steeds vaker voor. Hoe wapen je jezelf tegen ransomware? En wat kun je doen als je toch slachtoffer wordt van deze vorm van cybercriminaliteit?

24 augustus 2023 5 minuten

Hoe beveilig ik mijn zakelijke laptop?

Bescherm de zakelijke laptops van jezelf en je medewerkers

Een zakelijke laptop geeft jezelf en je medewerkers de vrijheid om overal en altijd te werken. Handig voor hen, maar ook voor cybercriminelen. Je medewerkers zijn nu niet alleen actief op het beveiligde netwerk op kantoor, maar ook thuis en onderweg. Voorkom dat criminelen toegang krijgen tot de gegevens en neem deze voorzorgsmaatregelen.

30 juni 2023 3 minuten

Veilig thuiswerken: bescherm je onderneming tegen cybercrime

Vijf tips voor een veilige thuiswerkplek

Werken jouw medewerkers regelmatig thuis? Dit heeft veel voordelen, zowel voor hen als voor jou als ondernemer. Toch brengt thuiswerken ook een aantal uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van cybercrime. Hoe kunnen jouw medewerkers veilig thuiswerken, zodat de kans op een incident zo klein mogelijk is? Deze vijf tips helpen je.

16 juni 2023 3 minuten

Cyberaanval: stappenplan voor ondernemers

Bescherm jezelf tegen hackers/malware

Zes op de tien ondernemers is ooit slachtoffer geworden van een cyberaanval. Daarom is een stappenplan tegen cyberaanvallen geen overbodige luxe. Niet alleen om inzicht te krijgen in de risico’s en kwetsbaarheden, maar ook om snel te kunnen handelen als je slachtoffer bent van cybercriminelen.

19 januari 2023 6 minuten

Voorkom cybercrime met voorbereiding en de juiste partners

Zijn jouw leveranciers veilig genoeg?

Nederlandse bedrijven geven gemiddeld minder geld uit aan cybersecurity dan aan de koffieautomaat. Goede koffie is belangrijk, maar het is belangrijker dat je bedrijf beveiligd is tegen cybercrime. Om dit te voorkomen, is meer nodig dan een meeting en een beleid. Je zult je digitale omgeving moeten beveiligen. Een onderdeel daarvan is het kiezen van de juiste leveranciers en partners. Waar moet je op letten en wat kun je zelf doen?

19 januari 2023 4 minuten

Alles over het datalek: voorkomen én genezen

Je medewerkers als eerste verdedigingslinie

Een datalek heb je sneller dan je denkt. Met één klik op een verkeerde link ben je belangrijke documenten kwijt en met een zoekgeraakte USB-stick ligt privacygevoelige informatie op straat. Wat is een datalek, hoe voorkom je het en wat moet je doen als je er toch mee te maken krijgt?

19 januari 2023 4 minuten

Hoe word je cyberweerbaar als mkb’er?

Bescherm je bedrijf tegen cybercrime

Waarom moet je cyberweerbaar zijn? Wat valt er bij mij nou te halen? Wellicht denk je zo over het risico op een cyberaanval. Maar wist je dat die tegenwoordig groter is dan de kans op een brand? Door deze onderschatting hebben veel ondernemers hun cybersecurity niet of niet voldoende op orde. In dit artikel lees je meer over het beschermen van je bedrijf tegen cyberaanvallen. Het is volgens alle experts namelijk niet de vraag òf je gehackt wordt, maar wanneer. En als die aanval komt, dan wil je voorbereid zijn.

19 januari 2023 2 minuten

Wat is cybercrime?

Alle vormen van cybercrime met een toelichting

Cybercrime komt steeds vaker voor, toch is voor veel ondernemers nog niet helemaal duidelijk: wat is cybercrime? Helaas is de kans groot dat je daar snel achter komt, want het aantal meldingen van cybercrime blijft stijgen. In de eerste vier maanden van 2021 waren er 5043 meldingen, in de eerste vier maanden van 2022 waren dat er al 6809. Hoog tijd om je te verdiepen in cybercrime en hoe jij je onderneming ertegen wapent.

19 januari 2023 4 minuten

Wat is het STOP-principe?

Wat te doen bij overval en geweld? Dit kun je doen als je een agressieve klant hebt in je bedrijf

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom klanten agressie vertonen. Sommigen hebben gewoon een kort lontje, anderen zijn gewend om op deze manier hun zin te krijgen. Het STOP-principe helpt jou als ondernemer om te gaan met agressie.

10 juni 2022 2 minuten

Wat is een cyberverzekering?

Een verzekering die steeds belangrijker wordt

Een cyberverzekering is een verzekering waarmee je je bedrijf indekt tegen financiële schade door cybercrime. Want: cyberincidenten komen helaas steeds vaker voor. Wat moet je weten over de cyberverzekering?

24 februari 2022 3 minuten

Zo maak je sterke wachtwoorden

Wachtzinnen: niet te kraken, makkelijk te onthouden

Een beetje hacker kraakt een eenvoudig wachtwoord binnen enkele minuten. Soms zelfs binnen enkele seconden. Zulke wachtwoorden zijn dus heel riskant. Vervang ze direct door sterke wachtwoorden. En dat zijn geen wachtwoorden meer, maar wachtzinnen.

10 september 2021 5 minuten

Nepfactuur Gemeentegids

Factuur voor zogenaamde vermelding in gemeentegids

Honderden ondernemers hebben een nepfactuur ontvangen voor een vermelding op een website als www.gemeentegids-nederland.nl. Bedrijven als Publicatie & Advies NL, Media & Advies NL en A.O.N. Media sturen een factuur voor deze advertentieplaatsing.

28 september 2020 3 minuten

Met welke hulpmiddelen kan ik geld controleren?

Welke detectieapparatuur is er?

Als ondernemer kan vals geld een kostenpost voor je betekenen. Daarom is een controle erg belangrijk. Hier zijn ook hulpmiddelen voor. Lees in dit artikel welke er zijn en waar je dan bij de biljetten op moet letten.

28 september 2020 2 minuten

Kan ik iemand de toegang tot mijn winkel ontzeggen?

Individuele en collectieve winkelontzegging

Je wilt een bepaalde persoon niet meer in je winkel zien. Maar kan je hem of haar zomaar de toegang ontzeggen? Is het wettelijk toegestaan om iemand jouw winkel uit te sturen? Lees daarover meer in dit artikel.

25 september 2020 2 minuten

Mag ik iemand aanhouden?

Wat moet ik doen bij winkeldiefstal?

Je ziet iemand een artikel uit jouw winkel in zijn of haar tas stoppen. Diefstal, op heterdaad betrapt. Maar mag je dan iemand aanhouden? En hoe ver mag je daarin gaan? Deze vragen worden beantwoord in dit artikel.

24 september 2020 2 minuten

Wat kun je doen tegen oplichting en fraude?

Een stappenplan

Bedrijven zijn een geliefd doelwit voor oplichters. Voorkom oplichting en fraude met dit stappenplan. En laat je medewerkers dit stappenplan ook lezen!

24 september 2020 3 minuten

Hoe bescherm ik mijn telefoon tegen virussen?

Virussen en wormen op mobiele apparaten van jou en je personeel

Een smartphone is eigenlijk niks anders dan een mobiele computer waar je toevallig ook mee belt. En dus is je mobiele telefoon net zo vatbaar voor virussen als je andere apparatuur. Hoe bescherm je jouw telefoon en de telefoon (van de zaak) van je personeel?

23 september 2020 3 minuten

Je bankrekening geplunderd door cybercriminelen

Column Wouter Parent | Bank vergoedt schade niet!

Heb je het programma Kassa gezien over gestolen geld? Uit de aflevering blijkt dat de kans dat je iets van je geld terugziet steeds kleiner wordt. Zorg daarom dat je beter bewapend bent tegen de nieuwe vormen van digitale criminaliteit en lees mijn blog.

23 september 2020 3 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 28 totaal, er zijn meerdere pagina's