Met welke hulpmiddelen kan ik geld controleren?

Welke detectieapparatuur is er?

Met welke hulpmiddelen kan ik geld controleren

Als ondernemer kan vals geld een kostenpost voor je betekenen. Daarom is een controle erg belangrijk. Hier zijn ook hulpmiddelen voor. Lees in dit artikel welke er zijn en waar je dan bij de biljetten op moet letten.

Natuurlijk kun je de bankbiljetten zonder hulpmiddelen controleren. Er zijn dan genoeg dingen waar je op moet letten. Meer informatie vind je in het artikel Hoe herken ik vals geld? Dit artikel richt zich specifiek op de volgende hulpmiddelen: infrarooddetector, uv-lamp, vergrootglas en detectieapparatuur.

Vergrootglas

Met het blote oog kun je een paar dingen ontdekken in een bankbiljet, maar met een vergrootglas kun je nog meer dingen ontdekken. Op verschillende plaatsen zit namelijk een microtekst. Een goed voorbeeld daarvan is op de voorkant van het bankbiljet, rechts naast de opdruk 'EUPO'. Ook de allerkleinste letters moeten scherp zijn. Is dit niet het geval dan heb je een vals biljet in handen.

Infrarooddetector

Je kunt bij speciaalzaken een infrarooddetector kopen. Dit hulpmiddel helpt ook bij vals geld detectie. Leg het biljet in de infrarooddetector en volgens De Nederlandsche Bank moeten dan de volgende dingen te zien zijn:

  • Kijk of aan de voorkant alleen het rechtergedeelte van de afgedrukte afbeelding te zien is, en het hologram.

  • Kijk of aan de achterkant van de biljetten van 5, 10 en 20 euro de glanzende band zichtbaar blijft. Bij de biljetten van 50, 100, 200 en 500 euro blijft een nummer zichtbaar.

UV-lamp

Veel MKB-ondernemingen maken nog gebruik van UV-lampen. In veel winkels wordt er alleen maar vluchtig gekeken of het papier niet blauw oplicht. Tegenwoordig is het echter ook mogelijk dat vervalsingen niet blauw oplichten. Hou daar dus rekening mee. Verder kun je met de UV-lamp ook nog andere dingen controleren.

  • Kijk of de in het papier verwerkte vezels licht geven in drie verschillende kleuren: rood, blauw en groen.

  • Kijk of aan de voorkant van het bankbiljet twee kleuren onder UV-licht veranderen: de blauwe inkt van de Europese vlag en van de handtekening worden onder het UV-licht groen. Het geel van de sterretjes in de vlag wordt oranje.

  • Kijk of aan de achterkant de kaart van Europa, de brug en de waarde van het bankbiljet in één kleur geel, oplichten.

Detectieapparatuur

De vorige detectieapparatuur helpt je bij het controleren van één of meer echtheidskenmerken. Maar jij als gebruiker beslist zelf of het bankbiljet wel of niet vals is, volgens jou. Je hebt ook apparatuur die met een gekleurd lampje, een geluidssignaal of op een tekstdisplay aangeeft of een eurobankbiljet als echt of vals is herkend. In dit geval beslist het apparaat of een biljet als echt of vals is te beschouwen. Check wel altijd of het hulpmiddel op de lijst van goedgekeurde apparaten van de Europese Centrale Bank staat.

Wat vind je van dit artikel?