Vitaliteit & gezondheid

Personeel

Omgaan met interne en externe stress

Verminder stress en voorkom uitval

Steeds meer mensen vallen langdurig uit door stress. En de verwachting is dat de werkdruk en werkstress de komende jaren alleen maar verder toenemen. Hoe kun je stress verminderen en ermee omgaan als jij of je medewerkers stress ervaren?

03 april 2024 3 minuten

Europees kampioen zitten: hoe ongezond is dat en hoe help jij werknemers op te staan?

Laagdrempelige tips voor meer beweging tijdens het werk

Nederland is Europees kampioen. Maar voordat we gaan juichen: we zitten het meest van heel Europa. Werkende Nederlanders zitten gemiddeld 8,9 uur per dag. En dat is slecht nieuws, want zoveel zitten gaat ten koste van de gezondheid. Welke gevolgen heeft ons zitgedrag en hoe kun jij je medewerkers helpen om meer in beweging te komen?

01 maart 2024 3 minuten

Werknemer vindt werk-privébalans steeds belangrijker

Ambities komen op een lager pitje

Werknemers hechten meer waarde aan een gezonde balans tussen werk en privé dan aan carrière maken. Dat blijkt uit onderzoek van uitzendbureau Randstad. Onder jongeren leeft dit sentiment nog meer dan onder oudere werknemers.

02 februari 2024 2 minuten

7 op de 10 werknemers wil in 2024 meer aandacht besteden aan mentale gezondheid

Aanbod duurzame arbeidsvoorwaarden belangrijk voor werknemers

Weet jij wat je werknemers belangrijk vinden? Uit onderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank blijkt dat 70% van de werknemers in 2024 meer aandacht wil besteden aan de eigen mentale gezondheid. Daarnaast zijn duurzame arbeidsvoorwaarden steeds populairder.

11 januari 2024 3 minuten

Forse toename in aantal werknemers met burn-outklachten

Het aantal werknemers met burn-outklachten steeg in 2022 naar 1,6 miljoen, sterke toename onder jongeren

In 2022 hadden zo’n 1,6 miljoen werknemers te maken met burn-out gerelateerde klachten. Dat komt neer op 1 op de 5 werknemers. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2021: toen waren er ‘maar’ 1,3 miljoen werknemers met dit soort klachten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat kennisinstituut TNO en CBS deden in het kader van de Week van de Werkstress.

27 november 2023 2 minuten

Alcohol op het werk: hoe herken en voorkom je misbruik?

Hoe voorkom je alcoholmisbruik onder personeel en hoe ga je ermee om?

Iedereen mag zijn of haar keuzes maken over alcohol. Maar als het op alcohol en werk aankomt, liggen zaken wat ingewikkelder. Wat zijn de regels rond alcohol op het werk? Wat als het alcoholgebruik van je werknemer invloed heeft op de werkprestaties? En hoe herken en voorkom je misbruik? In dit artikel bespreken we dit onderwerp ad fundum.

10 november 2023 5 minuten

Hoe motiveer je personeel: 7 praktische tips

Geef vertrouwen en bied uitzicht op succes

Personeel motiveren is meer dan alleen complimenten uitdelen en makkelijker dan je misschien denkt. Check hier zeven praktische manieren om dit te doen.

21 september 2023 3 minuten

De thuiswerkplek & arbo: zo zit het

Help je thuiswerkende medewerkers gezond en fit te blijven

Thuiswerken is bij veel bedrijven een vast onderdeel geworden van het personeelsbeleid. Hoe zit het met de arbowet bij thuiswerken? Wat zijn de plichten van de werkgever?

30 juni 2023 6 minuten

Eigenrisicodrager worden, waarom zou je?

De verzuimkosten van je personeel voor eigen rekening of toch een verzekering?

Als werkgever ben je verplicht je medewerkers te voorzien van een inkomen voor als ze ziek worden of arbeidsongeschikt raken. Hiervoor betaal je de Belastingdienst premie voor de werknemersverzekeringen. Je kunt deze premie verlagen door eigenrisicodrager te worden. Hoe werkt dat precies?

16 januari 2023 5 minuten

Waarom zou ik mijn werknemers (nog) een collectieve zorgverzekering aanbieden?

Voordelen anno 2023 van een collectieve zorgverzekering voor jou en je werknemers

Wil je wat extra doen voor je werknemers? Bied ze dan een collectieve zorgverzekering aan. Met persoonlijk advies en kortingen op de aanvullende en tandartsverzekering profiteren ze van veel voordelen. Ook nu de korting op de basispremie verdwijnt in 2023.

12 december 2022 3 minuten

Zeven tips voor een goede werk-privé balans

Help je medewerkers de juiste balans te vinden tussen werk en privé

Veel werknemers worstelen met het vinden van een goede werk-privé balans. Voor jou als werkgever is het belangrijk om ze daarbij te helpen, want een verstoorde balans tussen werk en privé leidt onherroepelijk tot verzuim. Ontdek onze 7 tips om je personeel gezond en flexibel te houden.

14 november 2022 5 minuten

Voel je FiT met gezonde voeding

Blog door Roland Haalman, arts in opleiding bij Zorg van de Zaak MKB - Specialisme Arbeid & Gezondheid

Gezonde voeding is van essentieel belang om vitaal en fit te blijven. Mensen die gezond leven, zijn over het algemeen meer tevreden met hun leven en functioneren beter. Toch lukt het ons niet altijd om gezond te eten, we consumeren als land veel suiker. Hoe kun je hier als werkgever mee aan de slag?

15 juni 2022 3 minuten

Fietsplan: zo is zakelijk fietsen nog steeds interessant

Financieel aantrekkelijke regelingen voor zakelijk fietsen

Hoewel het fietsplan officieel niet meer bestaat, zijn er sinds 1 januari 2020 er nieuwe regelingen om de fiets als zakelijk vervoermiddel te stimuleren. Daarmee is het nog aantrekkelijker geworden om je werknemers een fiets van de zaak aan te bieden, of om als zzp’er te kiezen voor een zakelijke fiets. Hoe werkt het en welke constructies zijn er mogelijk?

29 april 2022 4 minuten

Duurzame inzetbaarheid: wat is het en hoe begin je ermee?

Zo creëer je waarde voor je werknemers en investeer in gelukkige en productieve werknemers

Als werkgever wil je dat je personeel duurzaam inzetbaar is. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies? En hoe begin je ermee? In dit artikel lees je wat de echte betekenis van duurzame inzetbaarheid is, welke misvattingen er bestaan over deze term en hoe je bij kunt dragen aan de duurzame inzetbaarheid van je werknemers.

24 januari 2022 7 minuten

Coronastress: een lang coronajaar hakt erin bij ondernemers

Hoe kun je coronastress verminderen?

Ondernemen in coronatijd is niet bepaald makkelijk geweest. Ondernemers in bepaalde sectoren hebben het flink voor hun kiezen gekregen. Velen ervaren als gevolg hiervan stressklachten. Hoe zit dat? En wat kun je doen tegen coronastress?

30 juli 2021 3 minuten

Corona, vaccinatie en verzuim

Het antwoord op veelgestelde vragen

De vaccinaties tegen corona zijn in volle gang: mooi nieuws richting het ‘normale’ leven - maar ook bron van vragen. Kun je van werknemers verwachten dat ze een prik halen? En als ze hem niet halen en wel ziek worden, moet je dan loon doorbetalen? Hier vind je het antwoord op de meestgestelde ondernemersvragen over corona, vaccinatie en verzuim.

20 april 2021 4 minuten

Thuiswerken? Zo houd je je medewerkers mentaal fit

Vitale medewerkers zijn productiever & gelukkiger

Nu veel medewerkers door de corona maatregelen thuiswerken, is de vitaliteit van personeel voor werkgevers een prioriteit. Sociaal contact is niet meer vanzelfsprekend en de grens tussen werk en privé vervaagt. Vitale medewerkers zijn productiever, gelukkiger én voelen zich meer betrokken bij de organisatie waar ze voor werken. Hoe zorg je er als werkgever voor dat medewerkers ook nu mentaal fit blijven?

23 november 2020 13 minuten

Hoe werkt ESF duurzame inzetbaarheid?

Subsidie voor ondernemers met personeel

Het Europees Sociale Fonds (ESF) voor duurzame inzetbaarheid is een subsidie voor werkgevers. Hoe werkt het precies? Hoe kun jij profiteren van ESF Duurzame Inzetbaarheid? Antwoorden en tips voor ondernemers.

22 juli 2020 2 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 36 totaal, er zijn meerdere pagina's