Omgaan met interne en externe stress

Jij bent zelf het antwoord

Omgaan met interne en externe stress

In tijden van onzekerheid kun je als ondernemer veel stress ervaren. Mandy van der Put geeft tips om mentaal gezond te blijven in crisistijd.

Mandy van der Put is CEO van Straight-Line Leadership. Ze helpt ondernemers mentaal sterker te worden. In de podcasts met de naam ‘Black Swan Project’ legt ze uit hoe je overeind blijft in tijden van crisis.

Interne en externe stress

In deze aflevering bespreekt Van der Put de oorzaak van stress en hoe je dat onder controle krijgt.

Accepteer de onzekerheid

“De toekomst is onzeker en onbekend. En dat is oké”, weet Van der Put. “De toekomst is altijd onzeker, maar nu helemaal. Dingen die waarschijnlijk waren, zijn dat nu niet meer.”

Hoe ga je effectief om met het onbekende? “Dat vinden we als mensen lastig. Je brein gaat op zoek naar betrouwbare mensen en informatie om zich aan vast te klampen. Je probeert dingen te verklaren. Op zoek naar zekerheid en hoop.”

Werk aan jezelf

“Het enige wat je zekerheid geeft, dat ben je zelf”, beweert Van der Put. “Focus vooral op de zaken waar je zelf controle over hebt en ga daarmee aan de slag. We hebben geen controle over corona, politiek, lockdowns, etc. Maar er blijven genoeg dingen waar je wel controle over hebt. Jezelf onder controle krijgen is nu heel belangrijk.”

Oorzaak van stress

“Stress ontstaat altijd in je eigen gedachten. In je eigen interne wereld. De conversatie die je met jezelf hebt creëert stress. Je kunt dit onder controle krijgen door je simpelweg bewust te worden van die interne conversatie.”

Antwoord op stress

“Jij bent het magische antwoord. Als je toegang hebt tot je gezonde verstand kun je een antwoord geven op stress.” Wanneer je het lastig vindt om jezelf onder controle te krijgen, kunnen deze handige tips je helpen.

Wat vind je van dit artikel?