Beloning & arbeidsvoorwaarden

Personeel

Extra stijging minimumloon op 1 juli gaat toch niet door, Eerste Kamer is tegen

Wel verhoging van 3% op komst door reguliere indexatie

Goed nieuws voor werkgevers die worstelen met hun loonkosten. Het voorstel om het wettelijk minimumloon op 1 juli 2024 extra te verhogen met 1,2% is van de baan. De Eerste Kamer stemt tegen. Toch gaat het minimumloon wel omhoog, waarschijnlijk met 3%.

10 april 2024 2 minuten

Dit is het minimumloon in 2024

Wat is het, hoe zit het met het minimumloon per uur en hoeveel stijgt het vanaf juli?

Op 1 januari 2024 is het minimumloon weer gestegen, na een flinke stijging in 2023. Dat heeft alles te maken met de invoering van het minimumuurloon, naast de indexering. En op 1 juli 2024 volgt er weer een stijging. Wat is nu het minimumloon, hoe zit het met de stijging en hoe ga je hiermee om als werkgever?

10 april 2024 2 minuten

Wat is het gebruikelijk loon in 2024 voor een dga?

Regels om je loon te bepalen als aandeelhouder

Als je minimaal 5% belang hebt in een vennootschap of coöperatie en er ook voor werkt, krijg je te maken met gebruikelijk loon. Dit geldt dus ook voor directeur-grootaandeelhouders (dga). Wat houdt deze regeling precies in? En wat is het gebruikelijk loon in 2024?

28 maart 2024 4 minuten

Wat is een marktconform salaris?

In 3 stappen naar een passend loon voor je werknemer

Niet te veel, niet te weinig. Dat is de uitdaging bij het bepalen van het salaris voor je werknemers. Het is belangrijk om te kijken wat gebruikelijk is in de markt. Hoe kom je tot een marktconform salaris? Volg deze stappen.

12 februari 2024 5 minuten

Belangrijkste redenen voor werknemers om in 2024 van baan te veranderen

Lessen om personeel aan te trekken en langer te behouden

Een beter salaris. Dat is voor werknemers nog altijd de belangrijkste reden om te wisselen van baan. Daarnaast kunnen het aantal werkuren, persoonlijke ontwikkeling en minder reistijd de doorslag geven. Dit blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank en onderzoeksbureau Q&A Research. Hoe kun je hierop inspelen?

25 januari 2024 3 minuten

Dit is het minimumloon horeca in 2024

Iemands ervaring, functie en leeftijd bepalen het loon in de horeca

Ook in de horeca verandert er in 2024 veel door de invoering van het minimumuurloon. Wat is in 2024 het minimumloon in de horeca? Is dit loon hoger dan het wettelijk minimumloon? Ben je verplicht cao-lonen aan te houden? En hoe bepaal je het juiste loon? Een overzicht van de antwoorden.

16 januari 2024 4 minuten

Reiskostenvergoeding 2024: waar hebben je werknemers recht op?

Onbelaste reiskostenvergoeding gestegen van 21 naar 23 cent

Voor werknemers die niet op een steenworp afstand van werk wonen, kun je reiskostenvergoeding uitkeren. Met een gemiddelde woon-werkafstand van 22,7 kilometer (2023) in Nederland is de kans dus groot dat je hiermee te maken krijgt. Waar hebben je werknemers eigenlijk recht op en welke andere zaken zijn van belang?

12 januari 2024 5 minuten

Loonkloof neemt toe, maar niet onder zzp’ers

Acceptatie van thuiswerken mogelijke verklaring

De loonkloof bestaat nog steeds en is zelfs een beetje groter geworden. Maar dat is niet het geval onder zzp’ers. Volgens onderzoek van Intelligence Group verdienen vrouwen die als zzp’er werken inmiddels nagenoeg hetzelfde per uur als hun mannelijke collega’s. Dat zou betekenen dat de loonkloof bij zzp’ers verdwenen is.

08 december 2023 2 minuten

13e maand: de regels over deze eindejaarsuitkering

Alle vragen over de 13e maand en de eindejaarsuitkering beantwoord

De dertiende maand is onder werknemers een populaire secundaire arbeidsvoorwaarde. Waar moet je rekening mee houden als je een 13e maand aanbiedt aan je personeel? In dit artikel praten we je bij over alle regels rond de 13e maand en de eindejaarsuitkering.

07 december 2023 4 minuten

Secundaire arbeidsvoorwaarden: zo zet je ze in

Goede secundaire arbeidsvoorwaarden maken het verschil

De meeste sollicitanten kijken vrijwel direct naar de secundaire arbeidsvoorwaarden die een potentiële werkgever biedt. Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden en hoe maak je er slim gebruik van?

07 december 2023 5 minuten

Gemiddeld en modaal salaris in Nederland: een overzicht

Check het salaris met het modaal en gemiddeld inkomen, ook per functie en leeftijd

Natuurlijk wil je je medewerkers een goed inkomen bieden. Maar wat is goed? Het helpt om een benchmark te hebben. Wat is het gemiddelde salaris in Nederland en wat is het verschil met een modaal inkomen? Bekijk dit overzicht en vergelijk het loon met het gemiddeld salaris per leeftijd, branche en beroep.

07 november 2023 4 minuten

De groene arbeidsovereenkomst: stimuleer duurzame keuzes met je arbeidsvoorwaarden

Legal Designer Savannah Koomen over de waarde van groene arbeidsvoorwaarden

Wil jij aan de slag met het verduurzamen van je arbeidsvoorwaarden? De groene arbeidsovereenkomst helpt je om een goede start te maken. Wat is de groene arbeidsovereenkomst precies en hoe kun je ermee aan de slag? We gaan in gesprek met Savannah Koomen, Legal Designer bij Patroon Design en het creatieve brein achter dit idee.

03 november 2023 3 minuten

Van bruto naar netto uurloon: bereken het zelf

Bereken het netto uurloon op basis van het bruto uurloon

Als je iemand in dienst neemt, maak je loonafspraken. Meestal spreek je een bruto maandloon af, maar het kan ook een bruto uurloon zijn. Hoe weet je wat er van een bruto uurloon overblijft aan netto uurloon? Dit moet je weten over het bruto en netto loon.

30 oktober 2023 4 minuten

Loonsverhoging geven in 2024: zo pak je het aan

Laat salarisverhoging niet aan toeval over

Personeel aantrekken en behouden is geen eenvoudige taak in tijden van flinke inflatie en een krappe arbeidsmarkt. Loonsverhoging geven lijkt dan een van de weinige opties die je hebt. Toch is het niet verstandig om in het wilde weg met loonsverhogingen te strooien. Hoe pak je het aan? Zo voorkom je dat je salarisverhoging aan het toeval overlaat.

30 oktober 2023 6 minuten

Moet ik reiskostenvergoeding doorbetalen tijdens vakanties?

Wanneer wel en wanneer niet vergoeden?

De reiskosten van medewerkers mag je in 2023 tot € 0,21 per kilometer belastingvrij vergoeden. Maar als ze ziek zijn of vrije dagen opnemen, hoeven ze die reiskosten niet te maken en mag je de vergoeding stopzetten. Hoe zit het eigenlijk met het verschil tussen vaste en variabele reiskostenvergoeding; heeft dat invloed op het wel of niet doorbetalen tijdens vakanties? En wat is de rol van de Belastingdienst?

06 oktober 2023 3 minuten

Arbeidsvoorwaardengesprek: tips voor werkgevers over salarisonderhandeling en meer

Alles voor een geslaagd arbeidsvoorwaardengesprek

Jij weet het zeker: deze kandidaat wil je graag aan je organisatie toevoegen. Maar je moet nog een arbeidsvoorwaardengesprek voeren. Hoe pak je het aan? In dit artikel geven we je handige tips voor een succesvol arbeidsvoorwaardengesprek.

14 september 2023 6 minuten

Reiskostenvergoeding privégebruik openbaar vervoer: hoe zit dat precies?

Pluk de vruchten van een NS-Business card

Vergoed je de reiskosten per openbaar vervoer van je werknemers? Top! Je medewerkers maken daarnaast waarschijnlijk ook privé gebruik van het openbaar vervoer; mag je dat ook vergoeden? En hoe zit dat met de administratie ervan? We zetten de belangrijkste voorwaarden kort voor je op een rijtje.

08 september 2023 3 minuten

Wat gebeurt er als ik een nettoloonafspraak maak?

Let hierop als je een nettoloonafspraak maakt met je medewerker

Met de meeste werknemers maak je brutoloonafspraken. Pas na aftrek van bijvoorbeeld loonheffing en sociale premies is bekend wat er ‘in het handje’ overblijft. Sommige werknemers maken daarom liever nettoloonafspraken. Wat gebeurt er als je een nettoloonafspraak maakt? Hier moet je op letten.

24 augustus 2023 2 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 87 totaal, er zijn meerdere pagina's