Arbeidsvoorwaardengesprek: tips voor werkgevers over salarisonderhandeling en meer
Alles voor een geslaagd arbeidsvoorwaardengesprek
Jij weet het zeker: deze kandidaat wil je graag aan je organisatie toevoegen. Maar je moet nog een arbeidsvoorwaardengesprek voeren. Hoe pak je het aan? In dit artikel geven we je handige tips voor een succesvol arbeidsvoorwaardengesprek.
Moet ik reiskostenvergoeding doorbetalen tijdens vakanties?
Wanneer wel en wanneer niet vergoeden?
De reiskosten van medewerkers mag je tot € 0,21 per kilometer belastingvrij vergoeden. Maar als ze ziek zijn of vrije dagen opnemen, hoeven ze die reiskosten niet te maken en mag je de vergoeding stopzetten. Hoe zit het eigenlijk met het verschil tussen vaste en variabele reiskostenvergoeding; heeft dat invloed op het wel of niet doorbetalen tijdens vakanties? En wat is de rol van de Belastingdienst?
Reiskostenvergoeding privégebruik openbaar vervoer: hoe zit dat precies?
Pluk de vruchten van een NS Business card
Vergoed je de reiskosten per openbaar vervoer van je werknemers? Top! Je medewerkers maken daarnaast waarschijnlijk ook privé gebruik van het openbaar vervoer; mag je dat ook vergoeden? En hoe zit dat met de administratie ervan? We zetten de belangrijkste voorwaarden kort voor je op een rijtje.
Loonsverhoging geven in 2024: zo pak je het aan
Laat salarisverhoging niet aan toeval over
Personeel aantrekken en behouden is geen eenvoudige taak in tijden van flinke inflatie en een krappe arbeidsmarkt. Loonsverhoging geven lijkt dan een van de weinige opties die je hebt. Toch is het niet verstandig om in het wilde weg met loonsverhogingen te strooien. Hoe pak je het aan? Zo voorkom je dat je salarisverhoging aan het toeval overlaat.
Wat gebeurt er als ik een nettoloonafspraak maak?
Let hierop als je een nettoloonafspraak maakt met je medewerker
Met de meeste werknemers maak je brutoloonafspraken. Pas na aftrek van bijvoorbeeld loonheffing en sociale premies is bekend wat er ‘in het handje’ overblijft. Sommige werknemers maken daarom liever nettoloonafspraken. Wat gebeurt er als je een nettoloonafspraak maakt? Hier moet je op letten.
Groene arbeidsvoorwaarden: stimuleer duurzaam denken
Groene arbeidsvoorwaarden nieuwe trend in arbeidsvoorwaarden
Steeds meer bedrijven zetten in op duurzaamheid. Niet alleen door naar hun inkoopbeleid en CO2-voetafdruk te kijken, maar ook door hun werknemers groene arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden en waarom zijn deze arbeidsvoorwaarden in opmars? En hoe begin je ermee?
Werkgeversbijdrage kinderopvang uitgelegd
Hoeveel draag je af aan de Belastingdienst?
Heb je personeel in dienst? Dan ben je verplicht bij te dragen aan de kosten voor de kinderopvang. Hoe dat precies werkt, lees je in dit artikel.
Tertiaire arbeidsvoorwaarden, wat en hoe?
Alles over faciliteiten en voorzieningen die je personeel kunt aanbieden
Je maakt met je medewerker verschillende afspraken op het moment dat hij bij je komt werken. Primaire, secundaire en zelfs tertiaire arbeidsvoorwaarden. Wat zijn tertiaire arbeidsvoorwaarden en hoe gebruik je ze in je voordeel?
Hoeveel verdient een ondernemer?
Salarissen van startend zzp’er tot gevestigde ondernemer
Het ondernemerschap is prachtig: doen wat je leuk vindt, eigen baas zijn en daar geld mee verdienen. Maar hoeveel verdient een ondernemer nou eigenlijk? Dat verschilt nogal. Een startende pionier houdt onderaan de streep iets anders over dan iemand die al jaren aan de weg timmert. Dus in dit artikel een genuanceerd antwoord op de vraag: hoeveel verdient een ondernemer?
Reiskostenvergoeding 2023: waar hebben je werknemers recht op?
Onbelaste reiskostenvergoeding gestegen van 19 naar 21 cent
Niet iedereen woont op een steenworp afstand van werk. De gemiddelde woon-werkafstand in Nederland lag vorig jaar op 22,7 kilometer. Een werknemer die reist met eigen vervoer maakt kosten. Hiervoor kun je reiskostenvergoeding geven. Waar hebben je werknemers eigenlijk recht op en welke andere zaken zijn van belang?
Secundaire arbeidsvoorwaarden: zo zet je ze in
Goede secundaire arbeidsvoorwaarden maken het verschil
De meeste sollicitanten kijken vrijwel direct naar de secundaire arbeidsvoorwaarden die een potentiële werkgever biedt. Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden en hoe maak je er slim gebruik van?
Van bruto naar netto uurloon: bereken het zelf
Bereken het netto uurloon op basis van het bruto uurloon
Als je iemand in dienst neemt, maak je loonafspraken. Meestal spreek je een bruto maandloon af, maar het kan ook een bruto uurloon zijn. Hoe weet je wat er van een bruto uurloon overblijft aan netto uurloon? Dit moet je weten over het bruto en netto loon.
Vakantiegeld: verplicht of niet?
De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WMM)
Ben je als werkgever verplicht vakantiegeld uit te betalen? Wat zijn precies de regels en uitzonderingen? In dit artikel leggen we die aan je uit.
Wat zijn primaire arbeidsvoorwaarden?
Alles over de belangrijkste afspraken met je werknemers
Heb je personeel in dienst? Dan heb je te maken met (primaire) arbeidsvoorwaarden. Aan welke regels moet je je houden? In dit artikel praten we je bij over primaire arbeidsvoorwaarden.
Telefoon van de zaak en telefoonvergoeding (en de belasting)
Alles over de telefoonregeling en belastingvrij telefoonkosten vergoeden
Een telefoon van de zaak is een van de meest verstrekte secundaire arbeidsvoorwaarden. In dit artikel lees je de voordelen van het overnemen van de telefoonkosten, hoe je dit fiscaal gunstig aanpakt en met welke regels je rekening moet houden.
Feestdagen en toeslagen, hoe zit dat nu precies?
Werknemer toeslag betalen op feestdag niet verplicht
Terwijl de meeste mensen vrij zijn, wil jij misschien dat je personeel op bepaalde feestdagen werkt. Vaak wordt er een toeslag betaald over het uurloon en dat kan het voor je medewerkers aantrekkelijker maken om te werken. Maar ben je dat verplicht? Wat zijn de regels en de meest gebruikte toeslagen?
Onkostenvergoeding en onbelaste vergoedingen
Je personeel vergoeden zonder belasting te betalen
Over sommige vergoedingen aan je medewerkers hoef je geen loonheffingen te betalen. Dat levert je al snel een netto voordeel van 50% op. Welke vergoedingen zijn onbelast?
Vakantiegeld uitbetalen: hoeveel en wanneer?
Hou hier rekening mee als je vakantiegeld uitbetaalt
Iedereen die in Nederland woont en in loondienst werkt, heeft recht op vakantiegeld. Hoeveel betaal je je personeel en natuurlijk: wanneer moet je vakantiegeld uitbetalen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over vakantiegeld uitbetalen.