Dit is het minimumloon in de horeca in 2025

Ervaring, functie en leeftijd bepalen het loon in de horeca

In de horeca geldt een minimumuurloon. Wat is in 2025 het minimumloon in de horeca en ligt dit loon hoger dan het wettelijk minimumloon? Ben je verplicht cao-lonen aan te houden? En hoe bepaal je het maandloon? Een overzicht van de antwoorden.

Restaurant - tafel - glazen - terras
Arbeidsovereenkomst wat voor soorten zijn er

Arbeidscontracten

MKBSD-Juridische-documenten-mockup

Rechtsgeldige documenten voor je personeelsbeleid

Wat is het minimumloon in de horeca?

Het minimumloon in de horeca is gebaseerd op het wettelijk minimumloon, maar je moet ook rekening houden met aanvullende regels in de horeca-cao. Voor het bepalen van het uurloon in de horeca, kijk je naar drie pijlers:

  1. Het Wettelijk minimumloon (WML). Het loon dat je werknemer minimaal moet krijgen volgens de Nederlandse wet. Het WML wordt twee keer per jaar bijgesteld (1 januari en 1 juli).

  2. De horeca-cao. In de horeca-cao staan aanvullende regels voor het minimum uurloon dat je iemand in de horeca moet betalen.

  3. Afspraken. Bij het vaststellen van het loon, kijk je naar iemands opleiding en ervaring. Op basis daarvan maak je afspraken en bepaal je het uurloon.

Minimumloon 2025 in de horeca (basisloon)

Volgens de horeca-cao krijgen vakkrachten een basisloon dat hoger is dan het wettelijk minimumloon.

  • Per 1 januari 2025 is het basisloon voor werknemers van 20 jaar en ouder: € 14,06 per uur

  • Per 1 juli 2025 is het basisloon voor werknemers van 20 jaar en ouder: € 14,40 per uur.

Bekijk het basisloon voor vakkrachten per leeftijd en functiegroep:

Salarisschaal≥ 20 jaar19 jaar18 jaar
1€ 14,06€ 12,65€ 11,25
2€ 14,06€ 12,65€ 11,25
3€ 14,41€ 12,96€ 11,52
4€ 14,45€ 13,00€ 11,56
5€ 14,69€ 13,23€ 11,76
6€ 15,52€ 13,97€ 12,41
7€ 17,01€ 15,31€ 13,61
8€ 18,63€ 16,77€ 14,90
9€ 20,31€ 18,28€ 16,25
10€ 22,13€ 19,92€ 17,71
11€ 24,13€ 21,71€ 19,30
FunctiegroepVanaf 20 jaar19 jaar18 jaar
114,4012,9611,52
214,4012,9611,52
314,5513,0911,64
414,5913,1311,67
514,8413,3611,87
615,6714,1112,54
717,1815,4713,75
818,8216,9415,05
920,5118,4616,41
1022,3620,1217,88
1124,3721,9319,49

Basisloon horeca al vanaf 20 jaar

Het basisloon volgens de horeca-cao wijkt af van het wettelijk minimumloon voor volwassenen. Het wettelijk minimumloon geldt voor volwassenen vanaf 21 jaar. Het basisloon voor vakkrachten in de horeca geldt ook voor werknemers van 20 jaar. Niet-vakkrachten ontvangen pas vanaf 21 jaar het hoogste minimumuurloon (100%).

Lonen niet-vakkrachten en BBL horeca

De lonen voor niet-vakkrachten en BBL-leerlingen zijn gelijk aan het wettelijk minimumloon. Bekijk hieronder de bedragen per 1 januari en 1 juli 2025.

LeeftijdMinimumloon per 1 januari 2025Minimumloon per 1 juli 2025Stijging
21 jaar en ouder€ 14,06€ 14,40+2,42%
20 jaar€ 11,25€ 11,52+2,4%
19 jaar€ 8,44€ 8,64+2,37%
18 jaar€ 7,03€ 7,20+2,42%
17 jaar€ 5,55€ 5,69+2,52%
16 jaar€ 4,85€ 4,97+2,47%
15 jaar€ 4,22€ 4,32+2,37%

Voorkom boetes en houd je aan het minimumuurloon

Het is belangrijk om de wettelijke loonsverhogingen door te voeren. Blijkt dat je je werknemers onderbetaalt? Dan kun je een flinke boete krijgen. Een boete voor onderbetaling kan oplopen tot € 1.250. Wil je er zeker van zijn dat je geen fouten maakt in je salarisadministratie? Gebruik dan een speciale tool voor salarisadministratie.

Tip: Lees meer over het minimumloon in 2025

Hoe bepaal je het minimumloon horeca?

Om te bepalen wat je een horecamedewerker minimaal moet betalen, kun je het volgende stappenplan volgen:

  • Is iemand vakkracht of niet?

  • Wat is de functie en wat is de waardering van deze functie volgens de cao?

  • Wat is iemands leeftijd?

Op basis van deze stappen kun je, in combinatie met de cao, het loon van je werknemer bepalen. In de praktijk blijkt dat veel werkgevers de cao niet goed kennen, waardoor iemand verkeerd ingeschaald wordt.

Horeca cao-lonen: vakkracht en niet-vakkracht

De horeca-cao maakt onderscheid tussen vakkrachten en niet-vakkrachten. Dit onderscheid is bepalend voor het loon dat je werknemer krijgt. Daarnaast moet je rekening houden met de functie van je werknemer.

Wat is een vakkracht in de horeca?

De hogere minimumlonen in de horeca-cao zijn dus alleen van toepassing als iemand vakkracht is. Een vakkracht is een vakbekwaam persoon, wat betekent dat hij of zij voldoende ervaring heeft opgebouwd in de horeca.

Er is sprake van voldoende ervaring als de medewerker 1.976 uur in een bepaalde functie in de horeca heeft gewerkt of in het bezit is van een vakdiploma. Ervaringsuren kunnen opgebouwd worden vanaf 18 jaar en moeten worden bijgehouden. Ervaring kan bij meerdere werkgevers worden opgebouwd. 

Functie bepaalt salarisschaal horeca

Lonen in de horeca verschillen naarmate het takenpakket meer verantwoordelijkheid bevat. Bij het bepalen van loon is het dus belangrijk goed op papier te zetten onder welke referentiefunctie de werknemer valt in de horeca-cao. De lonen die bij deze schalen horen zijn alleen van toepassing voor vakkrachten.

Loonschalen horeca

In de horeca-cao staan loonschalen die de hoogte van het salaris bepalen in de horeca. In welke schaal je werknemer precies valt, hangt af van het type functie. Eventuele fooi is niet meegenomen. Elk jaar op 1 januari en 1 juli worden de lonen aangepast.

Voor de hogere functiegroepen gelden ook zogenaamde periodieken: periodieke verhogingen, loonstapjes binnen een salarisschaal. Deze periodieke verhogingen zijn trouwens niet verplicht. Voor de complete loontabel, inclusief alle periodieken, bezoek je de website van KHN (Koninklijke Horeca Nederland).

Maandloon horeca berekenen

Als je wilt weten wat je als horecaondernemer minimaal aan arbeidsloon betaalt in 2025, neem je als basis het minimumuurloon. Het wettelijk minimummaandloon bereken je als volgt:

  • (1976 / 12) x minimumuurloon

Waarom 1976? In de horeca geldt een fulltime werkweek van 38 uur. Er wordt gewerkt met een jaarurensystematiek. Of anders gezegd: 1.976 uren per jaar (referentieperiode van 12 maanden). Een fulltime medewerker werkt gemiddeld 38 uur per week.

Maandloon horeca 2025 berekenen

Het minimummaandloon in de periode 1 januari 2025 tot 1 juli 2025 is:

(1976 / 12) x 14,06 = € 2.315,21

Let op: werkt een personeelslid meer dan de 1976 uren op jaarbasis? Dan moet je deze extra uren minimaal op het niveau van het wettelijk minimumuurloon 2025 uitbetalen.

Salarisschaal≥ 20 jaar basisloon vakkracht≥ 20 jaar eindloon vakkracht
1€ 2.315,21€ 2.408,75
2€ 2.315,21€ 2.408,75
3€ 2.372,03€ 2.494,77
4€ 2.378,79€ 2.683,41
5€ 2.419,75€ 2.929,52
6€ 2.555,40 € 3.177,31
7€ 2.801,74€ 3.553,28
8€ 3.067,87€ 3.890,81
9€ 3.343,83€ 4.325,60
10€ 3.644,73€ 4.714,85
11€ 3.972,79€ 5.139,23

Minimumloon horeca in 2025 flink gestegen

Door de invoering van het wettelijk minimumuurloon is de afgelopen jaren veel veranderd voor horecaondernemers. Het uurloon is nu het uitgangspunt voor het bepalen van het maandloon. Voor 2024 was dat andersom. Daardoor ontving een werknemer met een 40-urige werkweek een lager uurloon dan werknemers met een 36-urige werkweek.

De laagste lonen in de horeca zijn in 2024 en 2025 flink gestegen. Ter vergelijking:

Minimumloon horeca 2025 versus 2024 (per maand)

2024 (per maand)*2025 (per maand)*Stijging (%)
€ 2.185,13€ 2.315,216% (afgerond)

Het uurloon van een horecamedewerker van 20 jaar of ouder is € 14,06 in de eerste helft van 2025. In 2024 was dit uurloon in de horeca € 13,27. Je kunt dus wel stellen dat het minimumloon in de horeca flink gestegen is: met 6% en het jaar ervoor zelfs met 9,5%!

Minimumuurloon horeca 2025 versus 2024

Leeftijd2024 (per uur)2025 (per uur)Stijging (%)
vanaf 20 jaar€ 13,27€ 14,066% (afgerond)

Tip: Lees meer over het minimumuurloon en het minimumloon

MKBSD Tools
MKBSD Tools

Minimumloon horeca & nulurencontract

In de horeca is het nulurencontract erg populair omdat deze branche vaak te maken heeft met pieken in de werkdruk. Handig om dan een paar extra werknemers te kunnen oproepen. Ook wordt er veel met vakantiekrachten gewerkt.

Je kunt overigens ook kiezen voor het oproepcontract met voorovereenkomst en het min-maxcontract. Welk contract je ook kiest, je moet ook hier rekening houden met het minimumloon voor de horeca.

Veelgestelde vragen

Werkt de horeca met een minimumloon?

Ja, maar je zult ook moeten rekening houden met iemands ervaring, functie en leeftijd. In sommige functiegroepen is het loon gelijk aan het Wettelijk minimumloon.

Wat is het minimumloon in de horeca?

Volgens de horeca-cao verdienen vakkrachten vanaf 20 jaar al het volledige wettelijk minimumuurloon (€ 14,40 per uur per 1 juli 2025). Vakkrachten van 19 jaar verdienen 90% daarvan (€ 12,96 per uur) en 18-jarige vakkrachten krijgen 80% (€ 11,52 per uur). De basislonen zijn hoger per functiegroep. Voor niet-vakkrachten en BBL-leerlingen geldt het wettelijk minimumuurloon per leeftijd.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.