Hoe word je een erkend SBB leerbedrijf?

In 5 stappen naar een erkend leerbedrijf

hoe word ik een leerbedrijf

Wil je een bijdrage leveren aan de toekomst van jonge professionals en tegelijkertijd je bedrijf verrijken? Word dan een erkend SBB leerbedrijf. Op die manier draag je bij aan de opleiding en ontwikkeling van de nieuwe generatie vakmensen. Ontdek in 5 stappen hoe je jouw bedrijf registreert en welke voordelen het biedt.

Wat is een SBB erkend leerbedrijf?

Als SBB erkend leerbedrijf neem je officieel deel aan de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) in Nederland. Deze erkenning betekent dat je bedrijf voldoet aan bepaalde kwaliteitscriteria die het mogelijk maken voor mbo-studenten, vmbo-leerlingen, omscholers en bijscholers om praktijkervaring op te doen als onderdeel van de beroepsopleiding. Zo’n ervaring in de praktijk maakt deel uit van het duale systeem in Nederland, waarbij leren in de klas en op de werkplek wordt gecombineerd. 

In de volksmond wordt een SBB leerbedrijf ook wel leerwerkbedrijf, leerbedrijf of stagebedrijf genoemd. 

Wat voor soort leerplaatsen kun je aanbieden?

Ben je een SBB leerbedrijf dan kun je twee soorten leerplaatsen aanbieden. SBB maakt onderscheid tussen stages en leerbanen. 

Stage (BOL) 

Een stage als leerplaats is bedoeld voor studenten die dagonderwijs volgen in de beroepsopleidende leerweg (BOL). Zo’n stageperiode duurt enkele weken tot enkele maanden en bedraagt 20-60% van de totale opleidingstijd. 

Leerbaan (BBL) 

Studenten die een opleiding volgen in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL), zoeken een leerbaan als leerplaats voor minimaal 60% van de totale opleidingstijd. In de praktijk betekent dit meestal vier dagen per week werken bij een SBB leerbedrijf en één dag per week naar school. BBL-studenten hebben meestal een arbeidsovereenkomst

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een SBB leerbedrijf?

De belangrijkste kenmerken van een SBB erkend leerbedrijf zijn: 

Praktijkopleiding

Je bedrijf biedt studenten de mogelijkheid om de praktische vaardigheden te leren die nodig zijn voor hun specifieke vakgebied; meestal via stages of leerbanen.

Professionele begeleiding

Je moet zorgen voor adequate begeleiding door ervaren professionals die als praktijkopleiders optreden. Deze begeleiders zijn verantwoordelijk voor het ondersteunen en beoordelen van de studenten tijdens de praktijkperiode.

Kwaliteitseisen

Je bedrijf moet voldoen aan specifieke kwaliteitseisen die door de SBB zijn vastgesteld. Op die manier sta je garant voor een consistente en waardevolle leerervaring. 

Afstemming met opleiding

De werkzaamheden en leerdoelen binnen je bedrijf moeten goed aansluiten bij de leerdoelen binnen de opleiding van de student.

Voordelen van een SBB-erkenning

Dat je als SBB leerbedrijf een positieve bijdrage levert aan de toekomst van vakmanschap is natuurlijk mooi meegenomen. Maar een SBB-erkenning biedt nog een heleboel andere voordelen voor jouw bedrijf en werknemers. 

Toegang tot gemotiveerd talent

Je krijgt de kans om gemotiveerde studenten in te zetten die actueel onderwijs volgen en recente kennis inbrengen. Dit kan bijdragen aan nieuwe ideeën en vaardigheden binnen je bedrijf. En, wie weet, misschien blijven ze wel hangen na het behalen van het diploma of komen ze op een later moment weer bij je terug. 

Subsidies en andere financiële voordelen

Als SBB leerbedrijf kom je in aanmerking voor subsidies en andere financiële voordelen, zoals de Subsidieregeling Praktijkleren. Erg aantrekkelijk, want daarmee dek je een deel van de opleidingskosten die je maakt voor leerlingen en stagiaires.

Invloed uitoefenen op opleidingen

Jouw ervaring in de industrie waarin je actief bent, kun je delen met onderwijsinstellingen. Op die manier kun je invloed uitoefenen op de ontwikkeling van opleidingsprogramma’s en curricula (inhoud van het vak) zodat deze beter aansluiten op de behoefte van de industrie. En daar plukken afgestudeerden de vruchten van; die zijn optimaal voorbereid op de arbeidsmarkt en het werken binnen jouw bedrijf. 

Verbetering van je bedrijfsimago

Door te investeren in de toekomst van jonge professionals, versterk je het imago van je bedrijf. Dit kan zowel aantrekkelijk zijn voor toekomstige werknemers als (potentiële) klanten die waarde hechten aan bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan de gemeenschap en ontwikkeling van de beroepsbevolking.

Ontwikkeling van je vaste personeel

Het begeleiden van stagiaires en leerlingen kan ook een positieve uitwerking hebben op je vaste personeel. Zo kan sparren tot nieuwe ideeën en inzichten leiden. Ook kan het bijdragen aan het ontwikkelen van leiderschap- en trainingsvaardigheden.

In 5 stappen een erkend leerbedrijf worden

Er bestaan dus genoeg redenen om een SBB-erkenning te krijgen. Maar hoe word je een erkend leerbedrijf? 

1. Controleer de criteria

Check eerst of je bedrijf aan alle eisen voldoet om een erkend leerbedrijf te worden. Deze criteria kunnen verschillen per type bedrijf en sector. Een aantal algemene vereisten: 

  • vakkundige begeleiding

  • veilige leeromgeving

  • bereidheid kennis over te dragen aan leerlingen

Benieuwd of jouw bedrijf klaar is voor de volgende stap? Doe dan de quickscan op de officiële website van SBB.

2. Registreer je bedrijf

Meld je bedrijf aan via de website van SBB. Vul het registratieformulier in en geef meer informatie over je bedrijf en de leerplaatsen die je wilt aanbieden. 

3. Wachten op beoordeling

SBB zal vervolgens je aanvraag beoordelen. Mogelijk volgt er een controle (audit) om te controleren of je aan alle vereisten voldoet. Dit kan een bezoek ter plaatse zijn om de werkomstandigheden te evalueren en te checken of je over de benodigde begeleiding beschikt.

4. Erkenning SBB

Als je bedrijf wordt goedgekeurd, ontvang je een SBB-erkenning als leerbedrijf. Je bedrijf wordt opgenomen in het register van erkende leerbedrijven en je mag leerlingen opleiden in samenwerking met onderwijsinstellingen.

5. Onderhoud je erkenning

Daarmee is de kous niet af; zorg ervoor dat je blijft voldoen aan de eisen voor de erkenning. Onderwerp je leerplaatsen regelmatig aan een kwaliteitscheck en maak gebruik van trainingen en evaluaties die worden aangeboden door SBB.

Draag bij aan de ontwikkeling van toekomstige professionals

Omarm de kans om de volgende generatie vakmensen te begeleiden en te inspireren. Door je bedrijf te registreren en te voldoen aan de vereisten, draag je bij aan de ontwikkeling van toekomstige professionals en versterk je de sector waarin je actief bent. De erkenning als leerbedrijf opent deuren voor samenwerking met onderwijsinstellingen en biedt waardevolle groeikansen voor je bedrijf. Grijp deze kans aan en lever een positieve bijdrage aan de Nederlandse arbeidsmarkt.

Wat vind je van dit artikel?