Wervingskanalen

Waar ga je op zoek naar nieuw personeel?

Wanneer je een vacature hebt, een functieprofiel en werknemersprofiel, kun je op zoek naar een geschikte medewerker. Maar waar ga je zoeken? Een aantal mogelijkheden op een rij.

Eigen personeel

Je eigen personeel kent misschien wel iemand die de vacature kan invullen. Je kunt dit aanmoedigen door middel van het belonen van het aanleveren van nieuw personeel. Het voordeel is dat het eigen personeel het bedrijf goed kent en daarom goed kan inschatten of de persoon al dan niet geschikt is. Het nadeel is dat het spanningen kan opleveren als je de geleverde kandidaat uiteindelijk besluit af te wijzen.

Open sollicitaties

Wanneer je bedrijf enige naamsbekendheid geniet en een goed imago heeft kan het voorkomen dat je zo nu en dan open sollicitaties ontvangt. Mensen die een open sollicitatie sturen, zijn vaak gemotiveerde kandidaten met initiatief. Bewaar open sollicitaties dus altijd, ook wanneer je op het moment geen vacature hebt, wie weet komen ze later nog van pas. Stel de sollicitant hier wel van op de hoogte.

Personeelsadvertentie

De meest gebruikte wervingsmethode is het plaatsen van een personeelsadvertentie in landelijke dagbladen, regionale dagbladen, vakbladen, weekbladen, huis-aan-huis bladen, studentenbladen. Neem in een dergelijke advertentie de kern van het functieprofiel en werknemersprofiel op.

Raamadvertentie

Is je bedrijf gevestigd op een drukke locatie? Maak je vacature dan ook bekend op raam, deur of toonbank. Hiermee bereik je zowel passerend publiek als je klantenbestand.

Uitzendbureau

Het uitzendbureau kan je op korte termijn kandidaten leveren maar ook voor minder urgente vacatures kun je bij het uitzendbureau terecht. Als je wilt, maakt de intercedent een voorselectie van de kandidaten. Vervolgens kies je uit wie er bij jou aan de slag gaat. Wanneer een uitzendkracht bevalt, kun je deze later zelf in dienst nemen. Meer over uitzendkrachten lees je in ‘flexibele arbeidsrelaties’.

WervingsbureauVoor functies op een hoger niveau worden meestal professionele wervingsbureaus gebruikt. De meeste bureaus bieden twee diensten aan: het detacheren van personeel of het werven van personeel. In het laatste geval neem je de nieuwe medewerker in dienst en betaal je het bureau een vergoeding.

Reïntegratiebedrijf

Een reïntegratiebedrijf leidt mensen op en geeft hen training voor terugkeer op de arbeidsmarkt. Kandidaten via een dergelijk bedrijf kunnen soms misschien wat extra begeleiding nodig hebben, maar zijn doorgaans erg gemotiveerd.

Brancheorganisatie

In sommige branches kun je personeel werven via de brancheorganisatie. Dit kunnen gediplomeerden zijn of leerlingen.

Internet

Gebruik het internet om je vacature kenbaar te maken. Als je bedrijf een eigen website heeft kun je de vacature hier noemen.

Eigen netwerkVraag eens rond in je netwerk. Het kan zijn dat een collega-ondernemer ook net een wervingsprocedure achter de rug heeft gehad en goede kandidaten heeft moeten afwijzen. Laat andere ondernemers in ieder geval weten dat je een vacature hebt. Misschien weten zij precies de persoon voor de vacature.

Social Media

Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van je digitale netwerk. Social media, zoals Facebook, Twitter en LinkedIn worden door steeds meer mensen gebruikt. Grote kans dat jouw vacature bij een geschikte kanditaat terecht komt. 

De meeste scholen voor beroepsonderwijs beschikken over een vacaturebord waar bedrijven hun vacatures kunnen plaatsen. Heb je contacten met docenten, dan kunnen zij je misschien aan een geschikte kandidaat helpen. Je kunt ook contact opnemen met decanen of beroepsadviseurs.

Kortom

Er zijn een hoop kanalen die je kunt aanboren in je zoektocht naar personeel. Bekijk welke methodes het best bij je bedrijf passen en ga hiermee door. Het is verstandig verschillende kanalen tegelijk te gebruiken, dan is het aanbod ook gevarieerder. 

Wat vind je van dit artikel?