Minder banen voor starters: AI speelt mogelijk een rol

Werkgevers doen er goed aan junioren niet uit het oog te verliezen

Het aandeel startersvacatures is in een jaar tijd flink gedaald, blijkt uit onderzoek van Intelligence Group in opdracht van het Financieel Dagblad. Vooral functies met veel herhaalbare taken staan onder druk. De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) lijkt daar een rol in te spelen. Hoe kun je als werkgever starters ondersteunen en waarom is dat belangrijk?

Jonge zakenvrouw aan het werk rekenmachine laptop

Aantal vacatures voor starters daalt 

Het aantal openstaande vacatures voor starters is in het tweede kwartaal van 2025 gedaald naar 9,2%. Vorig jaar lag dat percentage nog op 14,4%. De terugval raakt met name net afgestudeerden en junior professionals die hun eerste werkervaring willen opdoen. 

AI vervangt starterswerk 

Een eenduidige verklaring voor de daling is er niet. Wel wijzen onderzoekers op economische onzekerheid én de snelle opkomst van generatieve AI. Technologie die zelfstandig teksten kan schrijven, analyses maakt en klantvragen afhandelt, neemt steeds vaker voorbereidende en uitvoerende taken over. Dat is precies het soort werk dat veel starters normaal doen. 

Volgens het UWV zijn daardoor vooral kantoorbanen, klantenservice en junior IT-functies kwetsbaar. Taken in die functies laten zich relatief makkelijk automatiseren. Arbeidsmarktadviseur Frank Verduijn zegt daarover tegen het FD: “Dat werk wordt nu veelal gedaan door junioren.” 

Daling vacatures komt niet alleen door AI 

De daling van het aantal vacatures voor starters heeft ook andere oorzaken. Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen licht tegenover NPO toe: "Dat het wat slapper is in de recruitment komt niet alleen door kunstmatige intelligentie. We zitten in een wereldwijde onzekerheid, met hoge loonkosten en milieuproblemen." 

Werkgevers zijn volgens Wilthagen mede hierdoor voorzichtiger met het uitzetten van vacatures.  

Het belang van starters op de werkvloer 

Volgens leiderschapsexpert Charlotte van Asseldonk is het hoe dan ook belangrijk om starters een plek te geven in je organisatie: “Jonge starters aannemen is niet alleen een kwestie van: is er nu plek? Het is vooral een kwestie van investeren in een sterke toekomst.” 

Volgens haar moeten bedrijven hun loopbaanlijnen opnieuw inrichten. “Werkgevers moeten samen met hun teams onderzoeken welke taken worden overgenomen door AI en wat juist mensenwerk blijft. Denk aan samenwerking, initiatief nemen en betekenis geven aan informatie.” 

Die vaardigheden leren starters niet uit een boekje. Daarvoor zijn ervaring, coaching en vertrouwen nodig, aldus Van Asseldonk. 

Denk vooruit: maak ruimte voor startfuncties 

Door AI verdwijnen bepaalde taken, maar dat betekent niet dat starters overbodig worden. Wel vraagt het om andere functies aan het begin van een loopbaan, met ruimte voor groei en aanpassing. Wie die ruimte niet biedt, loopt volgens Van Asseldonk op termijn risico: “Bedrijven die alleen kiezen voor snel en efficiënt, riskeren een gebrek aan talent. Dat maakt je kwetsbaar.” 

Wat vind je van dit artikel?

Jade Karthaus

Auteur

Jade Karthaus

Jade Karthaus is hoofdredacteur van MKB Servicedesk.