Werving & selectie

Personeel

Flexibele arbeidsrelaties: waar kies je voor?

Verschillende flexibele contracten uitgelegd plus voor- en nadelen

Een goede mix van vaste en flexibele arbeidskrachten is goed voor je onderneming. Je bedrijf is flexibel en kan inspelen op de hoeveelheid werkzaamheden. Voor medewerkers kan het ook aantrekkelijk zijn om flexibel beschikbaar te zijn. Maar welke flexibele arbeidsrelatie past nu bij jou? In dit artikel lees je over bekende flexibele arbeidsrelaties en de voor- en nadelen.

12 juni 2024 5 minuten

Afwijzen van een sollicitatie doe je zo

Ga zorgvuldig om met kandidaten die het niet worden

Zoek jij versterking van je team en hebben meerdere kandidaten gesolliciteerd op een openstaande vacature? Dan zul je ook een aantal sollicitanten moeten afwijzen. En dat zal in veel gevallen teleurstelling opleveren. Ga hier dus op een fatsoenlijke, zorgvuldige manier mee om. Hoe je een sollicitant op een nette manier afwijst en waar je zoal rekening mee kunt houden, lees je hier.

12 juni 2024 5 minuten

Een uitzendkracht inhuren? Dit moet je weten

Uitzendkracht: contract, salaris en communicatie

Uitzendbureaus kunnen een hartstikke handige uitkomst zijn als je tijdelijk personeel hebt. Ze nemen jou als ondernemer immers veel werk uit handen. Maar je kunt niet helemaal achterover leunen. Hier moet je op letten bij het inhuren van een uitzendkracht.

29 april 2024 3 minuten

Zo gebruik je de STARR-methode in sollicitatiegesprekken

Efficiënter omgaan met werving en selectie

Wil je zeker weten of een sollicitant de juiste bagage heeft? Pas dan de STARR-methode toe. Deze gesprekstechniek helpt je om toekomstig gedrag van een kandidaat te voorspellen op basis van recente ervaringen. Zo voorkom je verrassingen en investeer je in de juiste mensen. Aan de hand van een voorbeeld lees je hoe je een interview volgens de STARR-methode afneemt.

18 maart 2024 4 minuten

Detacheren: wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?

De voor- en nadelen voor werkgevers

Detacheren is een van de mogelijkheden waarmee je tijdelijk extra personeel kunt inschakelen. Hiermee ‘leen’ je personeel van een detacheringsbedrijf. In dit artikel vind je de betekenis van detacheren, om welke redenen ondernemers kiezen voor detachering, wat de voor- en nadelen zijn en waar je aan moet denken qua kosten.

22 januari 2024 4 minuten

Sollicitatieprocedure: stappenplan voor werkgevers

Van functieprofiel naar tekenen arbeidscontract

Je hebt een of meerdere nieuwe medewerkers nodig. Hoog tijd om een sollicitatieprocedure te starten. Maar hoe ziet zo’n procedure eruit, welke stappen zijn van belang en waar moet je rekening mee houden? Aan de hand van een stappenplan laten we zien hoe je een effectieve sollicitatieprocedure start die aan de wettelijke richtlijnen voldoet.

02 januari 2024 4 minuten

Vacature plaatsen: waar vind je de juiste kandidaten?

Met handig overzicht van voordelen, doelgroep en kosten per kanaal

Je hebt een pakkende vacaturetekst geschreven en wilt hem nu delen met de wereld. Maar waar vind je de beste kandidaten voor de openstaande functie? In dit artikel vind je een overzicht met wervingskanalen, inclusief de voor- en nadelen, zodat jij weet waar je jouw vacature kunt plaatsen.

28 december 2023 5 minuten

12 tips voor het afnemen van het perfecte sollicitatiegesprek

Zo bereid je je goed voor en neem je de juiste mensen aan

Gekwalificeerde werknemers aantrekken is lastiger dan ooit. De krapte op de arbeidsmarkt houdt waarschijnlijk nog jaren aan, dus het blijft voorlopig een werknemersmarkt. Kortom, je hebt vaak maar één kans om jezelf en je bedrijf goed te profileren, want er zijn meerdere kapers op de kust. Met deze sollicitatiegesprek tips ben jij er klaar voor.

22 december 2023 6 minuten

Wat is generatiemanagement en hoe helpt het je bedrijf vooruit?

Zo dicht je de generatiekloof op de werkvloer

Een CD? Wat is dat? En wat is een bopla nou weer? Soms heb je het idee dat je een andere taal spreekt. Er kan een flinke generatiekloof zijn tussen werknemers van verschillende leeftijden. Hoe ga je daarmee om? Hoe laat je elke generatie tot hun recht komen en goed samenwerken? Zo werkt generatiemanagement.

19 december 2023 6 minuten

Een pakkende vacaturetekst schrijven in 7 stappen

Een stappenplan en extra tips voor een wervende vacaturetekst

Je wilt een vacaturetekst schrijven en zo de beste kandidaat voor de functie vinden. Maar waar begin je? En hoe zorg je dat je de aandacht trekt, zodat de juiste mensen reageren? In dit artikel geven we je een stappenplan, zodat jij een pakkende vacature kunt opstellen.

14 december 2023 7 minuten

Functieprofiel opstellen: zo pak je dat aan

Wat verwacht jij van een nieuwe medewerker?

In een functieprofiel beschrijf je de kenmerken van een functie in je bedrijf. Functieprofielen geven je inzicht in je organisatie en zijn handig bij het zoeken, aannemen en managen van personeel. Gebruik dit stappenplan en een handig voorbeeld functieprofiel.

07 december 2023 6 minuten

Inflatie en veranderd werklandschap belangrijke redenen om van baan te wisselen

Oorzaak niet alleen krapte op de arbeidsmarkt

Het UWV meldt dat maar liefst 1 op de 5 medewerkers na de pandemie van baan wisselde. Dit is echter niet alleen te wijten aan krapte op de arbeidsmarkt. Ook de hoge inflatie en een veranderd werklandschap zijn voor bepaalde groepen werknemers belangrijke redenen om van baan te wisselen.

31 januari 2023 2 minuten

De voordelen van oudere werknemers

Oudere werknemers hebben alles om jouw bedrijf nog jaren te versterken

Goed personeel is moeilijk te vinden. Toch laten veel werkgevers oudere werknemers links liggen. Geheel ten onrechte. Vandaar om ze te bespreken: de voordelen van oudere werknemers.

03 juni 2022 4 minuten

Diversiteit en inclusiviteit: zo vergroot je die binnen jouw bedrijf

Manieren om een diverse, gelijkwaardige, en inclusieve werkomgeving te creëren

Duurzaamheid gaat ook over sociale gelijkheid. Diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusiviteit zijn begrippen die hier nauw mee samenhangen. Maar waarom is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden? En waar begin je?

21 januari 2022 5 minuten

Hoe neem ik personeel aan?

Stappenplan vast personeel in dienst nemen

Je hebt besloten een medewerker in dienst te nemen. Maar waar begin je eigenlijk? En met welke regels moet je rekening houden? Een stappenplan.

01 mei 2021 3 minuten

NVP sollicitatiecode

Vacature plaatsen? Check eerst deze code

De zaken gaan goed. Zó goed zelfs dat je hebt besloten een (extra) medewerker in dienst te nemen. Vergeet in dat geval niet de NVP sollicitatiecode te lezen voordat je de vacature uitzet. 

02 april 2021 3 minuten

Kennismigrantenregeling versoepeld voor startups

Lager salariscriterium sinds 1 april 2021

De zogenaamde kennismigrantenregeling is versoepeld om innovatieve startups tegemoet te komen. Goed nieuws voor jonge kennisintensieve bedrijven die zitten te springen om specialistisch personeel.

02 april 2021 2 minuten

Wat moet ik doen bij het aannemen van mijn eerste personeelslid?

Waar je aan moet denken als je personeel in dienst neemt

Je start een nieuw bedrijf of je bedrijf loopt zo goed dat je besluit personeel aan te nemen. Daar komt een hoop regelwerk bij kijken.

14 september 2020 3 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 49 totaal, er zijn meerdere pagina's