BTW

Belastingen

Btw berekenen in een handomdraai? Gebruik deze btw-calculator

Direct je bedrag inclusief of exclusief btw

Met deze btw-calculator kun je eenvoudig btw berekenen: het hoge en lage btw-tarief. Nauwkeurig en snel zie je het aandeel btw én krijg je het totaalbedrag inclusief of exclusief btw.

06 juni 2023 3 minuten

Btw producten & diensten buiten de EU: alles wat je moet weten

Wat je moet weten over btw als je zakendoet in landen buiten de EU

Als ondernemer in Nederland met een btw-id heb je te maken met btw-regels van Nederland. Maar als je zakendoet met klanten in andere landen, zul je rekening moeten houden met de btw-regels van zowel Nederland als het land in kwestie. In dit artikel zullen we ons focussen op zakendoen met landen buiten de EU. Wat moet je weten over btw buiten de EU, bijvoorbeeld de btw op diensten die je levert en de btw op de inkoop van goederen in het buitenland?

06 juni 2023 4 minuten

Btw-nummer en omzetbelastingnummer: alles wat je moet weten

Het btw-identificatienummer, omzetbelastingnummer en hoe je ze kunt opzoeken

De Belastingdienst hanteert twee btw-nummers als je ondernemer voor de btw bent: het btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. Wat zijn het en hoe gebruik je ze?

06 juni 2023 4 minuten

Btw en de g-rekening: en hoe zit het met de verleggingsregeling?

Moet ik btw overschrijven naar een g-rekening?

Bedrijven gebruiken vaak een g-rekening om zich ervan te verzekeren dat een onderaannemer loonheffingen afdraagt. Dat is vaak inclusief btw en soms exclusief, want in sommige gevallen maken bedrijven gebruik van de verleggingsregeling. Hoe zit het met btw, de g-rekening en de verleggingsregeling?

06 juni 2023 2 minuten

Btw webshop: zo zit het met verkopen naar het buitenland

De btw-regels voor e-commerce binnen en buiten de EU

Heb je een webshop en verkoop je ook producten over de grens? Dan gelden er specifieke regels voor het betalen van btw. Waar moet je rekening mee houden bij verkopen binnen de EU en daarbuiten?

06 juni 2023 5 minuten

Btw-aangifte doen? Lees hier de ultieme gids voor ondernemers

Btw-aangifte doen? Lees dan eerst deze uitleg en onze tips!

Wat en wanneer doe je btw-aangifte? Hoe doe je aangifte omzetbelasting? En met welke 9 tips moet je rekening houden? Zo zit het met de btw-aangifte voor ondernemers.

06 juni 2023 5 minuten

Buitenlandse btw terugvragen: tips en valkuilen om op te letten

Hoe kun je buitenlandse btw terugvragen?

Als je producten of diensten levert aan het buitenland of juist importeert, krijg je te maken met btw in het buitenland. En btw in het buitenland werkt weer net iets anders. Wat met je hierover weten? Vandaar: btw buitenland, de regels en vooral: hoe kun je buitenlandse btw terugvragen?

06 juni 2023 4 minuten

Btw verrekenen auto: zo kun je die terugvragen

Alles over de btw-aftrek voor zakelijke autokosten

Als ondernemer mag je de btw verrekenen op zakelijke autokosten. Dit geldt voor alle autokosten zoals aanschafkosten, maar ook onderhouds- en brandstofkosten en zelfs parkeerkosten. De btw mag je dus terugvragen. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden. Welke dat precies zijn, leggen we in dit artikel uit.

06 juni 2023 3 minuten

Btw-tarieven in Nederland: alle percentages en vrijstellingen

Het hoog btw-tarief, het laagtarief, het nultarief en de vrijstellingen

Zodra je goederen of diensten levert, ben je als ondernemer verplicht btw te berekenen. Nederland kent drie soorten btw-tarieven: het hoge btw-tarief, het lage en het nultarief. Maar welk tarief moet je voor een product of dienst berekenen?

06 juni 2023 4 minuten

Invoer-btw betalen en terugvragen: bespaar geld op importkosten

Hoe het zit met btw bij import binnen en buiten de EU

Als je goederen importeert uit het buitenland, betaal je meestal geen btw aan de leverancier. Berekent hij of zij toch belasting toegevoegde waarde (btw), dan kun je die btw terugvragen. Hoe dit in zijn werk gaat, lees je in dit artikel.

06 juni 2023 4 minuten

Fiscale eenheid btw: voorwaarden, gevolgen & btw-aangifte

De voorwaarden, de gevolgen voor de btw-aangifte en meer

In sommige gevallen ziet de Belastingdienst meerdere ondernemingen samen als een fiscale eenheid voor de btw. Wat is een fiscale eenheid btw en hoe werkt het?

06 juni 2023 3 minuten

Ondernemer voor de btw: btw-plichtig of niet?

Zzp'er, starter, bv'er: welke ondernemers moeten btw rekenen?

Je bent btw ondernemer als je zelfstandig een bedrijf of een beroep uitoefent. Je kunt je activiteiten uitoefenen in de vorm van een eenmanszaak, een maatschap, een bv of een nv.

06 juni 2023 3 minuten

Uitstel btw-aangifte: hoe kan je het aanvragen en wat zijn de betalingsregelingen?

Veelgestelde vragen over het niet of te laat je btw afdragen aan de Belastingdienst

Je moet elk kwartaal de btw op tijd te betalen aan de Belastingdienst. Maar het kan wel eens gebeuren dat je dit niet lukt door omstandigheden. Kun je dan uitstel btw-aangifte aanvragen?

06 juni 2023 2 minuten

Prive auto zakelijk rijden? Alles over btw privégebruik auto

Alles over btw-aftrek bij zakelijk gebruik van de privéauto

Ondernemers die hun privéauto zakelijk rijden, vragen zich soms vaak af hoe het zit met de btw op bijvoorbeeld de brandstof. En of de btw over het zakelijk deel van het autogebruik aftrekbaar is. In dit artikel leggen we je uit hoe het zit met de btw als je een privéauto zakelijk rijdt.

06 juni 2023 3 minuten

Relatiegeschenk aftrekbaar? Btw-regels voor zakelijk geschenken

De btw-regels rond relatiegeschenken

Een fles wijn, een pen met jouw logo of iets persoonlijks. Om de relatie met je klanten of leveranciers warm te houden kun je een geschenk geven. Voor zakelijke cadeaus gelden bijzondere btw-regels. Wanneer is iets een relatiegeschenk? En is de btw op relatiegeschenken aftrekbaar?

06 juni 2023 3 minuten

Btw op speelgoed: wat je als ondernemer moet weten

En wat als dit gecombineerd is met snoep?

Je verkoopt als ondernemer speelgoed in de winkel of webshop. Welk btw-tarief moet je daarvoor hanteren? En hoe zit dat met producten waar speelgoed een onderdeel is van snoep?

06 juni 2023 2 minuten

Alles over export en btw: binnen en buiten EU

Wanneer moet ik btw betalen als ik zakendoe met het buitenland?

Het btw-tarief bij export van goederen is gesteld op 0%. Je kunt dus belastingvrij goederen verhandelen. Om geen btw te hoeven betalen, moet je wel kunnen bewijzen dat de goederen zijn uitgevoerd. Als je goederen levert aan een ondernemer binnen de EU, dan spreken we van Intracommunautaire Leveringen (ICL).

06 juni 2023 2 minuten

BTW op diensten buitenland: regels en uitzonderingen

Regels en uitzonderingen voor btw over diensten in het buitenland

Wanneer je als ondernemer binnen Nederland diensten verleent aan een klant, dan weet je dat je btw in rekening moet brengen. Maar hoe zit het met de btw als je diensten verricht voor een in het buitenland gevestigd bedrijf?

06 juni 2023 2 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 26 totaal, er zijn meerdere pagina's