Als ondernemer in Nederland met een btw-id heb je te maken met btw-regels van Nederland. Maar als je zakendoet met klanten in andere landen, zul je rekening moeten houden met de btw-regels van zowel Nederland als het land in kwestie. In dit artikel focussen we ons op zakendoen met landen buiten de EU. Wat moet je weten over btw buiten de EU, bijvoorbeeld de btw op diensten die je levert en de btw op de inkoop van goederen in het buitenland?

Verschillende btw-scenario’s
Globaal genomen zijn er vier btw-scenario’s voor zakendoen in landen en btw buiten de EU:
Je levert diensten
Je neemt diensten af
Je levert goederen
Je neemt goederen af
Het is ook belangrijk wie je klant of leverancier is: een ondernemer, een particulier of bijvoorbeeld een overheidsinstelling. Daarnaast speelt de aard van de goederen of diensten een grote rol. Elk van deze factoren heeft invloed op de btw-verplichtingen en de wijze van factureren.
Btw op diensten buiten de EU
Als je diensten levert aan een klant buiten de EU, zijn er verschillende factoren die een rol spelen bij het berekenen van btw. De Belastingdienst heeft een handige tool om te bepalen of je wel of geen btw op diensten buiten de EU moet berekenen. Het is goed om deze tool te gebruiken om te achterhalen wat in jouw situatie geldt, maar in het algemeen komt het hierop neer:
Je levert diensten aan een bedrijf buiten de EU: je klant berekent zelf de btw en draagt die af in het eigen land. Je stuurt dus een factuur zonder Nederlandse btw en informeert bij de Belastingdienst van het land waar je de dienst levert, hoe je aangifte moet doen.
Je levert diensten aan particulieren en organisaties buiten de EU zonder btw-id: meestal breng je zelf de btw in rekening zoals je dat in Nederland moet doen (de Nederlandse btw).
Voorbeeld btw Noorwegen
Een Nederlandse IT-consultant levert adviesdiensten aan een bedrijf in Noorwegen. Omdat Noorwegen geen deel uitmaakt van de Europese Unie, gelden de Noorse btw-regels. Voor deze levering wordt een factuur gestuurd zonder Nederlandse btw. De dienst hoeft niet te worden opgenomen in de Nederlandse btw-aangifte en ook niet in de opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP), omdat Noorwegen buiten de EU valt.
Wel is het belangrijk om bij de Noorse belastingdienst (Skatteetaten) te controleren of in Noorwegen btw moet worden afgedragen of dat registratie verplicht is.
Wel btw Noorse particulieren
Wanneer een dienst wordt geleverd aan een klant zonder btw-identificatienummer, zoals een particulier in Noorwegen, dan moet wel Nederlandse btw in rekening worden gebracht.
Uitzondering voor digitale diensten
Voor sommige digitale diensten gelden uitzonderingen. Over diensten als telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten moet btw betaald worden in het land waar de klant woont of gevestigd is. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen particuliere klanten of zakelijke klanten. Wil je zeker weten in welk land je dienst belast wordt? Gebruik dan de tool van de Belastingdienst: ‘Digitale diensten in en uit het buitenland’. Dan weet je precies wat je met de btw moet doen.
Diensten afnemen buiten de EU: wel of geen btw?
Als je een dienst afneemt bij een bedrijf uit een land buiten de EU, zul je een factuur ontvangen waarop geen btw berekend is. Je moet de btw zelf berekenen en aangeven. Je kunt deze btw verrekenen als je recht hebt op btw-aftrek. Als de dienst die je afneemt vrijgesteld is van btw, hoef je die niet op te nemen in je btw-aangifte.
Btw bij inkoop van goederen in het buitenland
Hoe zit het met de btw bij de inkoop van goederen in het buitenland, in landen buiten de EU? Bij inkoop van goederen bij een leverancier buiten de EU krijg je meestal een factuur zonder btw. Je betaalt de btw dan bij de douane. De douane berekent de btw over de douanewaarde van de goederen die je importeert. Als je recht hebt op aftrek, betaal je uiteindelijk geen btw over de goederen die je inkoopt.
Douanedocument voor handel met Turkije
Voor handel tussen Turkije en landen uit de EU is er een speciaal document, het ATR-certificaat, waarmee je geen invoerrechten hoeft te betalen over de goederen.
Btw verleggen buiten de EU: invoer goederen
Er bestaat ook een verleggingsregeling als je regelmatig goederen invoert vanuit niet EU-landen. Je kunt dan de btw verleggen en deze afdragen bij je btw-aangifte. Deze verleggingsregeling kun je aanvragen bij de Belastingdienst. Dit is een verleggingsregeling die gaat via een Artikel 23 vergunning. Deze manier van btw verleggen buiten de EU is vooral handig als je zo vaak goederen invoert dat de btw die je moet afdragen zo’n hoog bedrag is, dat het invloed heeft op de liquiditeit van het bedrijf.
Btw bij export van goederen naar het buitenland
Als je goederen levert aan landen buiten de EU, maakt het niet uit of je klant wel of geen btw-id heeft. Je brengt 0% btw in rekening. Wel moet je kunnen aantonen dat de goederen die je geleverd hebt, echt uit de EU vertrokken zijn. Dat kan met kopieën van documenten die de levering vergezeld hebben. Denk aan douanedocumenten, vrachtbrieven (bijv. Bill of Lading of Air Waybill) enzovoort.
Tips voor zakendoen buiten de EU
Check voordat je zaken gaat doen met klanten landen buiten de EU eerst de site van de Belastingdienst. Daar kun je namelijk eenvoudig bepalen of je dienst al dan niet belast is.
Alles over btw in het buitenland lees je in onze whitepaper: ‘Btw in het buitenland: wat zijn de regels bij importeren en exporteren’?