Mag ik reiskosten aftrekken?

Zo kun je zakelijke reiskosten aftrekken van de inkomstenbelasting

Reiskosten aftrekken
IOWP-00021 1920 x 1280

Kopen of leasen

Als je reist voor je werk, bijvoorbeeld als zzp’er, dan zijn de reiskosten aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Benieuwd hoe je geld kunt besparen door slim om te gaan met je zakelijke reiskosten? Ontdek hoe het werkt.

Reiskosten Belastingdienst

Reiskosten die je maakt voor je onderneming zijn bedrijfskosten. Daarom mag je die aftrekken van de inkomstenbelasting, waardoor je de winst kunt drukken. Dus: ja, je reiskosten zijn aftrekbaar. Bovendien kun je een deel van de btw over de zakelijke kosten van je vervoermiddel terugvragen. Natuurlijk moet je dan wel aan een paar voorwaarden voldoen, anders zijn de onderhoudskosten en reiskosten niet aftrekbaar.

Je kunt als ondernemer op verschillende manieren zakelijk rijden. We zetten een aantal situaties en vervoermiddelen voor je op een rij. En daarnaast de opties die je hebt om in aanmerking te komen voor reiskostenvergoeding.

Lees ook: Hoe ga ik om met reiskostenvergoeding voor mijn personeel?

Reiskosten aftrekken privéauto, motor, brommer of fiets

Je mag € 0,23 per zakelijke kilometer aftrekken als je een privé-vervoermiddel gebruikt voor een zakelijke reis. Bij een privé-vervoermiddel kun je denken aan een auto, motor, brommer of fiets. Deze vergoeding van € 0,23 is vastgesteld door de Belastingdienst. 

Woon-werkverkeer telt niet mee

Let op: bij privégebruik van de auto geldt woon-werkverkeer niet als zakelijk verkeer. Dat ritje naar je eigen kantoor geldt bij privégebruik van je auto dus niet als een zakelijke rit.

Zzp reiskosten

Goed om te weten: je mag als zzp’er met je opdrachtgever een ‘zzp-reiskostenvergoeding’ afspreken. Je hoeft je daarbij niet te houden aan de norm van de Belastingdienst. Dus als je opdrachtgever akkoord gaat, mag je ook € 0,50 afspreken per kilometer die je voor hem reist. Je zet het totaal aantal kilometers op de factuur en berekent hiervoor de gebruikelijke btw. Let op dat alleen € 0,23 daarvan onbelast is. Over het resterende bedrag (in dit voorbeeld € 0,27) moet je gewoon inkomstenbelasting betalen.

Kilometerregistratie: zakelijke ritten bijhouden

Als zzp’er met een eenmanszaak zijn je zakelijke reiskosten aftrekbaar als je de kilometers die je zakelijk rijdt goed registreert. Gelukkig is dat niet heel ingewikkeld. Voor elke zakelijke rit stelt de Belastingdienst een paar eisen: je moet de datum, het adres van vertrek en aankomst, de reden van de rit en het totaal aantal kilometers bijhouden. Als je een andere route rijdt dan normaal, moet je ook noteren waarom je dit doet. Je kunt je reiskosten aftrekken onder het kopje 'overige bedrijfskosten'.

Lees meer over een goede rittenregistratie

Btw over zakelijk deel kosten

Naast de kilometervergoeding mag je ook een deel van de btw terugvragen: de btw over de kosten die je hebt aan je vervoermiddel. Maar dit mag alleen het zakelijke deel van de kosten zijn. Vandaar dat je in dat geval een sluitende kilometeradministratie moet bijhouden van je zakelijke- en privéreizen. Op die manier kun je de btw op je kosten naar verhouding terugvragen, bijvoorbeeld op tankbonnen, garagerekeningen enzovoorts. Vraag je boekhouder om je hierbij te helpen.

Reiskosten OV of taxi

Het bedrag dat je mag aftrekken wanneer je met het openbaar vervoer van huis naar werk reist was voorheen 100%. Tegenwoordig hangt de hoogte van het bedrag dat je mag aftrekken af van:

  • Het aantal dagen dat je per week reist. Reis je maar een deel van het jaar, dan bereken je een evenredig deel van het aftrekbare bedrag.

  • De afstand van je enkele reis van huis naar werk. 

Krijg je van een werkgever een reiskostenvergoeding voor de reiskosten openbaar vervoer? Dan moet je die vergoeding eerst van het bedrag aftrekken, voor je de reisaftrek openbaar vervoer kunt bepalen. 

Reisaftrek openbaar vervoer 2024

Met deze tabel kun je de reisaftrek openbaar vervoer bepalen. 

Afstand enkele reis4 of meer dagen per week3 dagen per week2 dagen per week1 dag per week
0 tot 10 km€ 0 € 0 € 0 € 0
10 tot 15 km€ 558 € 419€ 279€ 140
15 tot 20 km€ 741€ 556€ 371€ 186
20 tot 30 km € 1.233€ 925€ 617€ 309
30 tot 40 km € 1.529 € 1.147€ 765€ 383
40 tot 50 km€ 1.992 € 1.494€ 996€ 498
50 tot 60 km € 2.217€ 1.663€ 1.109€ 555
60 tot 70 km € 2.458€ 1.844€ 1.229€ 615
70 tot 80 km € 2.543€ 1.908€ 1.272 € 636
80 tot 90 km€ 2.578€ 1.934€ 1.289€ 645
90 km en meer € 2.578***

*De reisaftrek is in dit geval € 0,28 per kilometer van de afstand, enkel de reis maal het aantal dagen dat je in 2024 hebt gereisd. De aftrek is maximaal € 2.578.

Bron: Belastingdienst.nl

Bewijsstukken openbaar vervoer

Als je in het OV een OV-chipkaart gebruikt, kun je op OVchipkaart.nl een declaratie-overzicht maken van de reizen die je hebt gemaakt. Dit overzicht kun je als pdf downloaden en gebruiken voor aftrek via de Belastingdienst. Maak op tijd een uitdraai van je gemaakte reizen, want ze worden maar 18 maanden bewaard. De reiskosten openbaar vervoer mag je aftrekken onder het kopje 'overige bedrijfskosten'. 

Autokosten aftrekbaar

Als je met een auto op naam van de zaak rijdt, zijn alle reiskosten en overige autokosten aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Hieronder vallen benzine, verzekeringen, onderhoud, parkeren, wasstraat etc. Deze kosten trek je af onder 'overige bedrijfskosten'. Ook de btw van deze kosten mag je terugvragen. De aanschaf van de auto kun je ook aftrekken, verspreid over een paar jaren. Dat heet afschrijven.

Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met de auto van de zaak, moet je ook rekening houden met bijtellingsregels. Als je minder dan 500 kilometer privé rijdt hoeft dit niet, maar moet je wel nauwkeurig bijhouden hoeveel en wanneer je dit doet. Stel bijvoorbeeld dat je een andere route rijdt dan logisch is voor een bepaalde klus, dan moet je dat kunnen verklaren.

Lees meer over de keus om een auto privé of zakelijk te rijden

Wat vind je van dit artikel?

Lian de Snoo

Auteur

Lian de Snoo

Als Juffrouw Taal help ik ondernemers in het mkb aan en met ijzersterke content. Door lekker leesbare en vindbare teksten voor ze te schrijven of door hen te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.