Btw berekenen in een handomdraai? Gebruik deze btw-calculator

Direct je bedrag inclusief of exclusief btw

finance-money-planning-math-calculator-receipt-budget-budgeting t20 knYmPK

Met deze btw-calculator kun je eenvoudig btw berekenen: het hoge en lage btw-tarief. Nauwkeurig en snel zie je het aandeel btw én krijg je het totaalbedrag inclusief of exclusief btw.

Het enige wat de btw-calculator van je vraagt is een beetje input:

 • Kies het btw-tarief (hoog 21%, laag 9% of laag 6%)

 • Bedrag in euro’s (gebruik komma achter euro’s voor centen)  

 • Kies inclusief of exclusief btw

Voilà! Je weet nu precies hoe een bedrag is opgebouwd. Met de digitale btw-rekenmachine heb je geen fysieke rekenmachine of ingewikkelde formules meer nodig. Naast tijdsbesparing heb je ook de zekerheid dat de uitkomst altijd correct is. Zelfs met een rekenmachine is een foutje snel gemaakt, laat staan als je het probeert met hoofdrekenen – wat in veel gevallen bijna onmogelijk is.

Btw berekenen formule

In Nederland heb je op dit moment te maken met 3 btw-tarieven:

 • btw hoog tarief: 21%

 • btw laag tarief: 9%

 • btw laag tarief 6%.

 • Er bestaat ook nog een vierde btw-tarief van 0%, maar daar heb je geen btw-calculator voor nodig.

Tijdelijk verlaagd btw-tarief

Het lage tarief van 6% is trouwens een tijdelijke verlaging van het hoge tarief van 21% op de installatie van zonnepanelen, warmtepomp en zonneboiler voor woningen niet ouder dan 10 jaar. Niet te verwarren met het lage btw-tarief 6% van vóór 1 januari 2019, dat is opgehoogd naar 9%.

Hoe bereken je btw zelf?

De btw-calculator neemt het zware werk over en binnen een handomdraai heb je de bedragen die je zoekt. De hobbyisten onder ons die de uitkomsten handmatig willen checken, helpen we op weg met 2 formules:

 • Formule bedrag exclusief btw berekenen (bedrag zonder btw berekenen)

 • Formule bedrag inclusief btw berekenen (bedrag met btw berekenen)

Btw uit bedrag halen (bedrag ex btw berekenen)

Btw uit een bedrag halen (btw terugrekenen) vereist een andere formule dan btw toevoegen aan een bedrag. Er zit een wezenlijk verschil in de 2 rekenmethodes.

Als een bedrag inclusief btw is opgebouwd (als voorbeeld nemen we het hoge tarief van 21% btw), dan reken je terug vanuit 121%. Het oorspronkelijke bedrag (ex btw) vertegenwoordigt namelijk 100% en daar is btw van 21% overheen gegaan (dus 100% + 21%). Vandaar dat we terugrekenen vanuit een samengesteld bedrag van 121%. 

Een veelgemaakte fout is de btw van 21% aftrekken van 100% (dus: 100% - 21% = 79%). 

Voorbeeld correct btw omrekenen:

 • Totaalbedrag inclusief btw = € 121,-

 • Bedrag exclusief btw = 121/121 x 100 = € 100,-

Inclusief btw berekenen

Andersom is een bedrag inclusief btw berekenen eenvoudiger.

Voorbeeld bedrag inclusief btw berekenen:

Het totaalbedrag inclusief btw (hoog tarief) als volgt:

 • Totaalbedrag exclusief btw = € 100,-

 • Bedrag inclusief btw = € 100 x 1,21 = € 121,-

Btw uit bedrag halen

Naast de bedragen inclusief en exclusief btw kun je nu ook de btw zelf uit een bedrag halen. Simpelweg is dit het verschil tussen beide bedragen, dus:

btw = 121 – 100 = € 21,-

Btw calculator: waarom zou je eigenlijk de btw berekenen?

Je kunt dus eenvoudig de btw berekenen met onze btw calculator. Btw berekenen kan in verschillende situaties verheldering bieden, bijvoorbeeld wanneer je de omzetbelasting wil berekenen.

Omzetbelasting berekenen

Elk kwartaal is het weer zover en draag je omzetbelasting af aan de Belastingdienst. Als je netjes elke betaling die je ontvangt over 2 zakelijke rekeningen verdeelt – 1 voor de btw, 1 voor het overige bedrag, dan weet je hoeveel btw je hebt ontvangen van klanten of opdrachtgevers. Trek hier de btw die je zelf hebt betaald (voorbelasting) over inkoop- en kostenfacturen vanaf en je weet welk bedrag je schuldig bent aan de Belastingdienst.

Toch houdt niet iedereen de btw netjes gescheiden op 2 zakelijke rekeningen. Als je dan wel snel wilt weten wat je ongeveer schuldig bent, dan kun je alle inkomsten uit een kwartaal optellen en door de btw-calculator halen. De uitkomst geeft je een goede indicatie. Vergeet niet dat dit bedrag lager zal uitvallen door de voorbelasting die nog verrekend moet worden.  

KOR

Niet elke ondernemer draagt trouwens omzetbelasting af aan de Belastingdienst. Kleine ondernemers die aan bepaalde voorwaarden voldoen, mogen gebruik maken van de kleineondernemingsregeling en rekenen geen btw aan klanten en opdrachtgevers.

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.