Fiscale eenheid btw: voorwaarden, gevolgen & btw-aangifte

De voorwaarden, de gevolgen voor de btw-aangifte en meer

gebouw-glas-ramen-bedrijfspand

In sommige gevallen ziet de Belastingdienst meerdere ondernemingen samen als een fiscale eenheid voor de btw. Wat is een fiscale eenheid btw en hoe werkt het?

Wat is een fiscale eenheid btw?

Een fiscale eenheid btw of fiscale eenheid omzetbelasting bestaat uit meerdere ondernemingen die met elkaar een fiscale eenheid vormen. Oftewel: de Belastingdienst ziet de ondernemingen als 1 ondernemer voor de btw (omzetbelasting). In de praktijk heb je bij een fiscale eenheid btw meestal een moedermaatschappij en een of meerdere dochtermaatschappijen.

Btw-aangifte doen

Het feit dat je met een of meerdere ondernemingen een fiscale eenheid btw vormt, heeft gevolgen voor de btw-aangifte. Om te beginnen krijgt de fiscale eenheid btw een eigen (nieuw) omzetbelastingnummer om aangifte te doen. Daarmee kan de fiscale eenheid btw in een keer aangifte doen voor alle ondernemingen binnen de eenheid.

Dat hoeft trouwens niet. Het is ook mogelijk om voor elke afzonderlijke onderneming binnen de eenheid aangifte te doen. In dat geval moet je als ondernemer ook het omzetbelastingnummer van de fiscale eenheid gebruiken. Wel moet je dan een andere toevoeging gebruiken, bijvoorbeeld B02 in plaats van B01.

Belangrijk om te weten: alle onderdelen van de fiscale eenheid btw zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de afdracht van de btw van de fiscale eenheid.

Lees meer over de btw-aangifte

eHerkenning

Btw-aangifte doen gaat via eHerkenning. Maar je kunt geen eHerkenning aanvragen voor de fiscale eenheid btw omdat deze niet ingeschreven kan staan bij de KVK. Dit kun je oplossen door iemand binnen de eenheid eHerkenning te laten aanvragen en die persoon vervolgens namens de fiscale eenheid btw aangifte te laten doen.

Onderlinge leveringen

De fiscale eenheid btw betaalt geen btw over onderlinge leveringen van diensten en goederen. Dus als onderneming A en B deel uitmaken van een fiscale eenheid btw en onderneming A levert een dienst aan onderneming B, dan betaalt B daar geen btw over. Natuurlijk betaalt een onderneming die geen deel uitmaakt van de fiscale eenheid gewoon btw als onderneming A een dienst aan ze levert. Onderneming A zal voor die levering het eigen btw-id gebruiken, niet het omzetbelastingnummer van de fiscale eenheid btw.

Zakendoen met het buitenland

Als een onderdeel van de fiscale eenheid voor de btw zakendoet met een opdrachtgever in het buitenland, dan moet dat onderdeel niet het omzetbelastingnummer of btw-identificatienummer van de fiscale eenheid gebruiken, maar het btw-id van zijn onderneming zelf.

Voorwaarden fiscale eenheid btw

Om een fiscale eenheid voor de btw te vormen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden op een rij:

Verwevenheid

De ondernemingen zijn met elkaar verweven, op de volgende manieren:

  • Financieel. Minstens 50% van de aandelen (inclusief de zeggenschap daarover) is direct of indirect in dezelfde handen.

  • Organisatorisch. Er is 1 overkoepelend bestuur dat de leiding heeft over de andere onderneming(en).

  • Economisch. De ondernemingen hebben economisch hetzelfde doel óf de ene onderneming voert voor meer dan 50% activiteiten uit voor de andere onderneming.

Zelfstandigheid

De ondernemingen die de fiscale eenheid btw vormen moeten elk zelfstandige ondernemers zijn. In principe mogen alle rechtsvormen deel uitmaken van een fiscale eenheid btw, zolang er minstens 1 bv, cv, vereniging of stichting bij zit. Het is dus niet mogelijk een fiscale eenheid te hebben met alleen maar natuurlijke rechtspersonen, zoals twee eenmanszaken.

Gevestigd in Nederland

Om een fiscale eenheid btw te vormen, moeten de ondernemingen waaruit de eenheid bestaat in Nederland gevestigd zijn.

Ondernemer voor de btw

Elk van de ondernemingen moet ook ondernemer zijn voor de btw.

Fiscale eenheid btw vormen

Je moet een fiscale eenheid btw laten vaststellen door de Belastingdienst. Zij beoordelen of je aan de voorwaarden voldoet en zullen een beschikking opstellen. Je kunt al handelen als fiscale eenheid btw voordat je de beschikking van de Belastingdienst hebt ontvangen, maar dan moet achteraf wel vastgesteld worden dat je inderdaad aan de voorwaarden voldeed.

Aanpassen of stopzetten

Veranderingen aan de fiscale eenheid voor de btw gaan net als de vorming via de Belastingdienst. Of je dus ondernemingen aan de eenheid wilt toevoegen of de eenheid wilt beëindigen omdat je niet meer aan de voorwaarden voldoet, je moet de Belastingdienst op de hoogte brengen. Het makkelijkste is om dit bij je plaatselijke belastingkantoor te regelen.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.