Btw op speelgoed: wat je als ondernemer moet weten

En wat als dit gecombineerd is met snoep?

speelgoed-toy-baby-spel
Eerste hulp bij belasting zaken voor starters  - MKB Servicedesk

Eerste hulp bij belastingzaken voor starters

Je verkoopt als ondernemer speelgoed in de winkel of webshop. Welk btw-tarief moet je daarvoor hanteren? En hoe zit dat met producten waar speelgoed een onderdeel is van snoep?

Btw op speelgoed

In Nederland is er sprake van drie btw-tarieven: 21%, 9% en 0%. De meeste producten en diensten vallen onder het algemene 21%-tarief. De stelregel is: valt het product niet onder de andere tarieven, dan bereken je het algemene btw-tarief.

De btw op speelgoed is dus 21%, of het nou om puzzels, spelletjes, knuffels, games of bouwpakketten gaat. 

Combinatie van goederen en diensten

In enkele gevallen is er sprake van een afwijking in het btw-tarief. Dit kan van toepassing zijn als voor één bedrag een combinatie van producten of diensten worden aangeboden, die los van elkaar verschillende btw-tarieven zouden hebben. Bepalend daarbij is of de producten hun "zelfstandigheid" behouden of dat ze in elkaar opgaan. 

Een voorbeeld: kappers mogen het 9%-tarief gebruiken voor hun diensten. Tijdens het de knipbeurt gebruikt de kapper een bepaald haarproduct voor een mooi eindresultaat. In dat geval gaat het product op in de dienst, het hoort onlosmakelijk bij elkaar. Dan mag over het gehele bedrag 9% btw berekend worden.

Mocht de kapper jouw datzelfde haarproduct na de knipbeurt los verkopen in een flesje, dan is het een zelfstandig product en moet er 21% berekend worden. De werkzaamheden voor de knipbeurt vallen dan nog steeds onder het 9% btw-tarief. 

Btw speelgoed: candy novelties

Hoeveel btw bereken je over speelgoed dat als onderdeel wordt verkocht van snoepwaar? Je kent ze wel: de chocolade-eieren gevuld met een speeltje of een plastic dispenser van snoepjes. Dit wordt een candy novelty genoemd en daar zijn bijzondere regels voor. Ook hier is sprake van een combinatie van producten, namelijk: snoep (9% btw) en speelgoed (21% btw). 

De Belastingdienst hanteert in deze gevallen de volgende regels:

  • Is de losse verkoopprijs incl. btw minder dan € 1,50? Dan mag 9% btw berekend worden.

  • Is de prijs hoger dan € 1,50? Dan moeten verschillende btw-tarieven berekend worden als de combinatie niet als 1 goed of dienst gezien kan worden. In dit geval dus 9% voor het snoep en 21% voor het speelgoed.

  • Als er sprake is van nog meer btw-tarieven, of als het niet mogelijk is de kostprijs op te splitsen - bijvoorbeeld omdat er geen prijzen bekend zijn - dan moet het btw-tarief van 21% gehanteerd worden.

Het is goed om bij twijfel inlichtingen in te winnen bij de Belastingdienst. Zo kan je als ondernemer de btw-aangifte zorgeloos indienen.

Wat vind je van dit artikel?

Jelle Bos

Auteur

Jelle Bos

Jelle is eindredacteur bij MKB Servicedesk.