Aansprakelijkheid

Juridisch

Een bruikleenovereenkomst sluiten: waar moet je rekening mee houden?

Alles over de voorwaarden, kosten en het verschil met huren

Je hebt vast weleens gehoord van een bruikleenovereenkomst. Maar wat houdt het eigenlijk in? En wat moet je allemaal vastleggen in zo’n document als je iets in bruikleen krijgt of juist uitleent?

03 juni 2024 4 minuten

Voorkom schade door aansprakelijkheid

Slimme preventie, algemene voorwaarden, BAV en AVB

Een schadeclaim zit in een klein hoekje: ieder bedrijf maakt namelijk wel eens een fout. Hiervoor kun je aansprakelijk gesteld worden door een klant of medewerker. Gelukkig kun je veel doen om financiële schade te beperken. Zo kun je proberen claims te voorkomen of een verzekering afsluiten. Hoe dat precies werkt, lees je in dit artikel.

16 januari 2023 4 minuten

Bedrijfsrisico’s voor management consultants

Wat er mis kan gaan en hoe je jezelf kunt beschermen

Management consultants kunnen van grote waarde zijn voor een organisatie. Maar in de praktijk blijkt dat deze adviseurs ook regelmatig aansprakelijk gesteld worden. Wat zijn de risico’s bij management consulting en hoe je je hiertegen beschermen?

02 september 2022 5 minuten

Dit moet je weten over het auteursrecht

Bescherm jezelf tegen schadeclaims: uitleg en 6 tips

Auteursrecht is actueler dan ooit. Nu je op internet makkelijk toegang hebt tot andermans creaties, zoals teksten, video’s en foto’s, is het risico groot dat iemand andermans creatie zonder toestemming hergebruikt. Claims vanwege het schenden van het auteursrecht nemen dan ook sterk toe. Hoe kun je jezelf hiertegen beschermen?

02 september 2022 4 minuten

Beroepsaansprakelijkheid voorkomen doe je zo

Onverwachte situaties waarin beroepsaansprakelijkheid een rol speelt

Veel ondernemers denken niet graag na over beroepsfouten en de eventuele gevolgen ervan. Maar beroepsaansprakelijkheid speelt in meer situaties een rol dan je misschien denkt. Gelukkig kun je veel doen om beroepsaansprakelijkheid te voorkomen. In dit artikel praten we je bij.

25 augustus 2022 5 minuten

Beroepsfouten en schadeclaims voorkomen

Veelgemaakte beroepsfouten en hoe je jezelf ertegen beschermt

Het zal je maar gebeuren: door een beroepsfout van jouw kant lijdt jouw opdrachtgever financiële schade. Wat zijn veelgemaakte beroepsfouten? Hoe voorkom je dat je bedrijf in de problemen komt door een beroepsfout?

15 februari 2022 4 minuten

Een vergeten vinkje kostte bijna 2 ton

Praktijkvoorbeelden van beroepsfouten en schadeclaims

Kleine beroepsfouten kunnen grote gevolgen hebben. In dit artikel lees je twee praktijkvoorbeelden van schadeclaims door beroepsfouten en hoe het afgelopen is.

15 februari 2022 3 minuten

Beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: wat is het verschil?

Check goed waar je wel en niet voor verzekerd bent

Als ondernemer krijg je te maken met bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid. Deze termen worden nog weleens met elkaar verward. Daarom: wat is het verschil tussen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

11 februari 2022 4 minuten

Wat moet je weten over beroepsaansprakelijkheid?

Wat beroepsaansprakelijkheid wel en niet is

Een beroepsfout is snel gemaakt: je geeft verkeerd advies, maakt een programmeerfout of je maakt een fout in de planning waardoor een project maanden uitloopt. Dergelijke fouten kunnen grote financiële gevolgen hebben. In dit artikel lees je hoe het zit met beroepsaansprakelijkheid.

11 februari 2022 3 minuten

Is er sprake van bestuurdersaansprakelijkheid?

Goed bestuur voorkomt problemen

Als je bestuurder bent van een rechtspersoon, dan oefen je je taak uit namens de onderneming en ben je als zodanig niet automatisch persoonlijk aansprakelijk voor het handelen van de onderneming. Maar dat verandert op het moment dat je als bestuurder ernstig nalatig bent. Dan kan er namelijk een grond zijn voor bestuurdersaansprakelijkheid. Wat is bestuurdersaansprakelijkheid en welke soorten zijn er?

05 maart 2021 2 minuten

Schade tijdens woon-werkverkeer: wie is aansprakelijk?

Hoe ver strekt je aansprakelijkheid als werkgever?

Als je medewerker tijdens werk-werkverkeer bij een ongeval betrokken is, dan ben je als werkgever vrijwel altijd aansprakelijk. Maar hoe zit dat als je medewerker onderweg is van huis naar het werk of omgekeerd?

01 september 2020 2 minuten

Aansprakelijkheidsverzekeringen

Voorkom financiële schade door aansprakelijkheid: dit zijn de opties

Bescherm je onderneming tegen financiële schade door fouten van jouw bedrijf. Dat kun je doen met aansprakelijkheidsverzekeringen. Welke verzekering(en) heb je precies nodig?

04 november 2019 3 minuten

Zorgverzekering voor zelfstandige ondernemers

Hoe is de inkomensafhankelijke bijdrage samengesteld?

Je bent zelfstandig ondernemer zonder personeel. Hoe hoog is dan je inkomensafhankelijke bijdrage en hoe wordt die berekend? En wat als je ook nog in loondienst bent?

10 juli 2018 2 minuten

Aansprakelijkheid voor ondernemers

Wanneer ben je als ondernemer aansprakelijk?

Als ondernemer kun je op verschillende gebieden aansprakelijk gehouden worden. Hoe werkt aansprakelijkheid in de praktijk? Van aansprakelijkheid voor personeel tot aan aansprakelijkheid voor gebouwen.

10 juli 2018 2 minuten

Wat is de compensatieregeling?

Overzicht wettelijke compensaties na stroom- en gasstoringen

Na een grote stroomstoring of gasstoring heb je niet altijd recht op een schadevergoeding. Bij extreme weersomstandigheden moet je bijvoorbeeld zelf voor noodstroom zorgen. Soms kun je wél standaardcompensatie krijgen. Een overzicht van de wettelijke compensaties.

24 januari 2017 2 minuten

Mijn medewerker is in werktijd betrokken geraakt bij een auto-ongeluk, wat nu?

Hoe ver reikt de werkgeversaansprakelijkheid?

Ben je als werkgever aansprakelijk voor de schade van je medewerker, als hij in werktijd een auto-ongeluk krijgt? En wat als je medewerker tijdens het ongeval op de fiets zit?

09 juli 2015 2 minuten

Wie is aansprakelijk voor aanwezigheid asbest?

Column | Asbest! Wat nu?

Wie is aansprakelijk voor de aanwezigheid van asbest in het gehuurde? De huurder of de verhuurder? Uit een recente uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam volgt dat die vraag niet makkelijk te beantwoorden is.

30 juli 2013 2 minuten

Wie is aansprakelijk voor schade zzp'er?

Column | Wat als je een zzp'er inhuurt en die een bedrijfsongeval meemaakt?

Het gebeurt steeds vaker: ondernemingen nemen geen vast personeel meer in dienst, maar huren een zzp'er in om werkzaamheden uit te voeren. Tot zover geen probleem. Maar wie is er aansprakelijk voor de schade van de zzp’er als deze tijdens zijn werkzaamheden een bedrijfsongeval meemaakt?

15 augustus 2012 2 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 19 totaal, er zijn meerdere pagina's