Autobelastingen

Belastingen

Elektrische auto: bijtelling in 2024

Zo ben je als zakelijke elektrische rijder het voordeligst uit

Tot 2026 wordt de bijtelling voor de elektrische auto elk jaar aangepast. Sinds 2022 loopt de bijtelling op, tot hij in 2026 gelijk is aan de bijtelling van andere auto’s. Maar tot die tijd biedt elektrisch rijden nog voordelen qua bijtelling. Hoe zit het met de bijtelling voor een elektrische auto in 2024, 2025 en 2026?

15 februari 2024 4 minuten

Bijtellingsregels in 2024: alles wat je moet weten

Zo werkt de bijtelling 2024 voor een auto van de zaak

De bijtellingsregels voor auto’s van de zaak veranderen vaak. Ook in 2024 zijn er weer dingen gewijzigd. Niet alleen de bijtellingspercentages, maar ook voorwaarden rondom de cataloguswaarden en de CO2-uitstoot. In dit artikel bespreken we de nieuwe regels en wat ze betekenen voor de bijtelling die jij moet betalen.

09 februari 2024 4 minuten

Prive auto zakelijk rijden? Alles over btw privégebruik auto

Alles over btw-aftrek bij zakelijk gebruik van de privéauto

Ondernemers die hun privéauto zakelijk rijden, vragen zich soms vaak af hoe het zit met de btw op bijvoorbeeld de brandstof. En of de btw over het zakelijk deel van het autogebruik aftrekbaar is. In dit artikel leggen we je uit hoe het zit met de btw als je een privéauto zakelijk rijdt.

06 juni 2023 3 minuten

Bijtelling grijs kenteken

Bereken de bijtelling voor een bestelauto op grijs kenteken

Wil jij een bestelauto of bestelauto gaan rijden? Deze worden vaak gereden op een grijs kenteken. Wat is een grijs kenteken precies, en welke gevolgen heeft dit voor de bijtelling? En hoe zit het met bpm? Je leest het in dit artikel.

27 maart 2023 5 minuten

Autobelastingen in 2023

De bijtellingspercentages en belastingen voor je auto in 2023

Jaarlijks wijzigen de bijtellingen voor een zakelijke auto en de hoogte van de motorrijtuigenbelasting. In 2023 heeft elektrisch rijden nog steeds voordelen voor zakelijke rijders, maar het voordeel wordt wat kleiner. Hoe zit het met de autobelastingen in 2023? En wat moet je weten over de aftrek van brandstof- en laadkosten?

29 december 2022 4 minuten

Bijtelling afkopen doe je zo

Een jaarlijkse eindheffing in plaats van bijtelling

Maken meerdere werknemers gebruik van een bestelauto? Dan is het lastig om bijtellingsregels individueel toe te passen. Wat dan een interessante optie kan zijn, is de bijtelling afkopen. Hoe werkt het?

15 augustus 2022 3 minuten

Betaal je geen bijtelling? Voorkom een boete voor privé rijden met de bedrijfsauto

Belastingdienst controleert streng op naleving regels

Betaal je geen bijtelling voor een bedrijfsauto? Dan mag je maximaal 500 kilometer per jaar privé rijden. Gebruik hiervoor een sluitende kilometerregistratie. Anders riskeer je een flinke boete.

05 augustus 2022 3 minuten

Bijtelling berekenen

Bereken wat een auto van de zaak je netto kost

Als je een auto van de zaak zowel zakelijk als privé rijdt, moet je bijtelling betalen. Maar hoeveel je per saldo kwijt bent, ligt aan je situatie. In dit artikel leggen we je uit hoe je de bijtelling kunt berekenen aan de hand van onze eenvoudige rekentool voor ondernemers.

02 augustus 2022 3 minuten

Geen bijtelling op je auto: 8 gouden tips

Slimme manieren om minder of geen bijtelling te betalen

Geen enkele ondernemer wordt blij van bijtelling. Maar als je een auto van de zaak hebt ontkom je er meestal niet aan. Of…? Wat zijn manieren om geen bijtelling voor je auto te hoeven betalen? Dit artikel bevat geen bijtelling-trucjes, maar wel handige tips waar je je voordeel mee kunt doen.

01 augustus 2022 4 minuten

Een bestelauto privé rijden, kan dat zomaar?

Voorkom naheffingen van de Belastingdienst

Bestelauto privé rijden als zzp’er? Of een werknemer die een bedrijfsbus meeneemt naar huis? Zo zorg je ervoor dat er geen onverwachte naheffingen van de Belastingdienst op de mat vallen.

01 augustus 2022 2 minuten

Auto privé of zakelijk kopen?

Wat je moet weten om optimaal te profiteren van de belastingregels

Als het gaat om mobiliteit moet je een belangrijke keuze maken: ga je een auto van de zaak rijden of gebruik je een privéauto zakelijk? Hoe zit het met de kosten in beide scenario’s. In dit artikel helpen we je een goed onderbouwde keus te maken.

29 juli 2022 5 minuten

Rittenregistratie voor bedrijven: zo werkt het

Je kilometeradministratie volgens de eisen van de Belastingdienst

In een rittenregistratie houd je bij wanneer en hoeveel kilometers je met een bedrijfsauto hebt gereden. Wanneer moet je een kilometerregistratie bijhouden en hoe doe je dat en welke eisen zijn er?

29 juli 2022 5 minuten

Vrachtwagenheffing vanaf 2026 in werking

Welke gevolgen heeft dat voor transportbedrijven?

In 2026 gaan transportbedrijven vrachtwagenheffing betalen per gereden kilometer op Nederlandse snelwegen en een aantal provinciale en lokale wegen. Waar moet je als ondernemer rekening mee houden?

22 juli 2022 2 minuten

Gebruik je tijdelijk je bedrijfsauto niet?

Bespaar geld door hem te schorsen

Een bedrijfsauto die je een tijdlang niet gebruikt, kun je laten schorsen. Voordeel daarvan is dat je geld kunt besparen: je hoeft geen motorrijtuigenbelasting en verzekering te betalen en er is geen APK-keuring nodig. Schorsen doe je in principe online, maar kan eventueel ook bij een RDW klantenbalie.

19 maart 2021 2 minuten