Bijtelling berekenen

Bereken wat een auto van de zaak je netto kost

dashboard-auto-zakelijk

Als je een auto van de zaak zowel zakelijk als privé rijdt, moet je bijtelling betalen. Maar hoeveel je per saldo kwijt bent, ligt aan je situatie. In dit artikel leggen we je uit hoe je de bijtelling kunt berekenen aan de hand van onze eenvoudige rekentool voor ondernemers.

Als je een auto van de zaak hebt, betaal je bijtelling op het moment dat je meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt. Het maakt dan niet uit of je een eenmanszaak hebt of een andere soort onderneming. Hoeveel moet je netto aan de Belastingdienst betalen aan bijtelling? Dat hoeft geen verrassing te zijn, want je kunt prima berekenen wat jouw kosten zijn. 

Meer over actuele bijtellingsregels

Bereken hier je bijtelling

Wil je direct je netto bijtelling berekenen? Vul dan onderstaande rekenmodule in. Wil je wat meer informatie over het berekenen van je bijtelling? Lees dan na de rekentool door.

Informatie over bijtelling auto van de zaak berekenen

Als je de bijtelling van je auto van de zaak wilt berekenen, moet je rekening houden met meerdere factoren die invloed hebben op de fiscale bijtelling. Bijvoorbeeld:

Bijtelling elektrische auto’s. Op dit moment zijn er voor nieuwe auto’s twee bijtellingscategoriën. Het hoge tarief van 22% geldt in het algemeen voor zakelijke auto’s, terwijl het lage tarief van 16% geldt voor onder andere elektrische auto’s die 0 gram CO2 per kilometer uitstoten. Kies in de rekentool of je de bijtelling wilt berekenen van een elektrische auto of van een auto met CO2-uitstoot.

De cataloguswaarde. Je moet bijtelling berekenen over de catalogusprijs van de auto. Dus hoe hoger die prijs, hoe meer je betaalt. Bovendien geldt voor duurzame auto’s die in het lage tarief vallen: in 2022 geldt het lage tarief voor auto’s tot € 35.000. Daarboven vallen ze in het normale tarief. Uitzondering: emissieloze auto’s op waterstof en elektrische auto’s volledig aangedreven door zonnecellen vallen ook bij een hogere cataloguswaarde in het lage tarief.

Het belastingjaar. De regels voor bijtelling zijn aan verandering onderhevig. Waar het lage tarief in 2020 nog 8% was, is dat in 2025 17% en in 2026 22%. Dus ook iets om rekening mee te houden als je de bijtelling berekent.

Eigen bijdrage. Een werkgever mag een eigen bijdrage vragen van de werknemers voor het privégebruik van de auto. Bijvoorbeeld: een bedrag van € 100 per maand. Over een heel jaar is dat een bedrag van € 1.200. Deze eigen bijdrage brengt de werkgever in mindering op de bijtelling.

Youngtimer. Als je zakelijke auto ouder is dan 15 jaar, komt die in aanmerking voor de youngtimerregeling. Dat betekent dat je 35% bijtelling betaalt over de dagwaarde van de auto. Omdat deze dagwaarde vaak laag ligt, is deze regeling erg populair onder zzp’ers en andere ondernemers. Als je de bijtelling voor een youngtimer wilt berekenen, kies dan voor 35% bijtelling voor auto’s met uitstoot en 17% voor auto’s zonder uitstoot.

Bijtelling zzp berekenen. In principe gelden voor zzp’ers dezelfde bijtellingsregels als voor andere ondernemers. Je hoeft dus niet aan te geven of je zzp’er bent.

Voorbeeldberekening netto bijtelling

Stel dat je een zakelijke auto hebt met een cataloguswaarde van € 25.000. Het bijtellingstarief is 22%. Dat betekent dat je per jaar: € 5.500 bijtelling hebt (22% van € 25.000). Dit bedrag tel je bij je inkomen op.

Stel dat je belastbaar inkomen dat jaar € 30.000 is. Met de bijtelling wordt dat: € 35.500. Met een inkomen van € 35.500 val je in belastingschijf 1 in box 1. Dat betekent dat je een belastingtarief betaalt van 37,07%. Je berekent dus ook 37,07% belasting over de bijtelling:

37,07% van € 5.500 = € 2.038,85

Mocht je een hoger inkomen hebben en in belastingschijf 2 van box 1 komen, dan moet je daarover een percentage van 49,50% berekenen.

Bijtelling omzeilen

Je kunt bijtelling voorkomen door jaarlijks minder dan 500 privékilometers te rijden met de auto van de zaak. Benieuwd wat andere manieren zijn om de bijtelling zo laag mogelijk te houden? Lees dan meerdere tips om bijtelling te voorkomen.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.