Bedrijfsauto: op naam van je bedrijf of op je eigen naam

Hoort je auto bij je ondernemingsvermogen of je privévermogen?

autosleutel

Veel ondernemers hebben voor hun bedrijf een auto of busje nodig. Om bij klanten op bezoek te gaan, of voor de inkoop en bezorging van producten. Maar behoort de auto tot je ondernemingsvermogen of je privévermogen?

Je kunt ervoor kiezen om een auto privé te kopen en op naam van je bedrijf te zetten. Je kunt echter ook een auto leasen. Dan blijft de auto het eigendom van de leasemaatschappij. Als je de auto liever op naam van je bedrijf zet, behoort het tot jouw ondernemingsvermogen. De kosten die de auto maakt, zijn dan voor de onderneming. Kies je ervoor om de auto op je eigen naam te zetten, dan behoort het tot je privévermogen. Je kunt dan een kilometerregistratie bijhouden voor de kilometers die je voor je onderneming rijdt. Anno 2013 zijn die kosten 0,19 euro per kilometer. Die kosten trek je als zakelijke kosten van je winst af. 

Btw

Behoort de auto tot je privévermogen, dan kun je geen btw aftrekken bij de aankoop van de auto. Wel mag je de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken, voor zover je de auto voor je onderneming gebruikt. Ga daarbij uit van de verhouding tussen het aantal zakelijke kilometers en het aantal verreden kilometers op jaarbasis. Houd er wel rekening mee dat alleen het deel dat je gebruikt voor belaste omzet aftrekbaar is.

Margeregeling

Je kunt natuurlijk een gebruikte auto kopen volgens de zogenoemde margeregeling. Dat betekent dat er geen btw op de factuur staat. Je kunt dan ook geen btw aftrekken. De btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten mag je wel aftrekken voorzover je de auto voor je bedrijf gebruikt.

Bestelauto of -bus

Moet je voor je bedrijf regelmatig goederen vervoeren? Een bestelauto of bestelbus zijn dan wel zo handig. Wel even opletten, want niet iedere auto die wordt gebruikt voor vervoer van goederen, is volgens de belastingregels een bestelauto. Kijk daarom goed welke regels de Belastingdienst hanteert als het gaat om bestelauto's of personenauto's.

Wat vind je van dit artikel?