Wat is bpm en hoe bereken je het?

Bpm berekenen voor ondernemers

Bedrijfswagenpark

Wil je een nieuw voertuig kopen of importeren? Dan krijg je te maken met bpm. In dit artikel lees je wat deze belastingvorm precies is en hoe je zelf de bpm kunt berekenen.

Wat is bpm? 

Bpm staat voor belasting van personenauto's en motorrijwielen, het wordt ook wel aanschafbelasting genoemd. Het is een belasting die je betaalt wanneer je in Nederland een nieuwe auto, motor of bestelauto koopt of importeert uit het buitenland. Je voertuig wordt op kenteken gezet als je bpm betaald hebt. Pas dan mag je er mee de openbare weg op. 

Goed om te weten: je betaalt geen bpm voor tweedehandsauto’s uit Nederland, maar wel voor tweedehandsauto’s die je importeert. Ook betaal je geen bpm als je auto geen CO2 uitstoot. In dit laatste geval moet je wel aangifte bpm doen. 

Geen bpm voor ondernemers met bestelauto 

Goed nieuws voor ondernemers met een bestelauto. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, hoef je in het kader van de ondernemersregeling geen bpm te betalen. Een van de eisen is bijvoorbeeld dat je meer dan 10% van al je gereden kilometers per jaar voor je bedrijf maakt. Deze regeling wordt ook wel de grijskentekenregeling genoemd. Onze kennispartner FinancialLease.nl legt je meer over de grijskentekenregeling uit. 

Bpm-regelgeving wijzigt vanaf 2025 

Let op: Vanaf 2025 komt deze regeling te vervallen. Vanaf dat moment worden nieuwe bedrijfswagens op brandstof belast met € 66,91 per gram CO2-uitstoot. Vooral bij dieselmotoren kan dit een flinke kostenpost worden. Daarom kan het slim zijn om nu al te kijken naar de mogelijkheid om een elektrische bestelauto aan te schaffen. Deze blijven vrijgesteld van bpm.  

Op de website van FinancialLease.nl vind je meer informatie over de nieuwe bpm-regelgeving vanaf 2025. 

Aangifte bpm doen als ondernemer 

Koop je een nieuwe auto of motor? Dan hoef je geen aangifte bpm te doen. Je dealer berekent dit automatisch door. Importeer je een auto uit het buitenland? Dan moet je wel bpm-aangifte doen. Dit kun je eenvoudig zelf.   Je volgt deze vier stappen: 

 1. Meld je motorrijtuig aan bij de RDW. 

 2. Doe aangifte met het formulier Aangifte, melding of opgaaf bpm

 3. Betaal de bpm. 

 4. Ontvang het kentekenbewijs binnen vijf dagen. 

Bpm berekenen, hoe doe je dat? 

Het berekenen van bpm voor je auto, motor of bestelbus lijkt misschien ingewikkeld, maar met de juiste informatie kun je dit zelf doen. Er zijn verschillende methoden om de bpm te berekenen, afhankelijk van het type voertuig. 

Personenauto’s: stap voor stap bpm berekenen: 

 1. Bepaal de netto catalogusprijs van je auto. Dit is de prijs zonder btw en bpm. Je betaalt ook bpm over bepaalde extra’s die onderdeel zijn van de netto-catalogusprijs. Denk hierbij aan accessoires, extra opties en de kosten voor speciale uitvoeringen.  

 2. Vind de CO2-uitstoot van je auto. Dit vind je bij de keuringsgegevens van je auto. Deze kun je opvragen bij de RDW. 

 3. Gebruik de bpm-tarieftabel van de Belastingdienst om te zien welk tarief op jouw auto van toepassing is. Bij een gebruikte auto mag je kiezen tussen het huidige tarief of een ouder tarief dat gold tussen 2 maanden vóór de datum eerste toelating en de datum van goedkeuring door de RDW. 

 4. Heb je een dieselmotor met een CO2-uitstoot van meer dan 71 gr/km? Dan betaal je dieseltoeslag. Deze is in 2024 € 106,07 per gram CO2-uitstoot boven de 71 gr/km. 

 5. Bij een gebruikte auto mag je ook een afschrijvingskorting rekenen. De Belastingdienst geeft hier drie methodes voor.

Motoren: stap voor stap bpm berekenen: 

 1. Bepaal de netto catalogusprijs inclusief extra opties. 

 2. Gebruik de tabel van de Belastingdienst om het juiste tarief te vinden. 

 3. Ook bij een gebruikte motor mag je een afschrijfkorting rekenen met drie methodes. 

Bestelbussen: stap voor stap bpm berekenen: 

 1. Ook bij bestelbussen bepaal je de netto catalogusprijs. Inclusief alle extra's.  

 2. Gebruik deze om te zien welk tarief op jouw bestelauto van toepassing is. 

 3. Ook hier geldt dat je, als je een dieselmotor hebt, dieseltoeslag moet betalen. Of en welke toeslag op jouw bestelbus van toepassing is, vind je bij de Belastingdienst. 

 4. Bij een gebruikte auto mag je ook voor bestelbussen een afschrijvingskorting rekenen. De drie methodes vind je bij d 

Tip: Met de wijziging van de bpm-regelgeving in 2025, kan het interessant zijn om in 2024 nog een nieuwe bestelbus aan te schaffen of te leasen. Het verschil in kosten tussen 2024 en 2025 kan oplopen tot wel € 13.000. 

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.