Met welke vervoersmiddelen reist mijn personeel slim en voordelig?

Trein, auto of fiets: zo komen je medewerkers ook naar kantoor

Auto, fiets, bus, trein, metro...het zijn er nogal wat: vervoersmiddelen om van werk naar huis te rijden en vice versa. Maar met welke reis je comfortabel en goedkoop?

De trein

In de trein is het makkelijk doorwerken als je personeel in het bezit is van een laptop. De NS biedt zakelijke reizigers een aantal aantrekkelijke faciliteiten. In samenwerking met T-Mobile biedt NS gratis WiFi aan in intercity’s. Momenteel rijden 364 intercitytreinen in Nederland. Daarvan zijn er 175 uitgerust met WiFi. Uiteindelijk wil de NS eind 2013 alle intercity’s van gratis WiFi hebben voorzien. Een intercity met WiFi herken je aan het WiFi-logo aan de buitenkant van de trein. Wanneer de reiziger in een trein met draadloos internet de browser opent en een internetpagina opvraagt, wordt automatisch de T-Mobile en NS portal getoond. Met een klik op “direct online” kan de reiziger op internet.

Met de NS-Business Card reist je medewerker met 20 procent korting in de daluren. De kosten van het gebruik worden maandelijks afgeschreven. Dat betekent weinig administratiekosten voor jou als ondernemer. Een argument om zakelijk te reizen met het openbaar vervoer is kostenbesparing. Een rit met de auto kost over het algemeen 44 eurocent per kilometer terwijl een ritje met de trein 14 cent per kilometer kost, gebaseerd op 2e klas reizen met de NS-Business Card. Lees meer over de kosten per kilometer.

De bus of de tram

Ook de bus of tram is een goed alternatief voor de auto. Ben je ondernemer in de buurt van Utrecht? Voor een vast bedrag schaf je de Utrecht Bereikbaar Pas aan. Dit is een persoonsgebonden pas voor werknemers waarmee ze gratis met het openbaar vervoer van GVU en Connexxion in de stadsregio Utrecht kunnen reizen. Daarnaast kun je op meer dan 225 Nederlandse locaties gemakkelijk gebruik maken van een OV-fiets.

De (elektrische) fiets

Gewone fiets, racefiets, elektrische fiets of zelfs OV-fiets. Op welke fiets je werknemers ook naar het werk komen, ze komen een stuk fitter aan. Als ondernemer kun je er natuurlijk ook voor kiezen om deel te nemen aan een fietsplan. Die zijn er in verschillende soorten en maten. Zoals bijvoorbeeld het Nationale Fietsplan Rij2op5.nl van de Fietsersbond. Ook kun je op de website van de Fietsersbond de Fietscalculator doen, dan zie je in één oogopslag hoeveel je aan calorieën, brandstof en uitlaatgassen bespaart als je werknemers vaker de fiets pakken.

Meer informatie over de verschillende fietsplannen vind je in het artikel 'Op de fiets naar het werk: hoe stimuleer ik mijn medewerkers?’.

Carpoolen

Het klinkt misschien een beetje ouderwets, maar carpoolen is ook een slimme manier van reizen. Collega’s die bij elkaar in de buurt wonen of juist vrienden die bij elkaar in de buurt wérken, kunnen voor deze manier van reizen kiezen. Het maakt reizen naar het werk ook een stuk gezelliger. Stel dat vier van je werknemers die normaal in hun eigen auto naar het werk rijden, samen in een auto reizen? Dat heeft nogal wat voordelen:

  • Meerijders kunnen onderweg werken. Zoals e-mail en stukken lezen, bellen of overleggen met een collega;

  • Kosten voor woon- werkverkeer worden fors minder (minder afschrijving aan eigen auto, brandstofkosten delen);

  • Samen reizende medewerkers besparen op parkeerruimte en -kosten;

  • Minder auto’s in de file betekent betere bereikbaarheid van jouw organisatie;

  • Carpoolen heeft ook fiscale voordelen.

De groene auto

Kunnen jij en je medewerkers echt niet zonder auto? Kies dan voor een milieuvriendelijker alternatief en maak gebruik van een deelauto via Greenwheels of Wheels4all. Met een abonnement kun je een auto reserveren. Een heel goede manier om op vervoerskosten te besparen is alleen maar leaseauto’s met energielabel A of B te gebruiken.

Nieuwsgierig naar meer manieren om te besparen op reiskosten? Lees het whitepaper 'Hoe laat ik mijn medewerkers slimmer en goedkoper reizen?

Wat vind je van dit artikel?