Hoe bespaar je op zakelijk reizen?

Auto versus openbaar vervoer

11 januari 2016

Voor woon-werkverkeer of voor zakelijke bezoeken: als mkb-er, werknemer of zzp’er ben je regelmatig onderweg. Hierbij wordt de auto vaak boven het openbaar vervoer verkozen, maar dit is niet altijd even efficiënt.

Uit onderzoek blijkt dat 42 procent van alle zzp’ers nooit de trein pakt voor zakelijke reizen. Voor de groep die wel soms in de trein stapt, geldt dat voor bijna 7 op de 10 zakelijke ritten men toch de auto kiest. Wat is eigenlijk voordeliger?

Kosten per kilometer

Een lease-auto kost gemiddeld 0,49 euro per kilometer. Een auto 0,44 euro. De gemiddelde kilometerprijs voor een treinreis tweede klas, is 0,14 euro. Alle kosten voor zakenreizen per openbaar vervoer mag je belastingvrij vergoeden. Zakelijke reizen met eigen vervoer mag je belastingvrij vergoeden tot een bedrag van 0,19 euro per kilometer. 

Inzichtelijke kosten

Om de mobiliteitskosten van je bedrijf inzichtelijk te maken kun je een mobiliteitskaart aanschaffen. 

Mobiliteit op maat

De auto brengt je waar je moet zijn. Tijdens de spits gaat dat een stuk minder snel. Wel zo prettig als er een alternatief is. Met een goede mobiliteitspas kies je ook voor de trein wanneer het jou (of jouw medewerkers) uitkomt. Omdat tijd geld is, is het wel zo prettig en efficiënt om de reistijd werkend door te brengen. Met werkplekken op stations, mobiel internet en WiFi in de trein, is dit ook te realiseren. Dus een prima combinatie met de leaseauto.

Openbaar vervoer en fiscus

Heb je zelf een jaarabonnement of verstrek je je medewerkers een gratis OV-jaarabonnement? Dan mag je dit volledig onbelast vergoeden. Meer voorwaarden vind je op de site van de Belastingdienst