E-bike van de zaak voor zzp

Goedkoop en duurzaam zakelijk rijden in 2023

E-bikes van de zaak

Elektrisch rijden is bezig aan een opmars. Niet alleen omdat het een schone en duurzame manier van vervoer is, maar ook omdat het financieel aantrekkelijk is. Ben je zzp’er? Dan is een e-bike van de zaak misschien wel een slim idee. Hoe zit dat?

E-bike van de zaak

Bij een zakelijk vervoermiddel denk je misschien al gauw aan een auto. En omdat de overheid elektrisch rijden stimuleert, kiezen veel ondernemers voor die duurzame vorm van vervoer. Maar waarom jou je niet nadenken over een fiets, e-bike of speed pedelec van de zaak? Hiervoor gelden namelijk ook zeer aantrekkelijke fiscale voorwaarden. En zeker in de grote steden ben je met een fiets vaak sneller op je plaats van bestemming dan met een auto. 

Goed om te weten: als je overweegt een elektrische fiets van de zaak te kopen, is het goed om eerst na te gaan of je deze fiets meer dan 10% zakelijk zal gebruiken. Als dat niet het geval is, kun beter gaan voor een kilometervergoeding.

Fietsplan 2020

Sinds 1 januari 2020 geldt het nieuwe fietsplan. Volgens deze regeling kunnen werkgevers veel makkelijker een fiets verstrekken aan hun werknemers voor hun woon-werkverkeer. Voor een bijtelling van slechts 7% (over de adviesprijs van de fiets) mogen werknemers die fiets zowel zakelijk als privé gebruiken.

Deze regeling is ook beschikbaar voor ondernemers die een zakelijk gebruik willen maken van een e-bike of een gewone fiets. En dat is al snel interessant, want als ondernemer kom je voor allerlei andere voordelen in aanmerking als je een e-bike van de zaak hebt. Kortom het fietsplan is anno 2023 nog steeds actueel.

Voordelen elektrische fiets van de zaak

Kortom, er zijn heel wat voordelen te noemen voor een e-bike van de zaak in 2023. We zetten zes voordelen op een rij.

1. Lage bijtelling

Om te beginnen is er die bijtelling van 7%. Ter vergelijk: voor een ‘normale’ auto van de zaak is de bijtelling 22% en als je elektrisch rijdt iets lager. Je betaalt deze bijtelling over de aanschafwaarde van je zakelijke fiets.

Rekenvoorbeeld bijtelling e-bike van de zaak Dus stel: Je koop een e-bike van € 2.500, dan is de bijtelling (7%) per jaar: € 175. Je hebt een inkomen van maximaal € 69.398, zodat je in box 1 een belastingtarief (2023) hebt van 36,93%. Per jaar moet je dan 36,93% van € 175 betalen, oftewel: € 64,63. Per maand komt dat neer op € 5,39.

2. Duurzaam, comfortabel en goedkoop

Een e-bike is natuurlijk een stuk duurzamer dan een auto. En in de stad heb je het voordeel dat je overal snel naartoe kunt, zonder files. Met een e-bike kun je snel en comfortabel reizen. Dankzij het fietsgemak en de hogere snelheid is het bereik van vervoer per fiets groter geworden. Dat is niet alleen erg handig, dat is ook een stuk goedkoper, zeker als de prijzen voor diesel en benzine hoog zijn. Misschien kan de zakelijke e-bike wel jouw zakelijke auto vervangen? Dat zou in elk geval een hoop geld schelen.

Door te kiezen voor een duurzaam vervoermiddel, laat je zien dat duurzaam ondernemen belangrijk voor je is. Er zijn veel kleine bedrijven en zzp’ers die in dit soort beslissingen laten zien dat ze kiezen voor duurzaamheid.

Meer inspiratie? Lees Zes manieren om als klein bedrijf met duurzaamheid aan de slag te gaan 

3. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Een van de voordelen van ondernemen is dat je zakelijke kosten mag aftrekken. Als je een zakelijke aankoop doet van minstens € 450, kun je die meenemen in de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Als je bij elkaar opgeteld meer dan € 2.400 investeert in bedrijfsmiddelen, kun bijvoorbeeld een aftrek krijgen 28%. Dus als je handig investeert, maak je handig gebruik van de belastingregels.

Lees alles over de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

4. Alle kosten aftrekbaar

Wat een mooi voordeel is als je een e-bike op de zaak hebt: je mag alle kosten die je hebt aan je bedrijfsfiets opvoeren als kostenpost. Dus de verzekering, onderhoud, et cetera.

5. Privégebruik

Heel belangrijk: je kunt je zakelijke elektrische fiets ook gewoon gebruiken voor privéritjes. Dus doordeweeks cross je met je fiets naar je werkplek; in het weekend maak je een mooie fietstocht langs de Friese meren. Allemaal op je zakelijke e-bike!

6. Een zakelijke e-bike is gezond

Nog een belangrijke reden om een e-bike van de zaak te overwegen is het effect op je gezondheid. Een van de redenen voor het fietsplan was ook om werknemers meer in beweging te krijgen. Veel mensen zitten bijna de hele dag achter een bureau, en de e-bike is natuurlijk een prettige manier om beweging te krijgen en frisse lucht binnen te zuigen. 

Reiskosten aftrekken

Als je zakelijke ritten maakt op een fiets (of een ander vervoermiddel) die niet op de zaak staat, mag je € 0,21 per kilometer aftrekken. Je hoeft dan geen bijtelling te betalen. Maar daar staat tegenover dat je niet in aanmerking komt voor bijvoorbeeld investeringsaftrek. Er zijn nog meer dingen die je moet weten als je reiskosten wilt aftrekken. Maar misschien is het voor jou al snel rendabel om te kiezen voor een e-bike of elektrische fiets van de zaak. Als je het niet zeker weet, overleg dan met je boekhouder.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.