Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek: welke bedrijfsmiddelen gelden voor KIA?

Fors belastingvoordeel als je investeert in bedrijfsmiddelen

Wat is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Wanneer je investeert in bedrijfsmiddelen, kun je gebruikmaken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, kortweg KIA genoemd. Deze aftrek geeft jouw bedrijf financiële voordelen. Wat moet je weten als je gebruik wilt maken van de KIA?

Wat is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?

De KIA, ook wel kleinschaligheidsaftrek genoemd, is een aftrekpost voor ondernemers die investeren in bedrijfsmiddelen. Dankzij deze regeling kun je de jaarwinst van je bedrijf flink drukken, juist door investeringen te doen. De bedrijfsmiddelen waarin je investeert moeten dan wel aan de KIA-voorwaarden voldoen. Het bedrag dat je kunt aftrekken van de winst is afhankelijk van de hoogte van je investeringen per boekjaar.

Investeringsbedragen voor de KIA

Zoals de naam al zegt, is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek bedoeld om kleine en middelgrote ondernemers tegemoet te komen. Daarom profiteer je het meest van de KIA-aftrek wanneer het om relatief kleine bedragen gaat. Hoe groter je totale investeringsbedrag, hoe minder aftrek je krijgt. Dat zie je terug in onderstaande tabellen, met de KIA voor 2022 en 2021.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2022 

InvesteringsbedragAftrek
< € 24000 %
€ 2.401 t/m € 59.93928 % van het investeringsbedrag
€ 59.940 t/m € 110.998€ 16.784
€ 110.999 t/m € 332.994€ 16.784 min 7,56% van het deel van het investeringsbedrag dat boven € 110.999 uitkomt
> € 332.9940 %

Voorwaarden kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Natuurlijk moet je aan een aantal voorwaarden voldoen wil je in aanmerking kunnen komen voor de KIA. Een paar belangrijke om mee te kunnen doen aan deze regeling:

 • Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting

 • Je onderneming is gevestigd in Nederland

 • Je investeert in een of meerdere nieuwe of tweedehandse bedrijfsmiddelen voor je bedrijf

 • Het investeringsbedrag is minimaal € 2.401 per boekjaar

 • Minimale bedrag per investering is € 450

Desinvesteringsbijtelling

Stel je verkoopt een bedrijfsmiddel met een waarde van meer dan € 2.400 binnen vijf jaar weer. Of je geeft het weg. In dat geval moet je rekening houden met desinvesteringsbijtelling: je moet een deel van de aftrek die je hebt genoten terugbetalen. Het bedrag dat je terug moet betalen is nooit hoger dan het bedrag van de gekregen aftrek.

Wanneer heb je geen recht op de KIA?

Veel bedrijfsmiddelen komen in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, maar er is een aantal uitzonderingen. Je kunt de KIA niet gebruiken voor zaken als: 

 • personenauto’s die niet bedoeld zijn voor beroepsvervoer

 • woonhuizen

 • effecten

 • dieren

 • vaartuigen die bedoeld zijn voor representatieve doeleinden

 • grond

 • vorderingen

 • goodwill

 • publiekrechtelijke vergunningen 

Ook bedrijfsmiddelen die bestemd zijn voor gebruik in het buitenland komen niet in aanmerking. 

KIA toepassen

Zaken waar je de KIA wel op kunt toepassen moeten minimaal € 450 exclusief btw hebben gekost. Als je geen recht hebt op btw-aftrek dan is het bedrag € 450 inclusief btw. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek geldt niet voor goedkopere bedrijfsmiddelen. In totaal moet je in het boekjaar minimaal voor € 2.401 aan investeringen hebben gedaan om gebruik te kunnen maken van de KIA. 

KIA-tips

Als je handig gebruikmaakt van de KIA, kun je meer voordeel hebben. Bijvoorbeeld: je wilt investeren in een tablet voor je bedrijf. Misschien is het dan voordeliger om een iets duurder model te kopen, dus een van meer dan € 450,-. Dat model ‘doet mee’ voor de KIA. Of in plaats van bij verschillende bedrijven kantoorinventaris te kopen, kun je bij sommige bedrijven pakketten kopen, zodat je per investering toch boven de € 450 uitkomt.

Dus als je in een jaar een nieuwe laptop wilt aanschaffen, kan het interessant zijn om voor een duurder model te gaan, zodat je in één keer in aanmerking komt voor kleinschaligheidsaftrek. Dat betekent: hogere aanschaf, meer voordeel. Niet zo gek dat veel zzp’ers en andere ondernemers voor een duurdere laptop gaan. Het voelt bijna als KIA-subsidie.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek bij verlies

De KIA verlaagt de winst of vergroot het verlies van een onderneming. Er kan dus ook gebruik worden gemaakt van de kleinschaligheidsinvesteringssaftrek in een verliesgevend jaar.

Andere regelingen voor investeringsaftrek

Naast de KIA zijn er andere regelingen voor investeringsaftrek. De belangrijkste zijn:

Mede dankzij dit soort regelingen is investeren een stuk voordeliger.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.