Stakingsaftrek: vrijstelling bij stoppen van je bedrijf

Betaal minder belasting als je stopt met je onderneming

dromen-laptop-vrouw-koffie-kantoor-blij-vrolijk-zzp

Stakingsaftrek, wat is dat precies? Wanneer heb je er recht op? En hoeveel stakingsaftrek krijg je in 2023? Benut deze tips en tricks en betaal minder belasting bij het stopzetten of overdragen van je onderneming.

Wat is stakingsaftrek?

Stakingsaftrek levert een belastingvoordeel op voor ondernemers. De stakingsaftrek is van toepassing als je stopt met je bedrijf: het staken van je onderneming. Deze aftrek kun je benutten bij je inkomstenbelasting aangifte (IB-aangifte). Je betaalt daardoor minder belasting.

Stakingsaftrek 2023

Je kunt in 2023 maximaal € 3.630 stakingsaftrek krijgen. Dit bedrag is niet veranderd ten opzichte van 2022. Hoeveel aftrek je precies krijgt is afhankelijk van je stakingswinst: de winst bij bedrijfsbeëindiging. De aftrek gaat van die winst af. Je betaalt daardoor minder inkomstenbelasting. Vooral bij een hoge stakingswinst levert deze aftrekpost je veel voordeel op. Het kan dan netto een paar duizend euro schelen.

Bij verlies is er geen sprake van stakingsaftrek. Je kunt de aftrek dus niet gebruiken om geld terug te krijgen van de Belastingdienst.

Wanneer krijg je stakingsaftrek?

Je kunt mogelijk profiteren van stakingsaftrek als jij volledig stopt met jouw bedrijf of je bedrijf aan iemand anders overdraagt. Bijvoorbeeld omdat je met pensioen gaat, in loondienst gaat bij een ander bedrijf of als je komt te overlijden. In dat laatste geval profiteren je naasten van de stakingsaftrek.

Voorwaarden stakingsaftrek

Om de stakingsaftrek toe te passen moet er echt sprake zijn van staking van de subjectieve onderneming. Dat betekent dat jouw activiteiten binnen het bedrijf in ieder geval volledig stoppen. Daarvoor zijn vier gebruikelijke oorzaken:

 1. Je gaat in loondienst werken

 2. Je begint een ander bedrijf

 3. Je eenmanszaak wordt een bv

 4. Je stopt met werken door: 

 • pensioen

 • arbeidsongeschiktheid

 • overlijden

Verder gelden de volgende voorwaarden:

 • Je kunt alleen stakingsaftrek toepassen als je zelf volledig stopt met een onderneming en dus niet als je maar een deel van je werkzaamheden voor het bedrijf stopzet.

 • Je mag de maximale stakingsaftrek maar één keer toepassen in je leven. Alleen als je bij een eerdere staking niet het hele bedrag hebt benut, mag je het restant van de stakingsaftrek gebruiken bij een latere staking.

 • Je moet ondernemer zijn om te profiteren van deze aftrekpost. Als medegerechtigde, investeerder of schuldeiser van de onderneming kom je niet in aanmerking voor stakingsaftrek.

 • Bij staking van een bv kun je geen beroep doen op stakingsaftrek. Als je stopt met een bedrijf met een andere rechtsvorm, zoals een eenmanszaak, vof, cv of maatschap, kun je wel profiteren van stakingsaftrek.

Wat is het urencriterium voor stakingsaftrek?

Bij de stakingsaftrek speelt het urencriterium geen rol. Het maakt dus niet uit hoeveel uren je aan je onderneming hebt besteed in een bepaald jaar.

Bij veel aftrekposten voor de inkomstenbelasting is er een urencriterium. Je moet dan minimaal 1.225 uren per jaar aan je onderneming besteden om in aanmerking te komen voor belastingaftrek. Bij de stakingsaftrek is dat dus geen voorwaarde.

Stakingsaftrek bij geruisloze doorschuiving

Naast de stakingsaftrek zijn er nog een paar mogelijkheden om minder of helemaal geen stakingswinst te betalen. Dit is het geval als je gebruikmaakt van doorschuiving. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:

 • als je verder gaat met een nieuwe of bestaande onderneming

 • bij een echtscheiding of als je partner overlijdt

 • als je de onderneming overdraagt aan een medeondernemer of werknemer

 • als je de onderneming overdraagt aan een bv

 • als je komt te overlijden

Om te profiteren van deze doorschuiffaciliteiten moet je wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Laat je hierover goed adviseren door een belastingadviseur.

Geruisloze doorschuiving naar bv

Als je een vof of eenmanszaak omzet in een bv, kun je kiezen welke aanpak het beste is: geruisloze doorschuiving, ruisend of via een activa-passivatransactie.

Welke optie het slimst is voor jou, is ook afhankelijk van de maximale lijfrenteaftrek of stakingslijfrenteaftrek. Als de stakingswinst hoger is dan de maximale lijfrenteaftrek kun je beter geruisloos je onderneming omzetten in een bv. Anders moet je over de stakingswinst daarboven belasting betalen. Bij geruisloze doorschuiving naar de bv hoef je namelijk geen belasting te betalen over stakingswinst.

Aftrekposten 2023

Betaal niet te veel belasting! Laat je adviseren door een belastingadviseur of boekhouder en bekijk alle aftrekposten voor ondernemers in 2023.

Veelgestelde vragen

Wat is stakingsaftrek?

Stakingsaftrek is aftrek die je kunt toepassen bij de Aangifte Inkomstenbelasting als je stopt met je onderneming. Je betaalt hierdoor minder belasting.

Hoe hoog is de stakingsaftrek 2023?

In 2023 is de stakingsaftrek in totaal € 3.630. Dit bedrag is niet veranderd ten opzichte van 2022.

Hoe vaak mag ik stakingsaftrek gebruiken?

Je mag één keer in je leven stakingsaftrek toepassen.

Wat vind je van dit artikel?

Raphael Klees

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.