Winstgroei mkb valt stil, personeelskosten rijzen de pan uit

Loonkosten stijgen met 8% en slokken kwart van omzet op

Bijna de helft van de mkb-bedrijven zag de winst in 2024 stagneren, blijkt uit onderzoek van accountantsvereniging SRA onder 7.500 bedrijven. Personeelskosten stijgen gemiddeld met 8% en maken nu een kwart van de omzet uit. Een recordhoogte. Hoe ga je hier als ondernemer mee om?

kosten, rekenen (1)

Omzet groeit wel, maar winst neemt nauwelijks toe

De gemiddelde omzet van het mkb steeg vorig jaar met 3,4%, net iets meer dan de inflatie. De winstgroei lag daar met 3,1% onder. Het is de laagste groei in tien jaar, afgezien van de coronaperiode.

De operationele winstmarge daalde van 8,1% naar 7,6%. Voor veel ondernemers blijft er daarmee te weinig geld over om te investeren in innovatie of groei.

Waarom stagneert de winst van mkb-bedrijven?

De personeelskosten zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Zo ook in 2024. Door een stijging van de loonkosten met gemiddeld 8%, neemt dit een kwart van de omzet in beslag.

Maar de stijgende loonkosten zijn niet de enige oorzaak van de beperkte winstgroei in het mkb. Volgens SRA-bestuurder Pieter van der Kwaak ligt dit ook aan:

  • Regeldruk en wisselend overheidsbeleid

  • Het krappe energienet en stikstofproblematiek

  • Internationale spanningen en onzekerheid over handelsheffingen

  • Moeilijkere toegang tot kennis en financiering

Grote verschillen tussen sectoren

Niet alle sectoren worden even hard geraakt. Mkb-ondernemers in de detailhandel en logistiek zagen hun winst krimpen, ondanks hogere omzetten. Ook horeca, groothandel en bouw gingen er op achteruit.

Positieve uitschieters zijn automotive, medische zorg en specialistische zakelijke diensten. Deze sectoren zagen hun winst gemiddeld juist stijgen.

Mkb-bedrijven sparen meer dan ooit

Door onzekerheid potten ondernemers hun geld op. De solvabiliteit kwam in het afgelopen jaar boven de 55% uit. Ook het CBS ziet dat bedrijven meer sparen en minder investeren. Dat heeft alles te maken met een laag ondernemersvertrouwen. Bedrijven stellen investeringen uit omdat ze er niet op vertrouwen dat de situatie snel verbetert.

Wat kun je doen als je je zorgen maakt hierover?

  • Bekijk kritisch je kosten. Check of je alle kostenposten nog actueel zijn. Personeelskosten stijgen hard, maar kijk ook naar andere uitgaven die je misschien kunt optimaliseren.

  • Bereken kostenstijgingen door in prijzen. Veel ondernemers hebben hun hogere kosten niet volledig doorberekend in hun prijzen. Durf je tarieven aan te passen als je kosten stijgen.

  • Investeer in productiviteit. Investeer bewust in zaken die je arbeidsproductiviteit verhogen. Denk aan automatisering of digitalisering die op lange termijn geld bespaart.

Lees ook: Hoe houd je grip op personeelskosten?

Wat vind je van dit artikel?

Jade Karthaus

Auteur

Jade Karthaus

Jade Karthaus is hoofdredacteur van MKB Servicedesk.