Ontslag

Personeel

Vaststellingsovereenkomst voor een soepele ontslagprocedure

Afspraken bij ontslag vastleggen

Bij ontslag met wederzijds goedvinden hoort een vaststellingsovereenkomst. In zo’n beëindigingsovereenkomst leg je vast dat het contract wordt beëindigd. Dit helpt om het proces soepel te laten verlopen. Wat staat er precies in dit document? Wanneer is het verplicht? Waar moet je op letten en hoe zorg je dat je aan de juridische voorwaarden voldoet? Hier vind je de verplichte onderdelen en een handig voorbeeld.

08 maart 2024 6 minuten

Een tijdelijk contract tussentijds opzeggen: mag dat?

De regels als jij of je medewerker tussentijds een tijdelijk contract opzegt

Je wilt het tijdelijke contract van je werknemer tussentijds opzeggen. De vraag is dan: mag dat? En hoe zit het als je werknemer onder een tijdelijk contract uit wil komen? In dit artikel nemen we je mee langs de regels in verschillende scenario’s.

27 november 2023 4 minuten

Wat moet ik doen bij het overlijden van een medewerker?

En hoe werkt het recht op overlijdensuitkering (doorbetalen loon aan nabestaande)?

Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar een werknemer kan overlijden. Buiten tijd voor het rouwproces van jezelf en collega’s om, moeten er ook zakelijke dingen geregeld worden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de overlijdensuitkering en waar moet je nog meer aan denken?

20 november 2023 5 minuten

Werktijdverkorting: voorwaarden, aanvraag en praktische tips

Behoud je personeel ook bij onverwachte tegenvallers

Met werktijdverkorting kun je waardevol personeel behouden, ook als je tijdelijk minder werk voor ze hebt. In dit artikel lees je wat werktijdverkorting is, wanneer je het kan toepassen, hoe je het aanvraagt en meer.

04 augustus 2023 5 minuten

Ontslag aanvragen: de ontslagvergunning

Goedkeuring voor ontslag via rechter of UWV

Als je een werknemer wil ontslaan heb je soms toestemming nodig. Je moet dan eerst ontslag aanvragen bij het UWV of de rechter. Hoe werkt dat? En wanneer zul je een ontslagvergunning krijgen? Dit moet je erover weten.

20 juni 2023 4 minuten

Het opzegverbod: alle situaties en uitzonderingen

Situaties waarin je een werknemer niet mag ontslaan

Een werknemer ontslaan is nooit een eenvoudig proces. Maar in sommige gevallen mag je iemand niet ontslaan omdat er een opzegverbod geldt. Wat is een opzegverbod? En welke opzegverboden zijn er?

12 juni 2023 3 minuten

Arbeidsovereenkomst opzeggen, hier let je op

De samenwerking met je werknemer formeel beëindigen

Soms is het beter om afscheid van elkaar te nemen. Hoe kun je een arbeidsovereenkomst opzeggen? Kan dat ook al voor het contract ingaat? En wat als je werknemer zelf zijn contract wil opzeggen? Zo werkt de opzegging van een arbeidsovereenkomst.

09 juni 2023 5 minuten

Ontslag tijdens proeftijd: voorwaarden en stappenplan

Zo pak je ontslag tijdens proeftijd goed aan

De proeftijd geeft jou en je nieuwe medewerker de tijd om te kijken of jullie een match zijn. Als dat niet zo is, dan kun je kiezen voor ontslag tijdens proeftijd. Maar hoe zit het nou precies met zo’n ontslag? Is het echt zonder verplichtingen? Aan welke voorwaarden moet je voldoen en welke stappen moet je volgen? In dit artikel alles wat je moet weten en doen voor een ontslag tijdens proeftijd.

06 juni 2023 3 minuten

Ontslag via kantonrechter, zo werkt het

De route voor ontslag bij disfunctioneren en arbeidsconflict

Je werknemer functioneert niet meer naar behoren en je komt tot de bittere conclusie dat ontslag de enige optie is. Kom je er samen niet uit? Dan is ontslag via de kantonrechter de volgende stap. We leggen uit hoe je dit aanpakt.

06 juni 2023 3 minuten

Wat is een exitgesprek en hoe pak je het aan?

Haal het maximale uit een eindgesprek

Personeelsverloop hoort nu eenmaal bij ondernemen. Wat de reden ook is van iemands vertrek bij je onderneming, een face-to-face exitgesprek is altijd een goed idee. In dit artikel lees je waarom een eindgesprek belangrijk is en hoe je het goed voorbereidt.

06 juni 2023 3 minuten

Getuigschrift: voorbeelden voor werkgevers

Positief en neutraal getuigschrift en getuigschrift bij ontslag

Een getuigschrift: een werknemer vraagt er een op als ze weggaan of heeft er een nodig voor een sollicitatiegesprek. Maar hoe schrijf je zo’n document? In dit artikel vertellen we je meer over wat het getuigschrift is en welke onderdelen het heeft. We geven je ook wat voorbeelden.

06 juni 2023 4 minuten

Ontslag wegens disfunctioneren? Volg deze 4 stappen

Wanneer is er sprake van disfunctioneren en hoe werkt de ontslagprocedure?

Voldoet je medewerker niet meer aan bepaalde verwachtingen of vereisten voor de functie? En zie je geen verbetering? Dan kun je overgaan tot ontslag bij disfunctioneren. Hoe dat precies werkt en wat de voorwaarden zijn, lees je in dit artikel.

05 juni 2023 4 minuten

Ontslag op staande voet, zo doe je het goed

Werknemer ontslaan vanwege dringende reden

Een werknemer ontslaan, dat doe je niet zomaar. Maar soms moet je wel. Zeker als iemand zich ernstig misdraagt. Ontslag op staande voet is dan een optie, maar pas op! Je moet wel voldoen aan strenge voorwaarden. Zo pak je het op de juiste manier aan.

23 mei 2023 5 minuten

Eindafrekening ontslag: vakantiegeld uitbetalen en meer

Uit welke onderdelen bestaat de eindafrekening naast het vakantiegeld?

Als je een werknemer ontslaat, dan volgt een eindafrekening ontslag. Hoe werkt het met het uitbetalen van vakantiegeld bij ontslag, wat moet je weten over onkosten en overuren en hoe zit het met bonussen en een dertiende maand? In dit artikel lees je er alles over.

23 mei 2023 4 minuten

Voorbeeld ontslagbrief werkgever: dit moet er in staan

En wanneer is een schriftelijke kennisgeving verplicht?

Ontslag is een gevoelige kwestie, maar soms noodzakelijk. Een werknemer ontslaan doe je ook niet zomaar, er moet een goede ontslagreden zijn. Hoewel het (meestal) niet verplicht is, draagt een duidelijke ontslagbrief bij aan een soepele ontslagprocedure. Aan de hand van een voorbeeld ontslagbrief werkgever laten we zien hoe je een ontslagbrief opstelt en geven we enkele tips.

23 mei 2023 3 minuten

Compensatie transitievergoeding, zo werkt het

Vraag compensatie aan voor betaalde transitievergoedingen

In veel gevallen moet je bij ontslag een transitievergoeding betalen aan je werknemer. Maar soms kun je hiervoor achteraf compensatie aanvragen. Hoe zit dat? In dit artikel leggen we je uit hoe het zit met de compensatie transitievergoeding.

23 mei 2023 3 minuten

Regeling Vervroegd Uittreden, zo werkt het

Betaal minder belasting over de uitkering van je afzwaaiende oudere werknemer

Je kunt een oudere werknemer de mogelijkheid geven eerder met pensioen te gaan. Hoe? Dankzij de Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU). Hoe werkt deze regeling? En hoe zit het met de tijdelijke RVU-vrijstelling, waardoor je geen 52% RVU-heffing hoeft te betalen? Zo werkt de Regeling Vervroegd Uittreden.

22 mei 2023 4 minuten

Ontslag om bedrijfseconomische redenen: zo zit het

Als de omstandigheden je dwingen om ontslag aan te vragen voor een of meerdere werknemers

Financiële problemen, een reorganisatie: je kunt in dit soort situaties ontslag om bedrijfseconomische redenen aanvragen voor een werknemer. In dit artikel lees je wat die bedrijfseconomische redenen zijn, hoe deze vorm van ontslag werkt en meer.

19 mei 2023 3 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 35 totaal, er zijn meerdere pagina's