Ontslag

Personeel

Getuigschrift: voorbeelden voor werkgevers

Positief en neutraal getuigschrift en getuigschrift bij ontslag

Een getuigschrift: een werknemer vraagt er een op als ze weggaan of heeft er een nodig voor een sollicitatiegesprek. Maar hoe schrijf je zo’n document? In dit artikel vertellen we je meer over wat het getuigschrift is en welke onderdelen het heeft. We geven je ook wat voorbeelden.

06 juni 2023 4 minuten

Ontslag tijdens proeftijd: voorwaarden en stappenplan

Zo pak je ontslag tijdens proeftijd goed aan

De proeftijd geeft jou en je nieuwe medewerker de tijd om te kijken of jullie een match zijn. Als dat niet zo is, dan kun je kiezen voor ontslag tijdens proeftijd. Maar hoe zit het nou precies met zo’n ontslag? Is het echt zonder verplichtingen? Aan welke voorwaarden moet je voldoen en welke stappen moet je volgen? In dit artikel alles wat je moet weten en doen voor een ontslag tijdens proeftijd.

06 juni 2023 3 minuten

Wat is een exitgesprek en hoe pak je het aan?

Haal het maximale uit een eindgesprek

Personeelsverloop hoort nu eenmaal bij ondernemen. Wat de reden ook is van iemands vertrek bij je onderneming, een face-to-face exitgesprek is altijd een goed idee. In dit artikel lees je waarom een eindgesprek belangrijk is en hoe je het goed voorbereidt.

06 juni 2023 3 minuten

Ontslag via kantonrechter, zo werkt het

De route voor ontslag bij disfunctioneren en arbeidsconflict

Je werknemer functioneert niet meer naar behoren en je komt tot de bittere conclusie dat ontslag de enige optie is. Kom je er samen niet uit? Dan is ontslag via de kantonrechter de volgende stap. We leggen uit hoe je dit aanpakt.

06 juni 2023 3 minuten

Ontslag wegens disfunctioneren? Volg deze 4 stappen

Wanneer is er sprake van disfunctioneren en hoe werkt de ontslagprocedure?

Voldoet je medewerker niet meer aan bepaalde verwachtingen of vereisten voor de functie? En zie je geen verbetering? Dan kun je overgaan tot ontslag bij disfunctioneren. Hoe dat precies werkt en wat de voorwaarden zijn, lees je in dit artikel.

05 juni 2023 4 minuten

Compensatie transitievergoeding, zo werkt het

Vraag compensatie aan voor betaalde transitievergoedingen

In veel gevallen moet je bij ontslag een transitievergoeding betalen aan je werknemer. Maar soms kun je hiervoor achteraf compensatie aanvragen. Hoe zit dat? In dit artikel leggen we je uit hoe het zit met de compensatie transitievergoeding.

23 mei 2023 3 minuten

Eindafrekening ontslag: vakantiegeld uitbetalen en meer

Uit welke onderdelen bestaat de eindafrekening naast het vakantiegeld?

Als je een werknemer ontslaat, dan volgt een eindafrekening ontslag. Hoe werkt het met het uitbetalen van vakantiegeld bij ontslag, wat moet je weten over onkosten en overuren en hoe zit het met bonussen en een dertiende maand? In dit artikel lees je er alles over.

23 mei 2023 4 minuten

Voorbeeld ontslagbrief werkgever: dit moet er in staan

En wanneer is een schriftelijke kennisgeving verplicht?

Ontslag is een gevoelige kwestie, maar soms noodzakelijk. Een werknemer ontslaan doe je ook niet zomaar, er moet een goede ontslagreden zijn. Hoewel het (meestal) niet verplicht is, draagt een duidelijke ontslagbrief bij aan een soepele ontslagprocedure. Aan de hand van een voorbeeld ontslagbrief werkgever laten we zien hoe je een ontslagbrief opstelt en geven we enkele tips.

23 mei 2023 3 minuten

Ontslag op staande voet, zo doe je het goed

Werknemer ontslaan vanwege dringende reden

Een werknemer ontslaan, dat doe je niet zomaar. Maar soms moet je wel. Zeker als iemand zich ernstig misdraagt. Ontslag op staande voet is dan een optie, maar pas op! Je moet wel voldoen aan strenge voorwaarden. Zo pak je het op de juiste manier aan.

23 mei 2023 5 minuten

Regeling Vervroegd Uittreden, zo werkt het

Betaal minder belasting over de uitkering van je afzwaaiende oudere werknemer

Je kunt een oudere werknemer de mogelijkheid geven eerder met pensioen te gaan. Hoe? Dankzij de Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU). Hoe werkt deze regeling? En hoe zit het met de tijdelijke RVU-vrijstelling, waardoor je geen 52% RVU-heffing hoeft te betalen? Zo werkt de Regeling Vervroegd Uittreden.

22 mei 2023 4 minuten

Transitievergoeding: wanneer heeft je werknemer er recht op?

Zo zit het met de ontslagvergoeding

Ontsla je een medewerker of kies je ervoor een contract niet te verlengen? Dan moet je transitievergoeding betalen. Maar wanneer moet je precies een transitievergoeding betalen? Hoeveel ontslagvergoeding moet je betalen en hoe zit het met de belasting? In dit artikel vind je het antwoord op deze en andere veelgestelde vragen over de transitievergoeding.

19 mei 2023 5 minuten

Ontslag om bedrijfseconomische redenen: zo zit het

Als de omstandigheden je dwingen om ontslag aan te vragen voor een of meerdere werknemers

Financiële problemen, een reorganisatie: je kunt in dit soort situaties ontslag om bedrijfseconomische redenen aanvragen voor een werknemer. In dit artikel lees je wat die bedrijfseconomische redenen zijn, hoe deze vorm van ontslag werkt en meer.

19 mei 2023 3 minuten

Transitievergoeding bij ziekte van een medewerker: dit moet je weten

Over de regels en de hoogte van een ontslagvergoeding bij ziekte

Ga je een zieke medewerker ontslaan? Dan krijg je te maken met transitievergoeding bij ziekte. En dat bedrag aan ontslagvergoeding kan behoorlijk oplopen als iemand al lang in dienst is. Maar als werkgever kun je compensatie aanvragen voor deze transitievergoeding. Hoe dit zit, lees je in dit artikel.

19 mei 2023 3 minuten

Transitievergoeding berekenen 2023

Bereken welk bedrag jij je werknemer moet betalen [CALCULATOR]

Als jij iemand ontslaat, moet je transitievergoeding berekenen - want je moet een ontslagvergoeding betalen. Wat houdt de transitievergoeding in, hoe bereken je deze vergoeding en welke kosten kun je van het bedrag aftrekken? In dit artikel lees je alles over de transitievergoeding berekenen.

19 mei 2023 4 minuten

Ontslag tijdens ziekte, kan dat zomaar?

Welke regels zijn van belang?

Ontslag tijdens ziekte is een gevoelige en lastige kwestie. Je wilt graag goed voor je werknemers zorgen, ook tijdens ziekte. Toch kan ontslag soms onvermijdelijk zijn. In dit artikel lees je over de regels voor ontslag tijdens ziekte, zodat je er zorgvuldig mee omgaat.

19 mei 2023 5 minuten

Vaststellingsovereenkomst, zo stel je die op

Afspraken bij ontslag vastleggen

Bij ontslag met wederzijds goedvinden hoort een vaststellingsovereenkomst. Daarin leg je vast dat het contract wordt beëindigd. Wat staat er precies in dit document? Zorg dat je aan de juridische voorwaarden voldoet. Gebruik deze onderdelen en een handig voorbeeld.

16 mei 2023 5 minuten

De wettelijke opzegtermijn werkgever: zo werkt het

Een uitleg voor werkgevers

Wil je een werknemer ontslaan of het contract niet verlengen? Dan krijg je te maken met de wettelijke opzegtermijn voor werkgevers. Wanneer gaat die lopen, hoe lang is die opzegtermijn als werkgever en hoe zit het met het verschil bij het opzeggen van een contract voor onbepaalde of bepaalde tijd? Zo werkt het.

08 mei 2023 3 minuten

Redenen voor ontslag: de top 5

Wanneer mag ik mijn werknemer ontslaan en hoe?

Je mag een werknemer ontslaan, maar dan moet daar wel een goede reden voor zijn. Wat zijn de meestgebruikte redenen voor ontslag? En wat zijn de regels? In dit artikel nemen we je mee in een top 5 redenen voor ontslag.

08 mei 2023 4 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 31 totaal, er zijn meerdere pagina's