Inkomstenbelasting

Belastingen

Box 3: tarieven en vrijstellingen

De aanpassingen in box 3 van 2022 tot 2027

In box 3 wordt de belasting berekend over je inkomen uit vermogen. De komende jaren gaan de berekening en de tarieven in box 3 veranderen. Hoe werkt de nieuwe berekening? Wat betaal je in 2023 en 2024? En wanneer krijg je vrijstelling of compensatie?

12 maart 2024 8 minuten

Vermogensbelasting: hoe werkt dat?

De regels over vermogensrendementsheffing in 2024

Vermogensbelasting is de belasting die je over je opgebouwde vermogen moet betalen. Deze belasting heet officieel vermogensrendementsheffing. Wanneer moet je die heffing betalen? En telt je ondernemersvermogen ook mee? Zo bereken je de belasting op vermogen.

12 maart 2024 5 minuten

Inkomstenbelasting zzp berekenen 2023 en 2024

Calculator: bereken welk deel van de omzet je moet reserveren

Ben je je aan het voorbereiden op de aangifte inkomstenbelasting over 2023? Of ben je al bezig met de aangifte die je volgend jaar over 2024 moet doen? Als zzp’er is het soms lastig te berekenen hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen. Je betaalt belasting over de winst die je maakt, dus het hangt deels af van je omzet en kosten, en natuurlijk van persoonlijke omstandigheden. Toch heb je zelf aardig wat invloed op de belastbare winst. In dit artikel leggen we je uit hoe je de inkomstenbelasting zzp berekent.

04 maart 2024 3 minuten

Aangifte inkomstenbelasting ondernemers: zo regel je het

Zelf doen of uitbesteden? [CHECKLIST + CALCULATOR]

Elke Nederlander moet belastingaangifte doen over inkomsten, maar de aangifte inkomstenbelasting is voor ondernemers net anders dan voor mensen in loondienst. Naast je privé-deel moet je ook over het zakelijke deel aangifte doen. Hoe dat precies werkt en waar je rekening mee moet houden als je aangifte zelf doet, leggen we uit.

29 februari 2024 5 minuten

Belastingschijven 2023 & 2024

Een uitleg van de schijven en de tarieven

Bij de inkomstenbelasting krijg je te maken met boxen en belastingschijven. Voor de inkomstenbelasting die je in 2024 moet doen, heb je de belastingschijven van 2023 nodig. Die vind je in dit artikel. En om alvast vooruit te kijken naar volgend jaar, vind je ook de belastingschijven van 2024. In dit artikel lees je hoe het zit met de verschillende belastingschijven en welke tarieven van toepassing zijn.

27 februari 2024 4 minuten

Hoeveel belasting over winst betaal je als eenmanszaak?

Stappenplan: bereken zelf je nettowinst

Als eigenaar van een eenmanszaak ben je verantwoordelijk voor alle zakelijke beslissingen. En ook voor de winst die je uiteindelijk boekt. Over die winst betaal je inkomstenbelasting. Welk bedrag dat precies is, hangt af van een aantal factoren. Naast de hoogte van je winst spelen ook fiscale aftrekposten, zakelijke kosten en je privésituatie een rol. Hoeveel belasting over winst betaal jij? Gebruik dit stappenplan en een rekenvoorbeeld.

15 februari 2024 3 minuten

Hoe bereken je belasting over de 13e maand?

Extra belasting betalen over de 13e maand van je werknemer

De 13e maand is een mooi extraatje voor je werknemers aan het einde van het jaar. Maar hoeveel houdt je werknemer hiervan over? Je betaalt namelijk extra belasting over de 13e maand. Waar moet je rekening mee houden?

27 november 2023 4 minuten

Belasting box 3 2024: dit is het tarief en heffingsvrije vermogen

De wijzigingen in de vermogensbelasting uitgelegd

Er is veel te doen over box 3 vanwege het nieuwe belastingstelsel dat wordt ingevoerd vanaf 2027. Maar vanaf 1 januari 2024 staan er ook al wijzigingen op de planning. Het belastingtarief wordt versneld verhoogd en het heffingsvrije vermogen wordt niet geïndexeerd. Hier lees je wat dat concreet betekent.

10 november 2023 2 minuten

Hoe bereken je belasting over bonus?

Betaalt je werknemer meer belasting over een bonus en waarom?

Keer jij een bonus uit aan je personeel? Dit kan een mooie manier zijn om prestaties te belonen. Maar de belasting over dit soort bijzondere beloningen roept vaak vragen op. Wordt dit zwaarder belast? En wat houdt je medewerker nu netto van deze bonus over?

30 oktober 2023 3 minuten

Hoe bereken je belasting over vakantiegeld?

Waarom dit meestal hoger uitvalt dan belasting over het brutosalaris

Eind mei is het bij de meeste werkgevers tijd om het vakantiegeld uit te keren. Keer jij dit ook eens per jaar uit en wil je weten hoe je de loonheffing berekent over vakantiegeld? Hier lees je precies hoe de belasting over vakantiebijslag werkt, inclusief concreet rekenvoorbeeld.

11 mei 2023 2 minuten

Aangifte inkomstenbelasting over 2022 voor ondernemers

Hier let je als ondernemer op tijdens de belastingaangifte

Vanaf 1 maart 2023 kan heel Nederland weer belastingaangifte doen. Vorig jaar deed een recordaantal van 1 miljoen mensen dit al in de eerste drie dagen. Ben jij - of je adviseur- er dit jaar ook zo snel bij? Let wel even op de volgende punten.

24 februari 2023 2 minuten

Arbeidskorting 2023 voor ondernemers

Korting op de inkomstenbelasting en premie Zvw

Als je wilt weten hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen als zelfstandig ondernemer, dan moet je weten hoe het zit met de de arbeidskorting. Wat is arbeidskorting en hoe kun je die berekenen? Dit is wat je moet weten.

03 januari 2023 2 minuten

Hypotheekrenteaftrek voor ondernemers: dit moet je weten

Hoe het zit met hypotheekrenteaftrek als je een eigen bedrijf hebt?

De hypotheekrente die je voor de eigen woning betaalt, is aftrekbaar van het inkomen. Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek als je zelfstandig ondernemer bent? Op welke aftrek heb je recht?

19 juli 2022 3 minuten

Ondernemer voor de inkomstenbelasting: hoe zit dat?

Ondernemer voor de btw is niet hetzelfde

Als ondernemer betaal je belasting. In veel gevallen is dat inkomstenbelasting. Een veelgestelde vraag is: wanneer ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? In dit artikel lees je hoe het zit.

08 juli 2022 3 minuten

Nieuwe deadline aangifte inkomstenbelasting is 1 mei

Aangifte IB doe je nu tussen 1 maart en 1 mei

De periode om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting (IB) is veranderd. Voorheen moest er voor 1 april aangifte worden gedaan. Sinds 2015 kun je aangifte doen tussen 1 maart en 1 mei. Die periode wordt mogelijk verder opgerekt.

19 maart 2020 1 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 33 totaal, er zijn meerdere pagina's