Aangifte inkomstenbelasting over 2022 voor ondernemers

Hier let je als ondernemer op tijdens de belastingaangifte

ondernemer-vrouw-winkel-vrolijk-lach-webshop-kantoor-voorraad

Vanaf 1 maart 2023 kan heel Nederland weer belastingaangifte doen. Vorig jaar deed een recordaantal van 1 miljoen mensen dit al in de eerste drie dagen. Ben jij - of je adviseur- er dit jaar ook zo snel bij? Let wel even op de volgende punten.

Je bent zelf verantwoordelijk voor een correcte aangifte

Bijna tweederde van alle ondernemers besteedt de aangifte inkomstenbelasting uit aan een adviseur. Jij ook? Ook dan ben je zelf eindverantwoordelijk voor een correct ingevulde belastingaangifte. Bespreek de aangifte dus altijd goed met je adviseur voordat het ingediend wordt. 

Als je weet hoe inkomstenbelasting werkt en waar je als ondernemer recht op hebt, kun je het maximale halen uit je aangifte inkomstenbelasting. Lees daarom ons uitgebreide artikel over de aangifte inkomstenbelasting ondernemers, inclusief rekenvoorbeeld en calculator.

Voorkom veelgemaakte fouten

Volgens de Belastingdienst worden er door ondernemers vooral fouten gemaakt in de aftrek van zakelijke kosten en de bijtelling voor privégebruik van de auto. Hiervoor zijn de regels dit jaar veranderd. Dit zijn dus bij uitstek de onderwerpen die je extra wilt controleren.

Lees hier meer over welke aftrekposten er voor ondernemers zijn in 2023

Check of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting

Misschien ben je ondernemer volgens de KVK en ben je ook ondernemer voor de btw. Maar dan ben je nog niet automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting. Daarom is het goed om dat eerst te controleren. Doe deze Ondernemerscheck en je weet zeker of je door de Belastingdienst wordt gezien als ‘IB-ondernemer’. 

Controleer de vooraf ingevulde gegevens

De Belastingdienst probeert de aangifte inkomstenbelasting makkelijker te maken. Onder andere door een aantal gegevens in het privédeel al in te vullen voor je. Het komt wel eens voor dat deze gegevens niet helemaal kloppen, dus controleer ze altijd goed.

Maak je gebruik van een financieel adviseur? Dan kun je hem of haar toestemming geven om de vooraf ingevulde gegevens in te kunnen zien. Dit moet elk jaar opnieuw worden doorgegeven.

Aangifte doe je via Mijn Belastingdienst

De belastingaangifte doe je digitaal. Ondernemers kunnen aangifte van de inkomstenbelasting doen via Mijn Belastingdienst. Inloggen doe je met DigiD. 

Er is ook een aangifte-app beschikbaar, maar deze is alleen voor particulieren geschikt. Overigens is het ook als particulier handig om Mijn Belastingdienst te gebruiken. Want kloppen er gegevens niet of mist er iets? Dan kun je dit niet via de app aanpassen of aanvullen.

Uitstel nodig? Vraag dit voor 1 mei 2023 aan

Als ondernemer is het mogelijk om uitstel te krijgen van de aangifte inkomstenbelasting. Maar alleen als je dit op tijd aangeeft. Anders riskeer je een boete. Als je voor 1 mei 2023 uitstel aanvraagt, voorkom je dat.

Geen bijzonder uitstel vanwege de coronacrisis

Het is niet meer mogelijk om bijzonder uitstel te krijgen vanwege de coronacrisis. Deze maatregel is sinds 1 april 2022 beëindigd.

Wat vind je van dit artikel?

Jade Karthaus

Auteur

Jade Karthaus

Jade Karthaus is hoofdredacteur van MKB Servicedesk.