Duurzame energie

Duurzaam ondernemen

Energiebesparingsplicht: dit houdt het in voor je bedrijf

Let op de informatieplicht

Geldt voor jouw bedrijf een energiebesparingsplicht? Dan heb je één keer in de vier jaar rapportageverplichting. Je moet je rapportage uiterlijk 1 december 2023 indienen, anders krijg je een boete. Voor welke bedrijven geldt deze energiebesparingsverplicht en wat wordt er precies van je verwacht?

03 juli 2023 3 minuten

Subsidies duurzame energie voor ondernemers

Op welke regelingen en subsidies kun je aanspraak maken?

Om energiezuinig ondernemen te stimuleren zijn er verschillende subsidies voor duurzame energie. Naast subsidies en fiscale regelingen stimuleert de overheid het opwekken van duurzame energie door mkb-ondernemers met verschillende overheidsregelingen. Maar dan moet je wel weten waar je aanspraak op kunt maken. Daarom hebben we de verschillende regelingen en subsidies voor je verzameld.

03 april 2023 3 minuten

De BMKB-Groen: hoe werkt het?

Borgstelling financiering als je duurzaam investeert

De BMKB-Groen maakt investeren in het verlagen van je energiekosten makkelijker. Met de groene borgstellingsregeling steunt de overheid in het verduurzamen van je onderneming. Wat is de BMKB-Groen, voor wie is het, welke investeringen kun je ermee financieren en hoe vraag je hem aan?

21 november 2022 2 minuten

Subsidie zonnepanelen zakelijk aanschaffen: hoe werkt dat precies?

Maak gebruik van aantrekkelijke subsidieregelingen

Denk je aan verduurzamen met zonnepanelen? De overheid juicht deze investering toe en waarschijnlijk kom je aanmerking voor subsidie zonnepanelen zakelijk. Welke subsidies zijn er? Hoe vraag je ze aan?

25 oktober 2022 3 minuten

HER+ subsidie: voor minder CO2 en minder kosten

Subsidie voor innovatieve projecten die leiden tot minder CO2 en minder kosten. Win-win!

Om de klimaatdoelen van 2030 te halen en een groene economie te realiseren is CO2-reductie hard nodig. Met de subsidieregeling Hernieuwbare Energietransitie (HER+) stimuleert de overheid bedrijven om hun bedrijfsvoering te verduurzamen.

25 oktober 2022 5 minuten

SDE++ 2023: Subsidieregeling voor opwekken van duurzame energie

Loket SDE++ voor 2022 gesloten

Heeft je bedrijf of instelling plannen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een grootschalige warmtepomp? Dan heb je recht op de SDE++-subsidie: 15 jaar lang ontvang je een vergoeding per opgewekte kWh.

24 oktober 2022 3 minuten

ISDE: investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing

Voordelig investeren in duurzame energie voor woningeigenaren én zakelijke gebruikers

De ISDE wordt vaak aangevraagd voor door particulieren met een eigen huis. Maar wist je dat deze subsidie ook zakelijk gebruikt kan worden? Bekijk snel of deze investeringssubsidie ook mogelijkheden biedt voor jouw bedrijf.

11 oktober 2022 4 minuten

Het klimaatakkoord en jouw bedrijf: 3 maatregelen uitgelegd

Wat kun én moet jij doen om met je bedrijf bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen?

Het Klimaatakkoord van Parijs dateert van 2015. Toch is het nog steeds zeer actueel, omdat er werk aan de winkel is. Wat houdt het Klimaatakkoord in? En wat kun én moet jij doen om met je bedrijf bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen?

05 augustus 2021 4 minuten

Welke soorten duurzame energie zijn er?

Plus: energiebesparende maatregelen

De wereld warmt op en we stoten te veel CO2 uit. De energietransitie is in volle gang en ook jij als mkb’er kunt een belangrijke bijdrage leveren. Want in 2050 moet ons land praktisch CO2-neutraal zijn. Investeer in duurzame energie, zoals zonne-energie. Waarom is duurzame energie zo belangrijk en welke soorten zijn er?

28 juli 2021 3 minuten

Geld verdienen met zonnepanelen

Als ondernemer ben je altijd op zoek naar manieren om geld te verdienen én minder kosten te maken. Met zonnepanelen op je bedrijfsdak kun ook jij geld verdienen. Investeer in een zonnestroominstallatie en maak van je dak een duurzame energiefabriek. Hoeveel valt er te verdienen? Hoe werkt dat dan?

28 juli 2021 3 minuten

Wat is de CO2-voetafdruk van jouw bedrijf?

Je CO2-voetafdruk verminderen voor een betere toekomst van de aarde én voor meer ondernemingskansen

Bij het onderwerp verduurzamen hoor je vaak de term CO2-footprint of -voetafdruk. Iedereen heeft een CO2-voetafdruk. Bedrijf of geen bedrijf. Maar omdat bedrijven een relatief grote CO2-voetafdruk hebben, liggen er voor bedrijven meer kansen om bij te dragen aan een aanzienlijke reductie in de CO2-uitstoot. Wat is de CO2-voetafdruk van jouw bedrijf? Hoe bepaal je die en hoe kun je je CO2-voetafdruk verminderen? Tijd voor een onderzoek!

11 juni 2021 3 minuten

Verplichte energiebesparende maatregelen voor bedrijven

Let op de informatieplicht energiebesparing

Wil jij duurzaam ondernemen? Daarbij horen energiebesparende maatregelen. Bedrijven kunnen op veel verschillende manieren bijdragen aan minder uitstoot. Let op: bepaalde ondernemingen hebben een energiebesparingsplicht en informatieplicht.

12 juni 2020 2 minuten

Wat is het nadeel van oude tl-verlichting?

Oude tl-verlichting kost je duizend euro per jaar extra

Veel ondernemers gebruiken nog oude tl-verlichting in hun kantoren, winkels, bedrijfshallen, magazijnen en werkplaatsen. Kies voor een moderne, energiezuinige variant met meer lichtopbrengst.

06 maart 2020 2 minuten

Welk energieverbruik is normaal voor een ondernemer?

Gas, water, licht en elektriciteitskosten verschillen per vierkante meter

Hoeveel energie verbruikt een standaard ondernemer? Bij welke elektriciteitskosten moet je je zorgen maken? En hoe zit het met de rekening voor gas, water en licht?

28 augustus 2019 2 minuten

Wettelijke verplichtingen op het gebied van milieu en energie

Wat zijn gangbare eisen die de overheid stelt? 

Als ondernemer heb je een zorgplicht om de nadelige gevolgen van je activiteiten voor het milieu te voorkomen of te beperken. Vanuit de Wet Milieubeheer moet je het terugdringen van de milieubelasting in het algemeen meenemen in je bedrijfsvoering.

19 augustus 2019 2 minuten

Verminder het energieverbruik van je computers

Zes tips om je laptops en desktops zuiniger te gebruiken

Vrijwel elk bedrijf werkt met ten minste één computer of laptop. Dit apparaat staat doorgaans de hele dag aan. Met deze zes tips kun je het stroomverbruik van je computer terugdringen.

30 juli 2019 2 minuten

Vijf simpele tips om energie te besparen

Elke ondernemer kan kiezen voor duurzame energie

Maatregelen om energie te besparen, zijn 'duur', ' niet effectief genoeg' of 'niet geschikt voor mijn bedrijf': de meest gehoorde excuses van ondernemers om niet te kiezen voor energiebesparing. Het is niet altijd duur!

30 juli 2019 2 minuten

Hoe kan ik energie besparen in de horeca?

'Gastvrij' energie besparen

Horeca-gasten hebben baat bij een goede sfeer en een prettig klimaat. Jouw zaak dus ook. Nu hoeft sfeervolle verlichting en een fijne temperatuur echt geen handen vol geld te kosten. Integendeel!

23 november 2018 2 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 28 totaal, er zijn meerdere pagina's