Wat is het nadeel van oude tl-verlichting?
Oude tl-verlichting kost je duizend euro per jaar extra
Veel ondernemers gebruiken nog oude tl-verlichting in hun kantoren, winkels, bedrijfshallen, magazijnen en werkplaatsen. Kies voor een moderne, energiezuinige variant met meer lichtopbrengst.
Oude tl-verlichting herken je aan het knipperend aangaan, aan de starter en aan het continu knipperen aan het uiteinde van de tl-buis. Hoogfrequente tl-verlichting maakt vaak gebruik van dunnere tl-buizen (T5), gaat direct aan bij inschakelen, heeft geen starter en geeft een rustiger lichtbeeld (geen flikkering van de buizen).
Stuk zuiniger Hoogfrequente tl-verlichting (HF) is zo’n 40 procent zuiniger in energieverbruik. Een oude 58W/T8 lamp met een voorschakelapparaat van 12W heeft een zelfde lichtopbrengst als een hoogfrequente 35W/T5 lamp met een elektronisch voorschakelapparaat van 4W. Bij een oppervlakte van 250 vierkante meter (kosten grofweg 10 euro per vierkante meter) betekent dit een besparing van 40 procent of wel 1000 euro per jaar.
Beter licht en dimbaar Hoogfrequente verlichting flikkert minder. Dat komt doordat de frequentie van de spanning wordt verhoogd van 50 naar 30.000 Hz. Het lichtbeeld is daardoor veel rustiger, wat zeker prettig is in kantoren. HF-verlichting geeft winkels vaak een betere, meer moderne uitstraling. HF-verlichting is bovendien dimbaar. Daarmee kun je deze afstemmen op het daglicht. Besparingen tot 80 procent zijn zo goed mogelijk.
Langere levensduur Hoogfrequente lampen gaan langer mee, het aantal branduren is ruim 50% meer dan bij conventionele verlichting. Dat bespaart dus kosten voor nieuwe lampen en uren voor de vervanging.
Investeren loont Investeren in hoogfrequente tl-verlichting loont. Zeker in geval van nieuwbouw of vervanging van de huidige installatie. De armaturen zijn wat duurder, maar er zijn minder armaturen nodig voor dezelfde lichtopbrengst en ze verbruiken een stuk minder energie. De besparing kan bij het vervangen van armaturen oplopen tot 65%. De terugverdientijd van uw investering ligt voor winkels en kantoren rond de 3 jaar. Deze terugverdientijd wordt korter als je gebruikmaakt van beschikbare subsidies. Omdat de HF-installatie zo’n 15 jaar langer meegaat, kan dit voordeel oplopen tot enkele tienduizenden euro’s.
Hoogfrtequente verlichting in bestaande armaturen Veel fabrikanten bieden ook een oplossing voor toepassing van hoogfrequente verlichting in oude, bestaande armaturen. Door gebruik te maken van zogenoemde adapters of door het oude voorschakelapparaat te vervangen door een elektronisch voorschakelapparaat kan oude tl-verlichting omgebouwd worden naar hoogfrequente-tl. Het toepassen van adapters kun je ook zelf doen, zonder hulp. De besparing is rond de 40 procent.
Waar te koop HF-verlichting is op veel plaatsen te koop. Vaak loont het een verlichtingsplan te laten maken.