Welk energieverbruik is normaal voor een ondernemer?

Gas, water, licht en elektriciteitskosten verschillen per vierkante meter

welk energieverbruik is normaal voor een ondernemer

Hoeveel energie verbruikt een standaard ondernemer? Bij welke elektriciteitskosten moet je je zorgen maken? En hoe zit het met de rekening voor gas, water en licht?

Uit cijfers van de Rijksoverheid en het CBS blijkt dat het energieverbuik per sector enorm verschilt. En ook de verbruiksniveaus van bedrijven binnen dezelfde branche liggen soms ver uit elkaar. Puur op basis van de cijfers kun je stellen dat er voor veel ondernemers nog een wereld te winnen is. Want wie wil nu niet lagere kosten voor gas, water, licht en elektriciteit?

Gemiddelden

Neem bijvoorbeeld het gasverbruik. Kleinere winkels in de non-foodsector (tot 19 werknemers) laten een enorm verschil zien in verbruik per vierkante meter bedrijfsoppervlak. De minst zuinige ondernemer in deze sector komt uit op 33 kubieke meter gas per jaar, waar de zuinigste winkelier kan aftikken op 4 kubieke meter. Het gemiddelde binnen deze branche ligt op 18 kubieke meter.

Het blijkt dat het verbruik per vierkante meter daalt wanneer de bedrijfsgrootte toeneemt. Het gemiddelde is gedaald tot 7 kubieke meter voor non-foodwinkels met meer dan 18 werknemers. Ben je een ondernemer met een supermarkt, ga dan uit van een gemiddelde van 16 kubieke meter gas per vierkante meter. Een kantoor van 200 tot 500 vierkante meter? Neem dan 21 kubieke meter als maat. Klopt dit met je jaarberekening?

Elektriciteitsverbruik

Minder invloed heeft de bedrijfsgrootte op de elektriciteitskosten. De meest zuinige ‘kleine’ non-foodwinkelier komt tot 29 kilowattuur (kWh) per vierkante meter, de minst zuinige tot 134 vierkante meter. Het gemiddelde is 81. De grotere non-foodondernemer komt net iets lager uit, op 72 kWh. Maar de absolute grootverbruikers zijn de supermarkten. De gemiddelde supermarkthouder mag per jaar maar liefst 467 kWh per vierkante meter verrekenen.

Energie besparen?

Besparen op je energieverbruik is goed voor het milieu en je portemonnee. Is er bij jou nog werk aan de winkel? Waar kun je precies op besparen en hoe doe je dat? Twee adviezen:

  1. Download ons gratis whitepaper met waardevolle besparingstips.

Wat vind je van dit artikel?