Hoe kan ik op mijn energierekening besparen?

Kleine maatregelen met grote financiële voordelen

12 juli 2018

Eén van je kostenposten als ondernemer is je energierekening. Het liefst houd je de gas-, water-, lichtkosten zo laag mogelijk. Met kleine maatregelen kun je al zorgen voor grote verschillen in de prijs.

Energiebesparende maatregelen 2019

Energie goedkoop inkopen

Sinds 1 juli 2004 is de energiemarkt opengesteld voor particulieren en voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, waardoor je je eigen energieleverancier kunt kiezen. Deze vrijheid brengt meer verplichtingen met zich mee, maar je kunt er als ondernemer ook je voordeel mee doen door de leverancier te kiezen die de laagste kosten heeft voor gas, water en licht, waardoor je zelf kunt zorgen voor een lagere energierekening.

Factuur controleren

Helaas maken energieleveranciers wel eens fouten. Uit onderzoek van het Energiecentrum bleek dat 40% van de facturen bij grootverbruikers een fout bevatten. In sommige gevallen loopt dit in de duizenden euro’s. Goed controleren of je factuur wel klopt kan je dus een hoop geld schelen.  Tips bij het controleren van je factuur:

  • Controleer de juistheid van de verhouding tussen hoog en laag tarief;

  • Controleer de doorberekening van de energiebelasting;

  • Maak een vergelijking van de leverings- en de transporthoeveelheid;

  • Controleer de gehanteerde tarieven voor levering en transport;

  • Controleer het gecontracteerde transportvermogen en de juistheid daarvan.

Het Energiecentrum kan je helpen met het controleren van je factuur met de zogenaamde ‘notacheck’.

Energiesubsidies

De kans is groot dat je, wanneer je investeert in energiebesparing, in aanmerking komt voor een subsidie. Er zijn verschillende subsidieregelingen om energiezuinig ondernemen te stimuleren. De drie meest gangbare subsidies zijn de Energie-investeringsaftrek (EIA), Energie Onderzoek Subsidie (EOS) en de stimulering Duurzame Energieproductie (SDE).