Salderingsregeling zonnepanelen: alles over zakelijk salderen

Afbouw salderingsregeling voorlopig van tafel

Zonnepanelen op de grond
MKBSD Zakelijke Zonnepanelen Financieren 1920 x 1280

Hoe financier je je zakelijke zonnepanelen?

Welke subsidies zijn er voor de aanschaf van zonnepanelen

Bereken de oplevering en terugverdientijd van zonnepanelen

Wek je zelf groene zakelijke energie op met zonnepanelen of ben je dit van plan? Dan ben je duurzaam bezig en profiteer je van een aantal financiële voordelen. Zo mag je net als huishoudens met zonnepanelen in veel gevallen de salderingsregeling toepassen. Wat salderen precies is, hoe de salderingsregeling werkt voor zakelijke zonne-energie en of de regeling nu wel of niet wordt afgebouwd, lees je in dit artikel.

Wat is de salderen?

Salderen is een mooi woord voor het ‘wegstrepen’ van stroom die je opwekt met zonnepanelen - en teruglevert aan het elektriciteitsnet - tegen je eigen stroomverbruik. Het terugleveren en verrekenen gebeurt automatisch.

Je koopt altijd wel iets aan stroom in

Ook met zonnepanelen neem je altijd wel iets van stroom af bij je energieleverancier. ‘s Nachts en op bewolkte dagen wekken zonnepanelen weinig tot niets op en heb je ook stroom nodig. Zelfs als er niemand op kantoor aanwezig is, verbruik je stroom. Bijvoorbeeld voor je servers die dag en nacht draaien of apparaten die op stand-by staan.

Terugleveren aan het stroomnet

Niet alle stroom die je opwekt, gebruik je direct zelf voor je elektrische apparaten. Op zonnige dagen wek je meestal meer op dan je nodig hebt. En zonder accu kun je het niet zelf opslaan. Energie die je niet meteen zelf gebruikt, lever je terug aan het stroomnet.

Wat is de salderingsregeling?

Dat wegstrepen van de energie die je teruglevert, valt onder de salderingsregeling. Je energieleverancier betaalt voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief per kilowattuur (kWh) als wat jij betaalt volgens de afspraken in het energiecontract. Je verkoopt dus als het ware de opgewekte energie die je niet direct zelf gebruikt aan je energieleverancier; die is verplicht de teruggeleverde stroom te verrekenen met jouw maximale verbruik.

Mag je ook zakelijk salderen?

Alle kleinzakelijke klanten met een aansluiting tot 3x80 Ampère mogen salderen, net als huishoudens met zonnepanelen.

Tip: weet je niet zeker wat voor zakelijke aansluiting je hebt? Controleer dan bij je netbeheerder of jouw bedrijfspand een kleinverbruikersaansluiting heeft.

Grootzakelijke verbruikers ontvangen wel een terugleververgoeding

Alle grootzakelijke verbruikers met een grootverbruikaansluiting (> 3x80 Ampère) mogen niet salderen, maar wel terugleveren tegen een vooraf afgesproken vergoeding. Dat levert per kWh minder voordeel op, aangezien deze terugleververgoeding een stuk lager is.

Wat heb je nodig om te salderen?

Het is heel eenvoudig om zakelijk opgewekte stroom te salderen. In twee stappen ben je zover:

 • Meld je zonnestroomsysteem voor zakelijke zonnepanelen aan op energieleveren.nl; het liefst voordat de zonnepanelen worden geplaatst. Dan weet je zeker dat je direct kunt salderen, zodra de zonnepanelen actief zijn.

 • Zorg voor een geschikte meter. Je netbeheerder is verplicht dat voor je te regelen. Is je meter niet geschikt voor het salderen? Vraag dan een nieuwe aan bij je netbeheerder. Een slimme meter is geen vereiste, maar wel gebruikelijk.

Wat als je meer teruglevert dan je zelf aan stroom verbruikt?

Zolang je de teruggeleverde stroom kunt wegstrepen (salderen) tegen je eigen energieverbruik, ontvang je dezelfde prijs per kWh als wat je aan inkoop betaalt. Zodra je jaarlijks meer teruglevert dan dat je zelf verbruikt, is er sprake van een ‘overschot’. Deze extra stroom die je teruglevert valt buiten de salderingsregeling. Je ontvangt hiervoor een terugleververgoeding.

Als kleinverbruiker ga je dus eerst opgewekte energie (die je niet direct zelf gebruikt) salderen en ontvang je alleen een terugleververgoeding voor een eventueel overschot. Als grootverbruiker ontvang je over alle energie die je teruglevert een terugleververgoeding, omdat je met een grootverbruikaansluiting niet mag salderen.

Onderhandel over je terugleververgoeding

De terugleververgoeding die je ontvangt voor een overschot ligt een stuk lager en verschilt per energieleverancier. Die is wel verplicht je een ‘redelijke’ vergoeding te betalen. De Autoriteit Consument en Markt bepaalt wat een redelijke terugleververgoeding is en houdt de tarieven in de gaten.

Tip: met de meeste energieleveranciers kun je onderhandelen over de terugleververgoeding. Zo kun je alsnog een interessante deal scoren. Dit geldt zowel voor groot- als kleinverbruikers.

Vastrecht en terugleveringsheffing

Je betaalt trouwens altijd administratiekosten aan je zakelijke energieleverancier. Dit heet ‘vastrecht’. Daarnaast hanteren sommige energieleveranciers sinds kort een terugleverheffing in de vorm van een maandelijks vast bedrag.

Afbouw salderingsregeling: hoe zit het?

De salderingsregeling blijft voorlopig gewoon bestaan. Op 13 februari 2024 zette de Eerste Kamer een streep door de plannen van demissionair klimaatminister Jetten om de salderingsregeling vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen naar 0% in 2031.

Het kabinet wilde om meerdere redenen van de salderingsregeling af:

 • Zonnepanelen zijn inmiddels zo goedkoop dat ze ook zonder overheidssteun een prima terugverdientijd hebben

 • Het afschaffen van de regeling zou de schatkist van de overheid jaarlijks zo’n honderden miljoenen euro’s aan ‘gemiste’ belastinginkomsten opleveren

Voorlopig zijn de plannen voor het afbouwen van de salderingsregeling dus van tafel. Het debat over de financiering van zonne-energie en de verdeling van de kosten blijft wel een belangrijk en actueel thema.

Terugverdientijd van drie jaar

Met de huidige lage prijzen voor de aanschaf van zonnepanelen in combinatie met de salderingsregeling die voorlopig 100% doorloopt, is een terugverdientijd van drie jaar haalbaar. Advies over hoe dat precies werkt voor jouw onderneming, kun je aanvragen bij KiesZon, een duurzame projectontwikkelaar.

Hoe ziet de salderingsregeling er in de praktijk uit voor een mkb-bedrijf met een kleinverbruikaansluiting?

Hier een voorbeeld van de salderingsregeling voor een bedrijfspand met 100 zonnepanelen:

 • Je hebt in een kalenderjaar 30.000 kWh met zonnepanelen opgewekt

 • Van deze productie heb je 10.000 kWh direct gebruikt voor je energiebehoefte

 • Je totale jaarverbruik aan stroom is 40.000 kWh

 • Je hebt een vast energiecontract en je betaalt een zakelijk energietarief van € 0,31 per kWh (inclusief verbruikskosten, energiebelasting en btw)

De rekensom wordt dan:

40.000 - 10.000 = 30.000 kWh heb je van het stroomnet afgenomen (jaarverbruik minus opgewekte stroom die je direct voor eigen gebruik aanwendt)

Daarnaast heb je 30.000 - 10.000 = 20.000 kWh aan het net teruggeleverd.

Je hebt minder teruggeleverd dan afgenomen:

30.000 - 20.000 = 10.000 (jaarverbruik dat overblijft minus wat je zelf teruglevert aan het stroomnet)

Je betaalt voor dat jaar 0,31 x 10.000 = € 3.100 (inclusief btw)

Voorbeeld terugleververgoeding bij een overschot

Stel nu dat je jaarlijks minder verbruikt dan wat de 100 zonnepanelen opwekken aan energie:

 • Je hebt in een kalenderjaar 30.000 kWh met zonnepanelen opgewekt

 • Van deze productie heb je 10.000 kWh direct gebruikt voor je energiebehoefte

 • Je totale jaarverbruik aan stroom is 20.000 kWh

 • Je hebt een vast energiecontract en je betaalt een zakelijk energietarief van € 0,31 per kWh (inclusief verbruikskosten, energiebelasting en btw)

De rekensom wordt dan:

20.000 - 10.000 = 10.000 kWh heb je van het stroomnet afgenomen (jaarverbruik minus opgewekte stroom die je direct voor eigen gebruik hebt aangewend)

Daarnaast heb je 30.000 - 10.000 = 20.000 kWh aan het net teruggeleverd.

Je hebt meer teruggeleverd dan afgenomen:

10.000 - 20.000 = -10.000 kWh (het jaarverbruik dat overblijft minus wat je zelf teruglevert aan het stroomnet). De energieleverancier is verplicht om jou een redelijke terugleververgoeding voor dit overschot te betalen.

Stel dat je met je energieleverancier een terugleververgoeding van € 0,05 per kWh hebt afgesproken. De energieleverancier is jou dan over dat jaar verschuldigd:

10.000 x 0,05 = € 500 (inclusief btw)

Let op: je betaalt altijd vastrecht, ook als je energierekening nul of negatief is. Dit bedrag verschilt per energieleverancier en wordt verrekend met het bedrag dat je ontvangt.

Zakelijk zonnepanelen aanschaffen? Maak gebruik van aantrekkelijke subsidies en aftrekregelingen

Mede dankzij de salderingsregeling wordt de terugverdientijd van zonnepanelen steeds korter. Daarnaast bestaan er ook diverse aantrekkelijke subsidies en aftrekregelingen die het financieel nog interessanter maken.

Overweeg je zonnepanelen voor je bedrijfspand?

Dan wil je vast weten hoeveel je bespaart en wat je terugverdientijd is. Gebruik onderstaande calculator en bereken het direct.

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.