Verzuim & re-integratie

Personeel

Alles over de WGA-premie

Hoe wordt de WGA-premie vastgesteld, en kan deze omlaag?

Raakt je werknemer gedeeltelijk arbeidsongeschikt na 2 jaar ziekte? Dan valt dit onder jouw verantwoordelijkheid. Je kunt je bij het UWV of een particuliere verzekeraar verzekeren voor de kosten, die vallen onder de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). In dit artikel alles over de WGA, de WGA-premie en wat je kunt doen als je het niet eens bent met de vastgestelde premie.

06 oktober 2023 7 minuten

Zo bereid je je voor op ziekteverzuim

Met 6 praktische verzuimtips

Als je werknemer langdurig ziek wordt, dan kunnen de kosten hard oplopen. Je kunt je hiervoor verzekeren. Sinds 2020 kun je gebruik maken van de MKB Verzuim Ontzorgverzekering. Dit is een verzuimverzekering met wettelijk geregelde kwaliteitseisen. Ook bij een ‘gewone’ verzuimverzekering is het interessant om naar deze aandachtspunten te kijken.

19 mei 2023 5 minuten

Wat kost een zieke werknemer? Bereken je kosten

Met een verzuimverzekering ben je gedekt

Wat kost het je als een werknemer kortdurend of langdurig uitgeschakeld is door ziekte? Waaruit bestaan de kosten voor ziekteverzuim en hoe kun je deze drukken of verzuim voorkomen? Dat lees je in dit artikel.

19 mei 2023 5 minuten

Onderschat gevolgen van verzuim niet! Maak een verzuimbeleid

Column Edith Brocken | Kosten van verzuim

Vol ambitie en enthousiasme schreef ik mij op 1 juli 2014 in bij de Kamer van Koophandel. Edith Brocken Ergo & Arbeid noemde ik mijn bedrijf. Net als de mensen om mij heen, had ik er alle vertrouwen in dat er een markt was voor mijn diensten.

19 mei 2023 3 minuten

Wat is de loondoorbetalingsverplichting?

Waar hebben je werknemers recht op en wat zijn de regels?

Is je werknemer ziek? Of kan een medewerker geen werk uitvoeren en ben jij daar verantwoordelijk voor? Dan betaal je het loon in de meeste gevallen gewoon door. Dit heet loonbetalingsverplichting. Hoe dat precies zit en in welke situaties de verplichting wel én niet geldt, lees je in dit artikel.

19 mei 2023 3 minuten

Verzuimbegeleiding: wanneer moet ik personeel ziekmelden?

Doe de ziekmelding op tijd en maak gebruik van een verzuimprotocol

Een zieke werknemer kost je gemiddeld € 250 tot € 300 per dag. Moet je vervanging regelen, dan kan dat oplopen tot meer dan € 400 per dag. En vergeet het regelwerk niet: vooral bij langdurig verzuim kost het omgooien van planning, het inwerken van nieuwe krachten en het re-integratietraject je veel tijd. Een goede verzuimbegeleiding is daarin essentieel. Overweeg daarom een verzuimprotocol, dan weet iedereen binnen jouw organisatie hoe het werkt bij een ziekmelding.

19 mei 2023 4 minuten

Ontslag tijdens ziekte, kan dat zomaar?

Welke regels zijn van belang?

Ontslag tijdens ziekte is een gevoelige en lastige kwestie. Je wilt graag goed voor je werknemers zorgen, ook tijdens ziekte. Toch kan ontslag soms onvermijdelijk zijn. In dit artikel lees je over de regels voor ontslag tijdens ziekte, zodat je er zorgvuldig mee omgaat.

19 mei 2023 5 minuten

Eigenrisicodrager worden, waarom zou je?

De verzuimkosten van je personeel voor eigen rekening of toch een verzekering?

Als werkgever ben je verplicht je medewerkers te voorzien van een inkomen voor als ze ziek worden of arbeidsongeschikt raken. Hiervoor betaal je de Belastingdienst premie voor de werknemersverzekeringen. Je kunt deze premie verlagen door eigenrisicodrager te worden. Hoe werkt dat precies?

16 januari 2023 5 minuten

Verzuim preventief aanpakken

Interview met medewerkers van Zorg van de Zaak

Steeds meer ondernemers krijgen te maken met verzuim. Hierdoor is het belang van verzuimpreventie extra duidelijk geworden. Vijf medewerkers van Zorg van de Zaak vertellen wat zij belangrijk vinden op dit vlak.

06 september 2021 2 minuten

Coronastress: een lang coronajaar hakt erin bij ondernemers

Hoe kun je coronastress verminderen?

Ondernemen in coronatijd is niet bepaald makkelijk geweest. Ondernemers in bepaalde sectoren hebben het flink voor hun kiezen gekregen. Velen ervaren als gevolg hiervan stressklachten. Hoe zit dat? En wat kun je doen tegen coronastress?

30 juli 2021 3 minuten

Het is tijd voor een nieuwe kijk op preventie en ziekte van personeel

De visie van Bas Tomassen, directievoorzitter bij Zorg van de Zaak Netwerk

Het CBS luidde de alarmklok: volgens hen was het ziekteverzuim in 2020 op het hoogste punt in 17 jaar. Toch is directievoorzitter Bas Tomassen van Zorg van de Zaak Netwerk kritisch. Hij vindt dat de nadruk te veel wordt gelegd op ziekte in plaats van preventie.

28 juni 2021 3 minuten

Relatiestress en scheiden, wat is de impact op de werkvloer?

Interview met Josephine van Rosmalen, MFN Mediator en professional bij Zorg van de Zaak/Gimd

Wist je dat één op de drie huwelijken uitloopt op een scheiding? Grote kans dus dat je als ondernemer medewerkers met relatieproblemen op de werkvloer hebt. We spreken erover met Josephine van Rosmalen, bedrijfsmaatschappelijk werker/werkcoach bij Zorg van de Zaak en Gimd.

31 mei 2021 3 minuten

Burn-outs bij medewerkers; wat kun je doen als werkgever?

Interview met Natasja Castano, GZ-psycholoog bij Kannick

Hoe staat het met het stressniveau van jouw medewerkers? Bepaalde situaties kunnen de emmer flink doen overstromen. Hoe kun je overspannenheid en burn-outs herkennen als werkgever? We spreken erover met Natasja Castano, GZ-psycholoog bij Kannick.

28 april 2021 4 minuten

Corona, vaccinatie en verzuim

Het antwoord op veelgestelde vragen

De vaccinaties tegen corona zijn in volle gang: mooi nieuws richting het ‘normale’ leven - maar ook bron van vragen. Kun je van werknemers verwachten dat ze een prik halen? En als ze hem niet halen en wel ziek worden, moet je dan loon doorbetalen? Hier vind je het antwoord op de meestgestelde ondernemersvragen over corona, vaccinatie en verzuim.

20 april 2021 4 minuten

Wat is een verzuimprotocol en hoe stel ik die op?

Protocol voor verzuim

In een verzuimprotocol leg je vast wat de verantwoordelijkheden van jou en je werknemers zijn bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Hoe stel je zo’n protocol op?

24 maart 2021 5 minuten

Hoe houd ik mijn bedrijf gezond?

Zes tips voor ondernemers voor een gezond bedrijf

Zijn jouw medewerkers fit en energiek? Als ondernemer kun je de gezondheid van je personeel stimuleren. Zo bouw je aan een gezond bedrijf.

04 maart 2021 4 minuten

Hoe voorkom je uitval door werkstress in coronatijd?

Tips en tricks om je personeel betrokken en vitaal te houden

Tijdens de coronacrisis ervaart 17% van de werknemers burn-outklachten. Veel meer mensen werken thuis. Hoe houd je als werkgever zicht op wat er speelt in werk en privé en voorkom je uitval?

16 november 2020 2 minuten

Omgaan met interne en externe stress

Jij bent zelf het antwoord

In tijden van onzekerheid kun je als ondernemer veel stress ervaren. Mandy van der Put geeft tips om mentaal gezond te blijven in crisistijd.

05 november 2020 2 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 39 totaal, er zijn meerdere pagina's