Verzuim & re-integratie

Personeel

Ontslag tijdens ziekte, kan dat zomaar?

Welke regels zijn van belang?

Ontslag tijdens ziekte is een gevoelige en lastige kwestie. Je wilt graag goed voor je werknemers zorgen, ook tijdens ziekte. Toch kan ontslag soms onvermijdelijk zijn. In dit artikel lees je over de regels voor ontslag tijdens ziekte, zodat je er zorgvuldig mee omgaat.

03 juni 2024 6 minuten

Zo werkt de werkkostenregeling (WKR) in 2024

Percentages van de WKR veranderen. Wat betekent dit voor jou als werkgever?

Via de werkkostenregeling (WKR) kun je jouw medewerkers helpen fit en vitaal te worden. Wat mag je allemaal onbelast vergoeden en wat verandert er in 2024? Experts van bedrijfsgezondheidsnetwerk Zorg van de Zaak geven een update.

31 mei 2024 4 minuten

Wet verbetering poortwachter: betekenis, stappenplan en tijdspad

Een praktisch overzicht en schema van de WvP

De Wet verbetering poortwachter is belangrijk voor werkgevers die te maken hebben met langdurig verzuim, ziekte of re-integratie. We geven je een praktisch overzicht van deze wet.

23 april 2024 4 minuten

Mijn werknemer is ziek, wat moet ik doen?

Een plan van aanpak bij zieke medewerkers

Als werknemers zich ziek melden, moet je als werkgever een aantal stappen nemen. Wat staat je te doen? Volg dit stappenplan bij ziekmeldingen.

23 april 2024 4 minuten

Omgaan met interne en externe stress

Verminder stress en voorkom uitval

Steeds meer mensen vallen langdurig uit door stress. En de verwachting is dat de werkdruk en werkstress de komende jaren alleen maar verder toenemen. Hoe kun je stress verminderen en ermee omgaan als jij of je medewerkers stress ervaren?

03 april 2024 3 minuten

Werkstress zorgt voor steeds meer langdurige uitval

Wat kun je hier als werkgever aan doen?

Medewerkers vallen steeds vaker uit door werkstress. In het afgelopen jaar groeide het aantal mensen dat langdurig uitviel door stress met 11%. En de verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar verder stijgt. Dit blijkt uit onderzoek van ArboNed en HumanCapitalCare, grote arbodienstverleners in Nederland. Wat kun jij hier als werkgever mee?

28 maart 2024 2 minuten

Wat is een verzuimprotocol en hoe stel je die op?

Stappenplan en voorbeeld verzuimprotocol

Een werknemer wordt ziek, wat moet je doen? En wat moet hij of zij doen? Dat staat in je verzuimprotocol. Klinkt formeel misschien, maar het is juist een praktisch stappenplan met duidelijke afspraken. En het opstellen van een verzuimprotocol kun je vrij eenvoudig zelf doen.

26 maart 2024 7 minuten

Re-integratieverplichtingen werkgever: zo maak je een plan van aanpak

Wat moet je doen en wanneer?

Is een medewerker langer dan zes weken ziek? Dan krijg je te maken met re-integratieverplichtingen. Hoe kun je een zieke werknemer helpen en wat moet je als werkgever doen of regelen? In dit artikel lees je meer over de re-integratieverplichtingen van de werkgever en de verschillende stappen die je moet doorlopen, met als belangrijkste: het plan van aanpak opstellen en uitvoeren.

02 februari 2024 5 minuten

Grootste veroorzakers van verzuim in 2023: stress en griep

Langdurig verzuim zorgt daarbij voor druk op het mkb

Uit cijfers van ArboNed en HumanCapitalCare blijkt dat griep- en stressgerelateerde klachten de grootste oorzaak voor verzuim waren in 2023. Het gemiddelde aantal ziekmeldingen tussen december 2022 en november 2023 was 4,6% en was daarmee lager dan het jaar ervoor (4,7%). Langdurig verzuim neemt echter toe.

22 januari 2024 2 minuten

Alles over de WGA-premie

Hoe wordt de WGA-premie vastgesteld, en kan deze omlaag?

Raakt je werknemer gedeeltelijk arbeidsongeschikt na 2 jaar ziekte? Dan valt dit onder jouw verantwoordelijkheid. Je kunt je bij het UWV of een particuliere verzekeraar verzekeren voor de kosten, die vallen onder de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). In dit artikel alles over de WGA, de WGA-premie en wat je kunt doen als je het niet eens bent met de vastgestelde premie.

06 oktober 2023 7 minuten

Zo bereid je je voor op ziekteverzuim

Met 6 praktische verzuimtips

Als je werknemer langdurig ziek wordt, dan kunnen de kosten hard oplopen. Je kunt je hiervoor verzekeren. Sinds 2020 kun je gebruik maken van de MKB Verzuim Ontzorgverzekering. Dit is een verzuimverzekering met wettelijk geregelde kwaliteitseisen. Ook bij een ‘gewone’ verzuimverzekering is het interessant om naar deze aandachtspunten te kijken.

19 mei 2023 5 minuten

Wat kost een zieke werknemer? Bereken je kosten

Met een verzuimverzekering ben je gedekt

Wat kost het je als een werknemer kortdurend of langdurig uitgeschakeld is door ziekte? Waaruit bestaan de kosten voor ziekteverzuim en hoe kun je deze drukken of verzuim voorkomen? Dat lees je in dit artikel.

19 mei 2023 5 minuten

Onderschat gevolgen van verzuim niet! Maak een verzuimbeleid

Column Edith Brocken | Kosten van verzuim

Vol ambitie en enthousiasme schreef ik mij op 1 juli 2014 in bij de Kamer van Koophandel. Edith Brocken Ergo & Arbeid noemde ik mijn bedrijf. Net als de mensen om mij heen, had ik er alle vertrouwen in dat er een markt was voor mijn diensten.

19 mei 2023 3 minuten

Wat is de loondoorbetalingsverplichting?

Waar hebben je werknemers recht op en wat zijn de regels?

Is je werknemer ziek? Of kan een medewerker geen werk uitvoeren en ben jij daar verantwoordelijk voor? Dan betaal je het loon in de meeste gevallen gewoon door. Dit heet loonbetalingsverplichting. Hoe dat precies zit en in welke situaties de verplichting wel én niet geldt, lees je in dit artikel.

19 mei 2023 3 minuten

Verzuimbegeleiding: wanneer moet ik personeel ziekmelden?

Doe de ziekmelding op tijd en maak gebruik van een verzuimprotocol

Een zieke werknemer kost je gemiddeld € 250 tot € 300 per dag. Moet je vervanging regelen, dan kan dat oplopen tot meer dan € 400 per dag. En vergeet het regelwerk niet: vooral bij langdurig verzuim kost het omgooien van planning, het inwerken van nieuwe krachten en het re-integratietraject je veel tijd. Een goede verzuimbegeleiding is daarin essentieel. Overweeg daarom een verzuimprotocol, dan weet iedereen binnen jouw organisatie hoe het werkt bij een ziekmelding.

19 mei 2023 4 minuten

Eigenrisicodrager worden, waarom zou je?

De verzuimkosten van je personeel voor eigen rekening of toch een verzekering?

Als werkgever ben je verplicht je medewerkers te voorzien van een inkomen voor als ze ziek worden of arbeidsongeschikt raken. Hiervoor betaal je de Belastingdienst premie voor de werknemersverzekeringen. Je kunt deze premie verlagen door eigenrisicodrager te worden. Hoe werkt dat precies?

16 januari 2023 5 minuten

Coronastress: een lang coronajaar hakt erin bij ondernemers

Hoe kun je coronastress verminderen?

Ondernemen in coronatijd is niet bepaald makkelijk geweest. Ondernemers in bepaalde sectoren hebben het flink voor hun kiezen gekregen. Velen ervaren als gevolg hiervan stressklachten. Hoe zit dat? En wat kun je doen tegen coronastress?

30 juli 2021 3 minuten

Corona, vaccinatie en verzuim

Het antwoord op veelgestelde vragen

De vaccinaties tegen corona zijn in volle gang: mooi nieuws richting het ‘normale’ leven - maar ook bron van vragen. Kun je van werknemers verwachten dat ze een prik halen? En als ze hem niet halen en wel ziek worden, moet je dan loon doorbetalen? Hier vind je het antwoord op de meestgestelde ondernemersvragen over corona, vaccinatie en verzuim.

20 april 2021 4 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 36 totaal, er zijn meerdere pagina's