Wet uitbreiding loondoorbetaling bij ziekte (Wulbz): zo zit het

Alles over de Wulbz en wat deze wet voor jouw bedrijf betekent

MKBSD - Jonge ondernemer aan bureau

Als ondernemer met personeel krijg je vroeg of laat te maken met een zieke werknemer. Je bent vast bekend met het feit dat je werknemers moet doorbetalen tijdens ziekte, maar hoe zit dat precies? Hier komt de Wet uitbreiding loondoorbetaling bij ziekte (Wulbz) om de hoek kijken. In dit artikel leggen we je uit wat de Wulbz is en wat deze wet voor jouw bedrijf betekent.

Wat is de Wet uitbreiding loondoorbetaling bij ziekte (Wulbz)?

De Wet uitbreiding loondoorbetaling bij ziekte (Wulbz) bestaat al sinds 1996. Het doel van deze wet? Werkgevers meer verantwoordelijkheid geven voor het loon van zieke werknemers. Simpel gezegd: als een werknemer ziek is, ben jij als werkgever verplicht om minimaal twee jaar (104 weken) een deel van het loon door te betalen. Dat heet de loondoorbetalingsverplichting. Maar wat betekent dit concreet voor jouw bedrijf?

Volgens de Wulbz moet je in de eerste twee jaar van ziekte minstens 70% van het loon doorbetalen. Dit percentage kan zelfs hoger uitvallen als dat in de cao is afgesproken. In het eerste ziektejaar mag de werknemer nooit minder dan het minimumloon ontvangen. In het tweede jaar kan het bedrag lager zijn, maar het blijft minimaal 70%. Deze wet geldt voor al je werknemers, of ze nu een vast of tijdelijk contract hebben.

Waarom bestaat deze wet?

De overheid wil dat je als werkgever actief betrokken bent bij de re-integratie van je zieke werknemer. Hoe actiever je hiermee bezig bent, hoe groter de kans dat de werknemer sneller weer aan het werk kan.

Wat zijn je verplichtingen als werkgever?

De Wulbz brengt een aantal verplichtingen met zich mee. Wat moet je precies doen als een werknemer ziek wordt?

  1. Loondoorbetaling: Je bent verplicht om minimaal twee jaar 70% van het loon door te betalen. In het eerste jaar geldt dat het bedrag niet lager mag zijn dan het minimumloon. In het tweede jaar mag de betaling onder het minimumloon komen, zolang het 70% van het salaris is. Let op: in veel cao’s is vastgelegd dat je 100% moet doorbetalen. Check dit dus zeker.

  2. Re-integratie: Naast loondoorbetaling moet je er ook alles aan doen om je werknemer te helpen weer aan het werk te komen. Samen met je werknemer stel je een plan van aanpak op om de terugkeer naar werk te bevorderen. Dit kan in je eigen bedrijf zijn, maar als dat niet mogelijk is, moet je kijken naar mogelijkheden bij een ander bedrijf (het zogenaamde "tweede spoor").

  3. Administratie: Een zieke werknemer betekent ook dat je je administratie op orde moet hebben. Je moet onder andere een verzuimdossier bijhouden, de ziekte van de werknemer melden bij het UWV na zes weken, en een re-integratieplan opstellen.

  4. Gesprekken met je werknemer: Regelmatig praten met je zieke werknemer is een must. Hoe gaat het met het herstel? Kan de werknemer (gedeeltelijk) terugkeren naar het werk? Deze gesprekken zijn niet alleen belangrijk voor de re-integratie, maar ook omdat je wettelijk verplicht bent om samen te werken aan de terugkeer naar werk.

Wat kost ziekteverzuim jouw bedrijf?

Ziekteverzuim kost meer dan alleen het doorbetalen van het loon. Heb je weleens stilgestaan bij de verborgen kosten? Denk aan de kosten voor het inhuren van vervangend personeel, het verlies aan productiviteit en eventueel hogere verzekeringspremies. Ziekteverzuim kan dus behoorlijk in de papieren lopen, vooral als het langdurig is.

Het is belangrijk om deze kosten goed in kaart te brengen. Wist je dat je via MKB Servicedesk een handige tool kunt gebruiken om te berekenen wat ziekteverzuim per medewerker kost? Zo krijg je inzicht in de totale kosten en kun je maatregelen nemen om de impact te beperken.

Hoe beperk je de risico’s van ziekteverzuim?

Ziekteverzuim kan je als werkgever behoorlijk wat kopzorgen geven, maar gelukkig zijn er manieren om de risico’s te beperken. Hoe kun je dit doen?

  1. Verzuimverzekering: Een verzuimverzekering is een goede manier om je te beschermen tegen de kosten van loondoorbetaling bij ziekte. Hiermee dek je (een deel van) de loonkosten die je moet doorbetalen. Vaak krijg je via de verzekering ook begeleiding bij re-integratie en verzuimbeheer.

  2. Arbodienst inschakelen: Heb je al een arbodienst? Deze kan je helpen bij het voorkomen van verzuim, maar ook bij de begeleiding van zieke medewerkers. Ze geven advies over gezonde werkomstandigheden en ondersteunen bij de re-integratie.

  3. Preventief beleid: Het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ geldt ook hier. Door een gezond werkklimaat te creëren, kun je veel ziekteverzuim voorkomen. Denk aan ergonomische werkplekken, gezonde voeding, en voldoende aandacht voor stress en werkdruk.

  4. Goede communicatie: Een duidelijke communicatie rondom ziekteverzuim is essentieel. Zorg dat je medewerkers weten wat ze moeten doen als ze zich ziek melden en hoe het proces van re-integratie verloopt. Dit schept duidelijkheid en zorgt voor minder misverstanden.

Zorg voor een goede voorbereiding

De Wet uitbreiding loondoorbetaling bij ziekte (Wulbz) zorgt er dus voor dat je als werkgever verantwoordelijk bent voor de loondoorbetaling van zieke medewerkers. Het brengt verplichtingen en kosten met zich mee, maar door proactief te zijn kun je de risico’s beperken. Zorg voor een goede verzuimverzekering, werk samen met een arbodienst en creëer een gezonde werkomgeving. Zo blijf je voldoen aan de wet én zorg je voor een gezonde en gemotiveerde werkomgeving in je bedrijf.

Wat vind je van dit artikel?

Fleur Willemsen

Auteur

Fleur Willemsen

Fleur Willemsen is redacteur bij MKB Servicedesk.