Pas op bij niet verlengen tijdelijk contract
Houd rekening met regels Wet werk en zekerheid
Je wilt het tijdelijke arbeidscontract van je medewerker niet verlengen. Dat kan, zolang je aan alle regels van de Wet werk en zekerheid (WWZ) voldoet. In dit artikel lees je waar je op moet letten, ook als het gaat om medewerkers die ziek zijn als ze uit dienst treden.
Premies werknemersverzekeringen: wat zijn het en wat kost het?
Verzeker je werknemers tegen inkomensverlies
Een werknemer kost je als werkgever meer dan alleen loon. In Nederland ben je namelijk verplicht om een aantal kosten af te dragen bovenop het loon van je werknemers, waaronder premies voor werknemersverzekeringen. Hoe zit dat precies?
Alles over de digitale loonstrook
Een kostenbesparende oplossing voor je salarisadministratie
Heb je toestemming van je medewerker, dan mag je een digitale loonstrook sturen. Zo kun je met één druk op de knop de maandelijkse salarisstroken beschikbaar maken. Maar aan welke wettelijke eisen moet een digitale loonstrook voldoen, wanneer moet je hem versturen, hoe kunnen werknemers hem inzien en hoe werkt een online salarisstrook maken?
Een uitzendkracht inhuren? Dit moet je weten
Uitzendkracht: contract, salaris en communicatie
Uitzendbureaus kunnen een hartstikke handige uitkomst zijn als je tijdelijk personeel hebt. Ze nemen jou als ondernemer immers veel werk uit handen. Maar je kunt niet helemaal achterover leunen. Hier moet je op letten bij het inhuren van een uitzendkracht.
Bewaartermijn personeelsdossier: dit zijn de regels
Hoelang moet en mag je gegevens bewaren?
Zodra je personeel hebt, krijg je te maken met de wettelijke verplichting om personeelsdossiers te bewaren. Maar wat is de bewaartermijn van een personeelsdossier? Welke onderdelen moet je na 4 weken weggooien en wat moet je 7 jaar bewaren? In dit artikel vind je de bewaartermijnen van de meest voorkomende gegevens in het personeelsdossier.
9 tips om slimmer en goedkoper te verlonen
Je wilt je medewerkers goed belonen en tevreden houden. Maar salarisadministratie en verlonen kan een complexe en tijdrovende klus zijn. Met deze 9 tips bespaar je tijd en geld op je salarisadministratie en maak je optimaal gebruik van de verschillende regelingen. Allemaal zaken die je als ondernemer zelf kunt regelen - of je salarisadministrateur kunt laten doen.
Wat is loonheffing en hoe doe je loonaangifte?
Alles wat je als werkgever moet weten over loonheffing
Loonheffing, elke werkgever heeft ermee te maken. Complexe kost voor wie niet echt thuis is in salarisadministratie. Loonstaten, heffingskorting, loontabellen, het Handboek Loonheffingen – dit moet je erover weten om aangifte loonheffing te kunnen doen.
Verzamelloonstaat, loonstaat en jaaropgave
Belangrijke documenten in je salarisadministratie
Voer je salarisadministratie, dan krijg je te maken met de verzamelloonstaat, de loonstaat en de jaaropgave. Wat staat er precies in, welke onderdelen zijn verplicht en hoe kun je deze documenten (laten) opstellen?
Personeelsadministratie: opzetten of toch uitbesteden?
Welke taken horen erbij en kun je dat zelf doen?
Personeelsadministratie is verplicht zodra je iemand in dienst neemt. Maar welke taken horen bij deze administratie, hoe zit het met wet- en regelgeving en welk (digitaal) papierwerk komt erbij kijken? Leer hier wat personeelsadministratie is, wat de voor- en nadelen zijn van uitbesteden en welke opties je hebt om dat te doen.
Je loonadministratie zelf doen: eisen, mogelijkheden en stappenplan
Steeds meer ondernemers doen hun loonadministratie zelf. Zeker voor ondernemers die niet met een cao te maken hebben, is zelf de salarisadministratie doen het overwegen waard. En je kunt het ook prima zelf doen, als je maar weet wat je moet doen. Met wat fiscale en boekhoudkundige kennis houd je in 3 stappen je loonadministratie in eigen beheer.
Reiskostenvergoeding 2024: waar hebben je werknemers recht op?
Onbelaste reiskostenvergoeding gestegen van 21 naar 23 cent
Voor werknemers die niet op een steenworp afstand van werk wonen, kun je reiskostenvergoeding uitkeren. Met een gemiddelde woon-werkafstand van 22,7 kilometer (2023) in Nederland is de kans dus groot dat je hiermee te maken krijgt. Waar hebben je werknemers eigenlijk recht op en welke andere zaken zijn van belang?
Wat moet ik doen bij het overlijden van een medewerker?
En hoe werkt het recht op overlijdensuitkering (doorbetalen loon aan nabestaande)?
Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar een werknemer kan overlijden. Buiten tijd voor het rouwproces van jezelf en collega’s om, moeten er ook zakelijke dingen geregeld worden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de overlijdensuitkering en waar moet je nog meer aan denken?
Wat is een g-rekening en hoe werkt het?
Zo werkt de geblokkeerde rekening bij het uitbesteden van werkzaamheden
Maak je gebruik van onderaannemers of huur je uitzendkrachten in? Leen je personeel uit? Dan kan het zijn dat je te maken krijgt met een g-rekening. Hoe werkt de g-rekening precies? En wanneer heb je er een nodig? In dit artikel leggen we het aan je uit.
Personeelsdossier: inhoud, eisen en voorbeelden
Hoe maak ik een personeelsdossier?
Zodra je medewerkers aanneemt, krijg je te maken met het personeelsdossier: de inhoud, wettelijke verplichtingen, regels rondom privacy en het bijhouden ervan. Daarom hebben we alle belangrijke informatie over het personeelsdossier voor je op een rij gezet.
Salarisadministratie: uitbesteden of zelf doen?
Hoe werkt de administratie als je personeel in dienst hebt?
Zodra je een medewerker aanneemt, moet je een salarisadministratie gaan voeren. Maar wat is een salarisadministratie, wat moet je doen, wat moet je bewaren, hoe zit het met de Belastingdienst? Hier lees je alles wat je moet en wilt weten, of je het nou zelf gaat doen of de loonadministratie gaat uitbesteden.
Eigenrisicodrager worden, waarom zou je?
De verzuimkosten van je personeel voor eigen rekening of toch een verzekering?
Als werkgever ben je verplicht je medewerkers te voorzien van een inkomen voor als ze ziek worden of arbeidsongeschikt raken. Hiervoor betaal je de Belastingdienst premie voor de werknemersverzekeringen. Je kunt deze premie verlagen door eigenrisicodrager te worden. Hoe werkt dat precies?
Wat is de identificatieplicht voor personeel?
Tips rondom identificatie nieuwe werknemers
In Nederland moeten we altijd en overal een geldig identiteitsbewijs op zak hebben. Als werkgever ben je ook wettelijk verplicht de identiteit van je medewerkers te controleren voor ze aan de slag gaan. Wat moet je precies doen?
Welke regelingen gelden voor personeel met arbeidsbeperking?
Subsidies en regelingen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt
Als je werkt of gaat werken met mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, kun je meestal gebruikmaken van bepaalde subsidies of regelingen, zoals loondispensatie of premiekorting.