Personeelsadministratie

Administratie

Een uitzendkracht inhuren? Dit moet je weten

Uitzendkracht: contract, salaris en communicatie

Uitzendbureaus kunnen een hartstikke handige uitkomst zijn als je tijdelijk personeel hebt. Ze nemen jou als ondernemer immers veel werk uit handen. Maar je kunt niet helemaal achterover leunen. Hier moet je op letten bij het inhuren van een uitzendkracht.

29 april 2024 3 minuten

Bewaartermijn personeelsdossier: dit zijn de regels

Hoelang moet en mag je gegevens bewaren?

Zodra je personeel hebt, krijg je te maken met de wettelijke verplichting om personeelsdossiers te bewaren. Maar wat is de bewaartermijn van een personeelsdossier? Welke onderdelen moet je na 4 weken weggooien en wat moet je 7 jaar bewaren? In dit artikel vind je de bewaartermijnen van de meest voorkomende gegevens in het personeelsdossier.

14 maart 2024 4 minuten

9 tips om slimmer en goedkoper te verlonen

Je wilt je medewerkers goed belonen en tevreden houden. Maar salarisadministratie en verlonen kan een complexe en tijdrovende klus zijn. Met deze 9 tips bespaar je tijd en geld op je salarisadministratie en maak je optimaal gebruik van de verschillende regelingen. Allemaal zaken die je als ondernemer zelf kunt regelen - of je salarisadministrateur kunt laten doen.

11 maart 2024 4 minuten

Wat is loonheffing en hoe doe je loonaangifte?

Alles wat je als werkgever moet weten over loonheffing

Loonheffing, elke werkgever heeft ermee te maken. Complexe kost voor wie niet echt thuis is in salarisadministratie. Loonstaten, heffingskorting, loontabellen, het Handboek Loonheffingen – dit moet je erover weten om aangifte loonheffing te kunnen doen.

08 maart 2024 4 minuten

Verzamelloonstaat, loonstaat en jaaropgave

Belangrijke documenten in je salarisadministratie

Voer je salarisadministratie, dan krijg je te maken met de verzamelloonstaat, de loonstaat en de jaaropgave. Wat staat er precies in, welke onderdelen zijn verplicht en hoe kun je deze documenten (laten) opstellen?

16 februari 2024 3 minuten

Personeelsadministratie: opzetten of toch uitbesteden?

Welke taken horen erbij en kun je dat zelf doen?

Personeelsadministratie is verplicht zodra je iemand in dienst neemt. Maar welke taken horen bij deze administratie, hoe zit het met wet- en regelgeving en welk (digitaal) papierwerk komt erbij kijken? Leer hier wat personeelsadministratie is, wat de voor- en nadelen zijn van uitbesteden en welke opties je hebt om dat te doen.

15 februari 2024 3 minuten

Je loonadministratie zelf doen: eisen, mogelijkheden en stappenplan

Steeds meer ondernemers doen hun loonadministratie zelf. Zeker voor ondernemers die niet met een cao te maken hebben, is zelf de salarisadministratie doen het overwegen waard. En je kunt het ook prima zelf doen, als je maar weet wat je moet doen. Met wat fiscale en boekhoudkundige kennis houd je in 3 stappen je loonadministratie in eigen beheer.

09 februari 2024 7 minuten

Reiskostenvergoeding 2024: waar hebben je werknemers recht op?

Onbelaste reiskostenvergoeding gestegen van 21 naar 23 cent

Voor werknemers die niet op een steenworp afstand van werk wonen, kun je reiskostenvergoeding uitkeren. Met een gemiddelde woon-werkafstand van 22,7 kilometer (2023) in Nederland is de kans dus groot dat je hiermee te maken krijgt. Waar hebben je werknemers eigenlijk recht op en welke andere zaken zijn van belang?

12 januari 2024 5 minuten

Wat moet ik doen bij het overlijden van een medewerker?

En hoe werkt het recht op overlijdensuitkering (doorbetalen loon aan nabestaande)?

Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar een werknemer kan overlijden. Buiten tijd voor het rouwproces van jezelf en collega’s om, moeten er ook zakelijke dingen geregeld worden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de overlijdensuitkering en waar moet je nog meer aan denken?

20 november 2023 5 minuten

Pas op bij niet verlengen tijdelijk contract

Houd rekening met regels Wet werk en zekerheid

Je wilt het tijdelijke arbeidscontract van je medewerker niet verlengen. Dat kan, zolang je aan alle regels in de WWZ (Wet werk en zekerheid) voldoet. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten en hoe het zit met werknemers die ziek uit dienst treden of vlak na uitdiensttreding ziek worden.

06 oktober 2023 6 minuten

Wat is een g-rekening en hoe werkt het?

Zo werkt de geblokkeerde rekening bij het uitbesteden van werkzaamheden

Maak je gebruik van onderaannemers of huur je uitzendkrachten in? Leen je personeel uit? Dan kan het zijn dat je te maken krijgt met een g-rekening. Hoe werkt de g-rekening precies? En wanneer heb je er een nodig? In dit artikel leggen we het aan je uit.

13 februari 2023 7 minuten

Personeelsdossier: inhoud, eisen en voorbeelden

Hoe maak ik een personeelsdossier?

Zodra je medewerkers aanneemt, krijg je te maken met het personeelsdossier: de inhoud, wettelijke verplichtingen, regels rondom privacy en het bijhouden ervan. Daarom hebben we alle belangrijke informatie over het personeelsdossier voor je op een rij gezet.

10 februari 2023 5 minuten

Salarisadministratie: uitbesteden of zelf doen?

Hoe werkt de administratie als je personeel in dienst hebt?

Zodra je een medewerker aanneemt, moet je een salarisadministratie gaan voeren. Maar wat is een salarisadministratie, wat moet je doen, wat moet je bewaren, hoe zit het met de Belastingdienst? Hier lees je alles wat je moet en wilt weten, of je het nou zelf gaat doen of de loonadministratie gaat uitbesteden.

02 februari 2023 4 minuten

Alles over de digitale loonstrook

Een kostenbesparende oplossing voor je salarisadministratie

Heb je toestemming van je medewerker, dan mag je een digitale loonstrook sturen. Zo kun je met één druk op de knop de maandelijkse salarisstroken beschikbaar maken. Maar aan welke wettelijke eisen moet een digitale loonstrook voldoen, wanneer moet je hem versturen, hoe kunnen werknemers hem inzien en hoe werkt een online salarisstrook maken?

31 januari 2023 3 minuten

Eigenrisicodrager worden, waarom zou je?

De verzuimkosten van je personeel voor eigen rekening of toch een verzekering?

Als werkgever ben je verplicht je medewerkers te voorzien van een inkomen voor als ze ziek worden of arbeidsongeschikt raken. Hiervoor betaal je de Belastingdienst premie voor de werknemersverzekeringen. Je kunt deze premie verlagen door eigenrisicodrager te worden. Hoe werkt dat precies?

16 januari 2023 5 minuten

Wat is de identificatieplicht voor personeel?

Tips rondom identificatie nieuwe werknemers

In Nederland moeten we altijd en overal een geldig identiteitsbewijs op zak hebben. Als werkgever ben je ook wettelijk verplicht de identiteit van je medewerkers te controleren voor ze aan de slag gaan. Wat moet je precies doen?

15 september 2020 3 minuten

Welke regelingen gelden voor personeel met arbeidsbeperking?

Subsidies en regelingen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt

Als je werkt of gaat werken met mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, kun je meestal gebruikmaken van bepaalde subsidies of regelingen, zoals loondispensatie of premiekorting.

26 maart 2020 3 minuten

Mag je personeel verplichten mee te verhuizen?

Column Arnoud van Dalen | Regels rond verhuizing personeel

Ik kreeg laatst een telefoontje van de heer Jansen. Hij heeft een bedrijf met vestigingen in Amsterdam en Utrecht maar wil de vestiging in Utrecht sluiten. Mevrouw Pieterse, het enige personeelslid in Utrecht, moet dan gaan werken in Amsterdam en dus elke dag reizen. Mag dat zomaar?

06 februari 2020 2 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 33 totaal, er zijn meerdere pagina's