Personeelsadministratie

Administratie

Personeelsadministratie: opzetten of toch uitbesteden?

Welke taken horen erbij en kun je dat zelf doen?

Personeelsadministratie is verplicht zodra je iemand in dienst neemt. Maar welke taken horen bij deze administratie, hoe zit het met wet- en regelgeving en welk (digitaal) papierwerk komt erbij kijken? Leer hier wat personeelsadministratie is, wat de voor- en nadelen zijn van uitbesteden en welke opties je hebt om dat te doen.

15 februari 2024 3 minuten

Je loonadministratie zelf doen: eisen, mogelijkheden en stappenplan

Steeds meer ondernemers doen hun loonadministratie zelf. Zeker voor ondernemers die niet met een cao te maken hebben, is zelf de salarisadministratie doen het overwegen waard. En je kunt het ook prima zelf doen, als je maar weet wat je moet doen. Met wat fiscale en boekhoudkundige kennis houd je in 3 stappen je loonadministratie in eigen beheer.

09 februari 2024 7 minuten

Reiskostenvergoeding 2024: waar hebben je werknemers recht op?

Onbelaste reiskostenvergoeding gestegen van 21 naar 23 cent

Voor werknemers die niet op een steenworp afstand van werk wonen, kun je reiskostenvergoeding uitkeren. Met een gemiddelde woon-werkafstand van 22,7 kilometer (2023) in Nederland is de kans dus groot dat je hiermee te maken krijgt. Waar hebben je werknemers eigenlijk recht op en welke andere zaken zijn van belang?

12 januari 2024 5 minuten

Wat moet ik doen bij het overlijden van een medewerker?

En hoe werkt het recht op overlijdensuitkering (doorbetalen loon aan nabestaande)?

Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar een werknemer kan overlijden. Buiten tijd voor het rouwproces van jezelf en collega’s om, moeten er ook zakelijke dingen geregeld worden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de overlijdensuitkering en waar moet je nog meer aan denken?

20 november 2023 5 minuten

Pas op bij niet verlengen tijdelijk contract

Houd rekening met regels Wet werk en zekerheid

Je wilt het tijdelijke arbeidscontract van je medewerker niet verlengen. Dat kan, zolang je aan alle regels in de WWZ (Wet werk en zekerheid) voldoet. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten en hoe het zit met werknemers die ziek uit dienst treden of vlak na uitdiensttreding ziek worden.

06 oktober 2023 6 minuten

Verzamelloonstaat, loonstaat en jaaropgave

Belangrijke documenten in je salarisadministratie

Voer je salarisadministratie, dan krijg je te maken met de verzamelloonstaat, de loonstaat en de jaaropgave. Wat staat er precies in, welke onderdelen zijn verplicht en hoe kun je deze documenten (laten) opstellen?

14 februari 2023 3 minuten

Wat is een g-rekening en hoe werkt het?

Zo werkt de geblokkeerde rekening bij het uitbesteden van werkzaamheden

Maak je gebruik van onderaannemers of huur je uitzendkrachten in? Leen je personeel uit? Dan kan het zijn dat je te maken krijgt met een g-rekening. Hoe werkt de g-rekening precies? En wanneer heb je er een nodig? In dit artikel leggen we het aan je uit.

13 februari 2023 7 minuten

Personeelsdossier: inhoud, eisen en voorbeelden

Hoe maak ik een personeelsdossier?

Zodra je medewerkers aanneemt, krijg je te maken met het personeelsdossier: de inhoud, wettelijke verplichtingen, regels rondom privacy en het bijhouden ervan. Daarom hebben we alle belangrijke informatie over het personeelsdossier voor je op een rij gezet.

10 februari 2023 5 minuten

Salarisadministratie: uitbesteden of zelf doen?

Hoe werkt de administratie als je personeel in dienst hebt?

Zodra je een medewerker aanneemt, moet je een salarisadministratie gaan voeren. Maar wat is een salarisadministratie, wat moet je doen, wat moet je bewaren, hoe zit het met de Belastingdienst? Hier lees je alles wat je moet en wilt weten, of je het nou zelf gaat doen of de loonadministratie gaat uitbesteden.

02 februari 2023 4 minuten

Alles over de digitale loonstrook

Een kostenbesparende oplossing voor je salarisadministratie

Heb je toestemming van je medewerker, dan mag je een digitale loonstrook sturen. Zo kun je met één druk op de knop de maandelijkse salarisstroken beschikbaar maken. Maar aan welke wettelijke eisen moet een digitale loonstrook voldoen, wanneer moet je hem versturen, hoe kunnen werknemers hem inzien en hoe werkt een online salarisstrook maken?

31 januari 2023 3 minuten

Eigenrisicodrager worden, waarom zou je?

De verzuimkosten van je personeel voor eigen rekening of toch een verzekering?

Als werkgever ben je verplicht je medewerkers te voorzien van een inkomen voor als ze ziek worden of arbeidsongeschikt raken. Hiervoor betaal je de Belastingdienst premie voor de werknemersverzekeringen. Je kunt deze premie verlagen door eigenrisicodrager te worden. Hoe werkt dat precies?

16 januari 2023 5 minuten

Wat is de identificatieplicht voor personeel?

Tips rondom identificatie nieuwe werknemers

In Nederland moeten we altijd en overal een geldig identiteitsbewijs op zak hebben. Als werkgever ben je ook wettelijk verplicht de identiteit van je medewerkers te controleren voor ze aan de slag gaan. Wat moet je precies doen?

15 september 2020 3 minuten

Welke regelingen gelden voor personeel met arbeidsbeperking?

Subsidies en regelingen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt

Als je werkt of gaat werken met mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, kun je meestal gebruikmaken van bepaalde subsidies of regelingen, zoals loondispensatie of premiekorting.

26 maart 2020 3 minuten

Mag je personeel verplichten mee te verhuizen?

Column Arnoud van Dalen | Regels rond verhuizing personeel

Ik kreeg laatst een telefoontje van de heer Jansen. Hij heeft een bedrijf met vestigingen in Amsterdam en Utrecht maar wil de vestiging in Utrecht sluiten. Mevrouw Pieterse, het enige personeelslid in Utrecht, moet dan gaan werken in Amsterdam en dus elke dag reizen. Mag dat zomaar?

06 februari 2020 2 minuten

Vijf tips om slimmer en goedkoper te verlonen

Wie slim omgaat met zijn salarisadministratie kan maandelijks geld besparen. Met deze tips regel je het als ondernemer snel zelf. Of je kunt natuurlijk je salarisadministrateur voor je aan het werk zetten.

03 januari 2020 6 minuten

Controle identiteit bij buitenlands personeel

Identiteitscontrole volgens de Wet op identificatieplicht

Als je buitenlandse medewerkers in dienst neemt, is het belangrijk de identiteit te controleren. Als medewerkers niet over een geldig identiteitsbewijs beschikken, mogen ze niet voor je werken.

25 september 2019 3 minuten

Loonheffingskorting

Vragen waarmee je werknemer kan aankomen

Bij een loonbelastingverklaring moeten medewerkers altijd aanvinken of ze wel of geen loonheffingskorting willen. Als ze niet precies weten wat ze daarmee aan moeten, komen ze bij jou als werkgever aan met vragen.

25 september 2019 2 minuten

Voordeel voor werkgevers met jongeren in dienst

Belastingvoordeel en subsidies voor banen en stageplekken voor jongeren

Het aannemen van een jonge werknemer of stagiaire kan een gok zijn voor je bedrijf. Om het toch aantrekkelijk te maken om jongeren aan te nemen, zijn er belastingvoordelen en subsidies in het leven geroepen.

23 december 2015 2 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 29 totaal, er zijn meerdere pagina's