Arbo & veiligheid

Personeel

Vertrouwenspersoon aanstellen in je bedrijf

6 veelgestelde vragen en antwoorden

Als werkgever ben je verplicht om een veilige werkomgeving te bieden aan je personeel. Fysiek, maar ook mentaal. Een vertrouwenspersoon aanstellen in je bedrijf is een manier om hier invulling aan te geven. Maar wat doet zo’n persoon? Is het wettelijk verplicht om een vertrouwenspersoon te hebben? En kies je voor een interne of externe vertrouwenspersoon?

27 februari 2023 3 minuten

Eigenrisicodrager worden, waarom zou je?

De verzuimkosten van je personeel voor eigen rekening of toch een verzekering?

Als werkgever ben je verplicht je medewerkers te voorzien van een inkomen voor als ze ziek worden of arbeidsongeschikt raken. Hiervoor betaal je de Belastingdienst premie voor de werknemersverzekeringen. Je kunt deze premie verlagen door eigenrisicodrager te worden. Hoe werkt dat precies?

16 januari 2023 5 minuten

Wat is een risicoinventarisatie & -evaluatie (RI&E) en hoe stel je die op?

Wat moet er in een RI&E staan en waarom ben je verplicht om werknemers inzage te geven?

Een bedrijfsongeval heeft vaak grote gevolgen voor je medewerker èn je organisatie. Als werkgever is het vooraf helaas lastig te overzien wat de veiligheidsrisico’s zijn binnen je bedrijf. Daarom is het belangrijk die nauwkeurig in kaart te brengen, zodat je ze kunt voorkomen. Dat doe je met een risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E).

16 januari 2023 4 minuten

Wat is het STOP-principe?

Wat te doen bij overval en geweld? Dit kun je doen als je een agressieve klant hebt in je bedrijf

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom klanten agressie vertonen. Sommigen hebben gewoon een kort lontje, anderen zijn gewend om op deze manier hun zin te krijgen. Het STOP-principe helpt jou als ondernemer om te gaan met agressie.

10 juni 2022 2 minuten

Welke regels zijn er voor het werken met jonge vakantiekrachten?

Wat voor werk mogen jongeren wel en niet doen?

In de zomer gaan duizenden jongeren op zoek naar vakantiewerk. Jongeren mogen vanaf hun dertiende jaar werken. Wel zijn er strengere regels met betrekking tot werkzaamheden en werktijden voor jongeren tot achttien jaar.

01 juni 2022 2 minuten

De thuiswerkplek & arbo: zo zit het

Help je thuiswerkende medewerkers gezond en fit te blijven

Thuiswerken is bij veel bedrijven een vast onderdeel geworden van het personeelsbeleid. Hoe zit het met de arbowet bij thuiswerken? Wat zijn de plichten van de werkgever?

09 mei 2022 6 minuten

Brand door elektra: waar gaat het mis in de praktijk?

Wist je dat de meeste bedrijfsbranden ontstaan door een defect of onveilige situatie in de elektrische installatie? Deze wordt bijvoorbeeld slecht aangesloten, of aangepast door iemand in het bedrijf. Ook kan te veel weerstand leiden tot brand. Ontdek hoe dit in de praktijk gaat, en hoe je dit kunt voorkomen.

02 mei 2022 3 minuten

Hoe gaat een SCIOS Scope 10 keuring in zijn werk?

Een stap voor stap uitleg

Met SCIOS Scope 10 wordt je elektrisch materieel nagelopen op fouten. Zo verklein je het risico op brand. In dit artikel lees je hoe zo’n keuring precies verloopt en wat je kunt verwachten.

25 april 2022 3 minuten

Waarom zijn elektrakeuringen belangrijk?

Veilig werken met elektrisch materieel

Als ondernemer heb je vaak veel op je bord. Toch is het erg belangrijk om regelmatig stil te staan bij de veiligheid van je elektronische apparatuur en aansluitingen. Zo kun je de kans op brand, schade en letsel verkleinen.

21 april 2022 3 minuten

SCIOS Scope 12 voor veilige zonnestroominstallaties

Professionele keuring van zonnepanelen op elektrische veiligheid en brandrisico’s

Heb jij zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand? Dan is het belangrijk om aandacht te hebben voor de elektrische veiligheid en brandveiligheid van de installatie. Je brengt de risico’s in kaart met de SCIOS Scope 12 keuring.

13 april 2022 2 minuten

Brandveiligheid van je bedrijfspand: dit moet je weten

Wat kun je doen om de gevolgen van brand in je bedrijfspand te beperken?

Brand in je bedrijfspand, je moet er niet aan denken. Een brand kan enorme schade opleveren, waardoor zelfs je hele bedrijfsvoering tot stilstand kan komen. In dit artikel lees je wat je kunt doen om je bedrijfspand brandveilig te maken.

31 maart 2022 2 minuten

Wat zijn SCIOS Scope 8 en SCIOS Scope 9?

Aan de slag met elektrakeuring

Heb je personeel in dienst? Dan ben je vanuit de Arbowet verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Wanneer er wordt gewerkt met elektrische installaties en apparaten, is dat een bijzonder aandachtspunt.

28 maart 2022 3 minuten

Zo voorkom je brandrisico’s bij zonnepanelen

Zonnepanelen zijn razend populair. Je kunt zo namelijk profiteren van groene stroom van je eigen dak. Toch kleven er ook nadelen aan, zoals het brandrisico. Ontdek hoe je dit kunt beperken.

28 maart 2022 4 minuten

Wat is SCIOS Scope 10 ​​precies?

Voldoe aan de verplichting van verzekeraars bij brandverzekeringen

Een brand kan veel schade aanrichten in je bedrijfspand, daarom is het belangrijk je elektrisch materieel regelmatig te controleren. Dit doe je met een SCIOS Scope 10-inspectie. Goed om te weten: de meeste verzekeraars stellen zo’n inspectie verplicht bij brandverzekeringen.

28 maart 2022 2 minuten

Sociale veiligheid is net zo belangrijk als fysieke veiligheid

Interview met Mary Vos van Gimd, onderdeel van Zorg van de Zaak

Sociale veiligheid is de laatste tijd veel in het nieuws, steeds meer mensen spreken zich uit wanneer er op het werk iets gebeurt wat niet door de beugel kan. Hoe kun je hier als werkgever mee omgaan? We bespreken met het Mary Vos, bedrijfsmaatschappelijk werker en vertrouwenspersoon bij Gimd, onderdeel van Zorg van de Zaak.

16 maart 2022 3 minuten

Webinar: Veilig werken met CMR-stoffen in het magazijn

Tref de juiste maatregelen

CMR-stoffen zijn overal: van de desinfectiespray waarmee je winkelwagentjes schoonspuit tot en met het schoonmaken van apparatuur op het werk. Hoe schadelijk zijn CMR-stoffen? En hoe bescherm je je er zo goed mogelijk tegen? Deze vragen werden behandeld tijdens het vijfde webinar over veilig werken.

21 december 2021 5 minuten

Webinar: Veilig werken met dieselmotoremissie

Tref de juiste maatregelen in het auto- en truckbedrijf

Veilig werken met dieselmoteremissie in auto-en truckbedrijven gebeurt niet altijd, en dit terwijl dieselrook een sluipend gevaar is. In dit webinar praten experts van TNO, Inspectie SZW en OOMT je bij over de risico's en maatregelen die je kunt treffen.

03 november 2021 4 minuten

Verplicht terug naar kantoor: wat is juridisch mogelijk?

De do’s en dont’s over vaccinatie, thuiswerken en vakantie

‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan.’ Het kabinet heeft met dat advies een groot deel van werkend Nederland aan een thuiswerkplek geholpen. Maar nu mogen we weer terug naar het kantoor. Mogen of moeten? Tijd om ons te verdiepen in de volgende vragen: Verplicht terug naar kantoor: wat is juridisch mogelijk? Hoe zit het met thuiswerken, vakantie en vaccinatie?

23 augustus 2021 6 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 47 totaal, er zijn meerdere pagina's