Arbo & veiligheid

Personeel

Thuiswerkplek & arbo-eisen: zo zit het

Arbo-eisen gelden ook voor de thuiswerkplek

Thuiswerken, we doen het tegenwoordig bijna allemaal weleens. Misschien is het binnen jouw bedrijf inmiddels een vast onderdeel van het personeelsbeleid. Hoe zit het met de arbowet bij thuiswerken? Wat zijn de plichten van jou als werkgever?

22 juli 2024 5 minuten

Thuiswerkbeleid opstellen? Zo pak je het aan

Zo stel je een hybride werken beleid op voor jouw onderneming

Werken jouw medewerkers regelmatig vanuit huis? Veel bedrijven hebben in coronatijd de voordelen ervaren en besloten thuiswerken op te nemen in hun beleid. Ze stappen over op hybride werken (thuis en op kantoor werken). Natuurlijk moet je het thuiswerken dan wel goed reguleren, bijvoorbeeld met een thuiswerkbeleid. Hoe stel je een thuiswerkbeleid op?

17 juli 2024 4 minuten

Calamiteitenplan opstellen: zo pak je het aan (met voorbeeld)

Bereid je voor op noodsituaties

Wat doe jij als er brand uitbreekt? Of bij een bommelding? Als je goed bent voorbereid, weet je precies wat er moet gebeuren om je medewerkers en anderen in veiligheid te brengen. Maak een calamiteitenplan voor jouw bedrijf met dit voorbeeld.

31 mei 2024 4 minuten

Sociale veiligheid is net zo belangrijk als fysieke veiligheid

Zo zorg je voor een sociaal veilige werkomgeving

Respect, jezelf kunnen zijn en een vertrouwd gevoel tussen collega's: het lijkt logisch maar dat is het lang niet altijd. Wat is de betekenis van een sociaal veilige werkomgeving? En hoe kun je als werkgever sociale veiligheid bevorderen? Bedrijfsmaatschappelijkwerker Mary Vos van Gimd (onderdeel van Zorg van de Zaak) heeft uitleg en tips.

31 mei 2024 3 minuten

Wat staat er in de Arbowet?

Zo stel je een goed arbobeleid op

Je werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken en om dat te garanderen bestaat de Arbowet. Hierin staan regels om te zorgen dat er genoeg aandacht is voor arbeidsomstandigheden bij jou op de werkvloer. Wat is de arbowet? En hoe stel je een goed arbobeleid op?

23 april 2024 3 minuten

Wat is een RI&E en hoe stel ik die op?

Een stappenplan voor een goede risicoinventarisatie & -evaluatie (RI&E)

Een bedrijfsongeval kan grote gevolgen hebben, dus het is belangrijk om de veiligheidsrisico’s binnen je bedrijf te kennen en aan te pakken. Daarvoor dient een risicoinventarisatie & -evaluatie (RI&E).

23 april 2024 5 minuten

Wat is een arbodienst en wat doet een arbodienst voor mij?

Betekenis en taken van een arbodienst

Om te zorgen dat je werknemers veilig en gezond kunnen werken, moet je een aantal dingen regelen. Een arbodienst kan je daarbij helpen. Wat is een arbodienst en op welke manieren krijg je ondersteuning? Dit kun je verwachten.

23 april 2024 4 minuten

Zo zorg je voor bedrijfsveiligheid - inclusief checklist veiligheidsvoorzieningen

Stel de veiligheid op je bedrijf centraal met deze veiligheidsmaatregelen

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de veiligheid binnen je bedrijf. Bedrijfsveiligheid dus. Wat komt er allemaal kijken bij dit brede onderwerp? Hoe weet je dat je niets over het hoofd ziet? In dit artikel nemen we je mee langs alle aspecten van bedrijfsveiligheid en geven we je een handige checklist Veiligheidsvoorzieningen.

04 januari 2024 7 minuten

Wat moet ik doen na een bedrijfsongeval?

Stappenplan, rechten en plichten

Ondanks voorzorgsmaatregelen kan het gebeuren dat er een ongeval plaatsvindt. Wat doen je als een van je medewerkers een (ernstig) bedrijfsongeval heeft gehad? En welke regelgeving moet je volgen?

05 december 2023 4 minuten

Veilig tillen: 10 regels om rugklachten te voorkomen

Hoe moet je tillen?

Veilig tillen is belangrijk voor iedereen die regelmatig zware dingen moet tillen of dragen. Het helpt om rugklachten te voorkomen en daarmee langdurige afwezigheid van werk, verminderde productiviteit en arbeidsongeschiktheid terug te dringen. Daarom is het belangrijk voor jezelf en je medewerkers om te leren hoe je veilig kunt tillen. In dit artikel lees je welke 10 regels daarvoor gelden, hoeveel je mag tillen en aan welke wetten en verplichtingen je moet voldoen.

05 december 2023 3 minuten

Hoe werkt het Arbeidstijdenbesluit?

Uitzonderingen op de Arbeidstijdenwet

In Nederland zijn alle wettelijke regels over werktijden, pauzes en rusttijden opgenomen in de Arbeidstijdenwet. In het Arbeidstijdenbesluit staan aanvullende regels voor groepen werknemers of bepaalde beroepen. Hier lees je meer over die uitzonderingen.

30 november 2023 4 minuten

SCIOS Scope 12 voor veilige zonnestroominstallaties

Professionele keuring van zonnepanelen op elektrische veiligheid en brandrisico’s

Heb jij zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand? Dan is het belangrijk om aandacht te hebben voor de elektrische veiligheid en brandveiligheid van de installatie. Je brengt de risico’s in kaart met de SCIOS Scope 12 keuring. In dit artikel praten we je bij over deze keuring voor zonnestroominstallaties.

28 november 2023 4 minuten

Zo voorkom je gehoorschade bij je werknemers

Bescherm jouw medewerkers tegen gehoorschade

Gehoorschade is een van de meest voorkomende beroepsziekten. Vlak boven de 80 decibel - eerder dan velen denken - loopt je personeel al risico op beschadiging van het gehoor. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot doofheid. Wat kun je hier als werkgever tegen doen?

28 november 2023 6 minuten

Wat is bedrijfshulpverlening en is het verplicht?

Alles over bhv en hoeveel bhv’ers jouw bedrijf nodig heeft

Bij een noodsituatie wil je alle medewerkers en bezoekers in je bedrijf zo snel mogelijk in veiligheid brengen. Dit regel je met bedrijfshulpverlening (bhv). Is bhv verplicht? Wat zijn de taken van een bhv’er? En hoeveel bhv’ers moet je hebben? Dit zijn de regels.

20 november 2023 4 minuten

Alcohol op het werk: hoe herken en voorkom je misbruik?

Hoe voorkom je alcoholmisbruik onder personeel en hoe ga je ermee om?

Iedereen mag zijn of haar keuzes maken over alcohol. Maar als het op alcohol en werk aankomt, liggen zaken wat ingewikkelder. Wat zijn de regels rond alcohol op het werk? Wat als het alcoholgebruik van je werknemer invloed heeft op de werkprestaties? En hoe herken en voorkom je misbruik? In dit artikel bespreken we dit onderwerp ad fundum.

10 november 2023 5 minuten

Brandveiligheid van je bedrijfspand: checklist en tips voor regelgeving en vergunningen

Hoe voldoe je aan de regelgeving en voorkom je brand?

Brand in je bedrijfspand: je moet er niet aan denken. Een brand levert niet alleen schade op, maar kan ook je hele bedrijf stil leggen. Reden genoeg om aan de slag te gaan met brandveiligheid. Maar wist je dat brandveiligheid in bedrijfspanden verplicht is? Er zijn verschillende wetten en normen die je als ondernemer moet naleven. Hier vind je een checklist en tips om te voldoen aan de regelgeving en vergunningen voor brandveiligheid.

07 november 2023 4 minuten

Brand door elektra en kortsluiting: hoe voorkom je dit in je bedrijfspand?

Tips om brand te voorkomen

Brand door elektra en kortsluiting zijn de grootste oorzaken van bedrijfsbranden. Kortsluiting, een stopcontact dat in brand vliegt of een verkeerd aangesloten elektrische installatie: vaak ontstaat dit doordat de elektra slecht is aangesloten of is aangepast door iemand in het bedrijf. Ook te veel weerstand kan leiden tot brand. Ontdek hoe in de praktijk de meeste bedrijfsbranden ontstaan en hoe je deze kunt voorkomen.

07 november 2023 3 minuten

De Arbeidsinspectie: wat doet deze overheidsdienst?

Dit kun je verwachten van een controle en zo check je of je bedrijf aan de vereisten voldoet

Bij de meeste bedrijven gaat de vlag niet uit als de Nederlandse Arbeidsinspectie een controle komt doen. Toch heb je weinig te vrezen van deze overheidsdienst als jij en je werknemers zich aan de regels houden. Wat zijn de taken van de Arbeidsinspectie precies en hoe check je of je aan de vereisten voldoet?

03 november 2023 5 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 47 totaal, er zijn meerdere pagina's