SCIOS Scope 12 voor veilige zonnestroominstallaties
Professionele keuring van zonnepanelen op elektrische veiligheid en brandrisico’s
Heb jij zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand? Dan is het belangrijk om aandacht te hebben voor de elektrische veiligheid en brandveiligheid van de installatie. Je brengt de risico’s in kaart met de SCIOS Scope 12 keuring. In dit artikel praten we je bij over deze keuring voor zonnestroominstallaties.
Zo voorkom je gehoorschade bij je werknemers
Bescherm jouw medewerkers tegen gehoorschade
Gehoorschade is een van de meest voorkomende beroepsziekten. Vlak boven de 80 decibel - eerder dan velen denken - loopt je personeel al risico op beschadiging van het gehoor. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot doofheid. Wat kun je hier als werkgever tegen doen?
Wat is bedrijfshulpverlening en is het verplicht?
Alles over bhv en hoeveel bhv’ers jouw bedrijf nodig heeft
Bij een noodsituatie wil je alle medewerkers en bezoekers in je bedrijf zo snel mogelijk in veiligheid brengen. Dit regel je met bedrijfshulpverlening (bhv). Is bhv verplicht? Wat zijn de taken van een bhv’er? En hoeveel bhv’ers moet je hebben? Dit zijn de regels.
Alcohol op het werk: hoe herken en voorkom je misbruik?
Hoe voorkom je alcoholmisbruik onder personeel en hoe ga je ermee om?
Iedereen mag zijn of haar keuzes maken over alcohol. Maar als het op alcohol en werk aankomt, liggen zaken wat ingewikkelder. Wat zijn de regels rond alcohol op het werk? Wat als het alcoholgebruik van je werknemer invloed heeft op de werkprestaties? En hoe herken en voorkom je misbruik? In dit artikel bespreken we dit onderwerp ad fundum.
Calamiteitenplan opstellen: zo pak je het aan (met voorbeeld)
Bereid je voor op noodsituaties
Wat doe jij als er brand uitbreekt? Of bij een bommelding? Als je goed bent voorbereid, weet je precies wat er moet gebeuren om je medewerkers en anderen in veiligheid te brengen. Maak daarom een calamiteitenplan voor jouw bedrijf.
Brandveiligheid van je bedrijfspand: checklist en tips voor regelgeving en vergunningen
Hoe voldoe je aan de regelgeving en voorkom je brand?
Brand in je bedrijfspand: je moet er niet aan denken. Een brand levert niet alleen schade op, maar kan ook je hele bedrijf stil leggen. Reden genoeg om aan de slag te gaan met brandveiligheid. Maar wist je dat brandveiligheid in bedrijfspanden verplicht is? Er zijn verschillende wetten en normen die je als ondernemer moet naleven. Hier vind je een checklist en tips om te voldoen aan de regelgeving en vergunningen voor brandveiligheid.
Brand door elektra en kortsluiting: hoe voorkom je dit in je bedrijfspand?
Tips om brand te voorkomen
Brand door elektra en kortsluiting zijn de grootste oorzaken van bedrijfsbranden. Kortsluiting, een stopcontact dat in brand vliegt of een verkeerd aangesloten elektrische installatie: vaak ontstaat dit doordat de elektra slecht is aangesloten of is aangepast door iemand in het bedrijf. Ook te veel weerstand kan leiden tot brand. Ontdek hoe in de praktijk de meeste bedrijfsbranden ontstaan en hoe je deze kunt voorkomen.
De Arbeidsinspectie: wat doet deze overheidsdienst?
Dit kun je verwachten van een controle en zo check je of je bedrijf aan de vereisten voldoet
Bij de meeste bedrijven gaat de vlag niet uit als de Nederlandse Arbeidsinspectie een controle komt doen. Toch heb je weinig te vrezen van deze overheidsdienst als jij en je werknemers zich aan de regels houden. Wat zijn de taken van de Arbeidsinspectie precies en hoe check je of je aan de vereisten voldoet?
Vakantiekracht inhuren: dit zijn de regels en kosten
De vakantieperiode optimaal gebruiken met hulp van vakantiekrachten
De vakantieperiode is voor duizenden jongeren het moment om de schouders onder een leuke vakantiebaan te zetten. Wil jij een vakantiekracht inhuren? Dan moet je je aan de regels houden en bepaalde valkuilen vermijden. In dit artikel lees je waar je allemaal rekening mee moet houden.
Hoe maak ik een veilige werkplek voor mijn personeel?
Zorg voor sociale veiligheid en een veilige werkomgeving
Je bent wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving voor al je medewerkers. Waar moet een veilige werkplek aan voldoen? En hoe zorg je voor sociale veiligheid? Zo pak je het aan.
Wat is de SCIOS Scope 10-keuring en hoe werkt het?
Laat je elektrisch materieel inspecteren en voorkom leed en schade
Een brand kan veel schade aanrichten in je bedrijfspand. Daarom is het belangrijk je elektrisch materieel regelmatig te laten controleren. Dit doe je met een SCIOS Scope 10-keuring. Wat is SCIOS Scope 10 precies en hoe werkt de keuring? En vooral: waarom is dit een belangrijke keuring voor jouw bedrijfspand?
Wat doet de arbodienst voor mij?
Betekenis en taken van een arbodienst
Om te zorgen dat je werknemers veilig en gezond kunnen werken, moet je een aantal dingen regelen. Een arbodienst kan je daarbij helpen. Wat is een arbodienst en op welke manieren krijg je ondersteuning? Dit kun je verwachten.
De thuiswerkplek & arbo: zo zit het
Help je thuiswerkende medewerkers gezond en fit te blijven
Thuiswerken is bij veel bedrijven een vast onderdeel geworden van het personeelsbeleid. Hoe zit het met de arbowet bij thuiswerken? Wat zijn de plichten van de werkgever?
Thuiswerkbeleid opstellen? Zo pak je het aan
Zo stel je een hybride werken beleid op voor jouw onderneming
Werken jouw medewerkers veel vanuit huis? Veel bedrijven hebben in coronatijd de voordelen ervaren en besloten thuiswerken op te nemen in hun beleid. Ze stappen over op hybride werken (thuis en op kantoor werken). Natuurlijk moet je het thuiswerken dan wel goed reguleren, bijvoorbeeld met een thuiswerkbeleid. Hoe stel je een thuiswerkbeleid op?
Vertrouwenspersoon aanstellen in je bedrijf
6 veelgestelde vragen en antwoorden
Als werkgever ben je verplicht om een veilige werkomgeving te bieden aan je personeel. Fysiek, maar ook mentaal. Een vertrouwenspersoon aanstellen in je bedrijf is een manier om hier invulling aan te geven. Maar wat doet zo’n persoon? Is het wettelijk verplicht om een vertrouwenspersoon te hebben? En kies je voor een interne of externe vertrouwenspersoon?
Wat is een risicoinventarisatie & -evaluatie (RI&E) en hoe stel je die op?
Wat moet er in een RI&E staan en waarom ben je verplicht om werknemers inzage te geven?
Een bedrijfsongeval heeft vaak grote gevolgen voor je medewerker èn je organisatie. Als werkgever is het vooraf helaas lastig te overzien wat de veiligheidsrisico’s zijn binnen je bedrijf. Daarom is het belangrijk die nauwkeurig in kaart te brengen, zodat je ze kunt voorkomen. Dat doe je met een risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E).
Eigenrisicodrager worden, waarom zou je?
De verzuimkosten van je personeel voor eigen rekening of toch een verzekering?
Als werkgever ben je verplicht je medewerkers te voorzien van een inkomen voor als ze ziek worden of arbeidsongeschikt raken. Hiervoor betaal je de Belastingdienst premie voor de werknemersverzekeringen. Je kunt deze premie verlagen door eigenrisicodrager te worden. Hoe werkt dat precies?
Wat is het STOP-principe?
Wat te doen bij overval en geweld? Dit kun je doen als je een agressieve klant hebt in je bedrijf
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom klanten agressie vertonen. Sommigen hebben gewoon een kort lontje, anderen zijn gewend om op deze manier hun zin te krijgen. Het STOP-principe helpt jou als ondernemer om te gaan met agressie.