Een op de drie kleine ondernemers denkt aan stoppen
Wat kun je doen als je in zwaar weer zit?
Een op de drie kleine ondernemers overweegt te stoppen. De combinatie van economische onzekerheid, stijgende kosten en veranderend consumentengedrag zet zware druk op ondernemers. Dit blijkt uit de nieuwste Kleinbedrijf Index (KBI), een kwartaalonderzoek van Hogeschool Utrecht, microfinancier Qredits en Ondernemend Nederland onder bijna duizend ondernemers en zzp’ers.
Tegemoetkoming Energiekosten (TEK): zo zag de regeling eruit
Het loket voor energiesubsidie is gesloten op 2 oktober 2023
Maken de energiekosten van jouw bedrijf een relatief groot onderdeel uit van je totale bedrijfskosten? Dan kon je Tegemoetkoming Energiekosten aanvragen tussen 21 maart en 2 oktober 2023. Hoe zag deze regeling eruit? En hoe kwam je aan een overbrugging?
Hoe kan ik kosten besparen in mijn bedrijf?
6 opties om je uitgaven te beperken
Heel Nederland merkt de inflatie al een poos in de portemonnee. Dat heeft impact op ons gedrag. We verbruikten in de eerste weken van januari 2023 maar liefst 20% minder gas dan het jaar ervoor. Ook als ondernemer kun je kosten besparen. Sterker nog, soms is het simpelweg noodzakelijk. Maar hoe pak je dat slim aan?
De financiële draagkracht van zzp’ers
Hoelang kun jij rondkomen zonder inkomen uit je bedrijf?
Zolang je voldoende opdrachten hebt, is er geen vuiltje aan de lucht. Maar als die ineens wegvallen, ziet het er plotseling heel anders uit. Hoelang kun jij het als zzp’er uitzingen als je inkomen opdroogt? Welke hulp voor zzp’ers is er beschikbaar, mocht je in financiële problemen komen?
Wat is Bijzonder Beheer?
Extra hulp en aandacht van je kredietverstrekker om je door financieel zware tijden heen te loodsen
Je onderneming heeft het financieel zwaar. Misschien is zelfs het voortbestaan van je onderneming in gevaar. In zo’n situatie kan een kredietverstrekker besluiten jou als onderneming over te dragen aan de afdeling Bijzonder Beheer. Wat is Bijzonder Beheer en wat kun je verwachten?
Schuldhulpverlening zzp: hulp voor ondernemers met schulden
Welke vormen van schuldhulp zijn er voor zzp’ers en bedrijven met problematische schulden?
Je onderneming is in zwaar weer terechtgekomen, bijvoorbeeld door de gevolgen van de coronacrisis. Je hebt minder opdrachten binnengehaald, waardoor je de kosten niet meer kon betalen en in eerste instantie betalingsachterstanden opliep. Maar na een tijdje werden dit problematische schulden. Waar kun je aankloppen voor schuldhulpverlening? Wat moet je weten over schuldhulpverlening zzp en mkb?
Wat is executoriaal beslag?
En wanneer krijg je ermee te maken?
Als een klant uitstaande facturen niet wil betalen en je hebt alle middelen uitgeput om het uitstaande bedrag te innen, heb je de mogelijkheid om via de rechter betaling af te dwingen. Dit kan via het executoriaal beslag, dat je inzet als de debiteur nog steeds weigert te betalen.
Beslaglegging met spoed via conservatoir beslag
Voorkom dat je financieel achter het net vist
Een debiteur weigert die grote, openstaande factuur te betalen. En nu heb je goede redenen om te vermoeden dat hij zijn spullen verkoopt en met de noorderzon vertrekt. Dat zou natuurlijk een enorme financiële strop voor je betekenen. Wat kun je doen? Je kunt conservatoir beslag leggen op zijn bezittingen. Wat is dit voor beslaglegging en hoe werkt het?
Beslagvrije voet voor ondernemers
Bescherming voor werknemers en zzp’ers met schulden
Iemand met schulden kan in de schuldsanering terechtkomen. Bijvoorbeeld een zzp’er die de rekeningen niet meer kan betalen. Of een werknemer die torenhoge schulden heeft opgebouwd. De beslaglegger kan dan een deel van de boedel of een deel van het inkomen vorderen. Maar een bepaald deel niet. Waarom niet? Dat heeft te maken met de beslagvrije voet. Wat is het precies en hoe bereken je deze beslagvrije voet?
Hoe groot is jouw incasseringsvermogen?
Bereken welke klappen je financieel op kunt vangen
Een bokser wint niet alleen door klappen uit te delen. Zijn vermogen om klappen op te vangen en te blijven staan is minstens zo belangrijk. Zo is het ook met ondernemen. Het draait niet alleen om omzet maken, je moet ook financiële tegenslagen op kunnen vangen. Maar hoe doe je dat?
De zes succespijlers bij ingrijpende veranderingen op het werk
Column | Een gezonde doorstart maken
De ondernemer die ik hielp bij het maken van een gezonde doorstart, wilde graag volop aandacht hebben voor de emoties die daarmee gepaard gingen. Ze was ervan overtuigd dat dit belangrijk was, ondanks het ‘gedoe’ dat het ook zou opleveren. Geen eenvoudige klus. Wat mij hielp, waren de zes succespijlers waar ik altijd op kan teruggrijpen.
Wat is een reorganisatie?
De diverse vormen van reorganisatie
Of het nu voorspoedig gaat of economisch slecht, reorganisaties zijn er altijd. Maar wat houdt een reorganisatie precies in?
Hoe ga ik om met een verwachte omzetdaling, terwijl mijn kosten stijgen?
Potentiële kostenverlagingen en omzetverhogingen in jouw onderneming
Je wilt goed voorbeid zijn op een verwachte omzetdaling, maar tegelijkertijd voorzie je dat de kosten gaan stijgen. Hoe ga je om met deze situatie en waar liggen kansen?
Wat is precies een kredietcrisis?
De kredietcrisis in een notendop
Een kredietcrisis is een situatie waarin de financiële markt vastloopt. Financiële instellingen kunnen of willen elkaar geen geld (krediet) meer lenen, waardoor er grootschalige liquiditeitsproblemen ontstaan. Een dergelijke situatie heeft zijn weerslag op de economie.
Hoe pak ik een reorganisatie aan?
Hoe ga ik om met vertrekkende en blijvende medewerkers?
Reorganisatie brengt onrust en onzekerheid met zich mee. Aan jou de schone taak om te zorgen dat je reorganisatie goed verloopt en niet ten koste gaat van de kwaliteit van je onderneming.