Hoe pak ik een reorganisatie aan?

Hoe ga ik om met vertrekkende en blijvende medewerkers?

Reorganisatie brengt onrust en onzekerheid met zich mee. Aan jou de schone taak om te zorgen dat je reorganisatie goed verloopt en niet ten koste gaat van de kwaliteit van je onderneming.

Bij een reorganisatie is het natuurlijk belangrijk voor jou om te weten met welke werknemers je door wil gaan en hoe je bedrijf er na een reorganisatie uit moet zien, maar staar je niet dood op je eigen belang: betrek je werknemers bij de reorganisatie en zorg dat het proces voor hen soepel verloopt.

Communicatie

Zorg dat je vanaf het moment dat je voor jezelf hebt besloten hoe de reorganisatie eruit gaat zien, je personeel informeert. Als ze via via horen over de reorganisatie, ontstaat er speculatie en spanning. Verschaf duidelijkheid: Wat is de oorzaak van de reorganisatie en wat is het gevolg? Hoeveel mensen moeten er weg en volgens welk principe ga je snijden in je organisatie? Een paar voorbeelden:

  • Terugschaling van je werknemersbestand. Dit houdt simpelweg in dat je een deel van je personeel ontslaat vanwege een gedaalde vraag naar je product of dienst.

  • Een andere optie is dat je gaat snijden in het aantal lagen van je organisatie. Heb je bijvoorbeeld de lagen directie, bedrijfsleider, afdelingschef en productiemedewerkers, kun je overwegen om de functies bedrijfsleider en afdelingschef te combineren.

  • Nog een mogelijkheid: functies horizontaal combineren, waarbij bijvoorbeeld je receptioniste ook de financiële administratie doet, of je marketingmanager ook sales-taken op zich neemt.

Blijvend personeel

Investeer in je blijvende werknemers, zij zijn heel kwetsbaar op dit moment. Mogelijk is hun vertrouwen in je afgenomen. Je hebt tenslotte veel werknemers ontslagen, wie zegt dat hen niet hetzelfde lot te wachten staat? Laat zien dat je er met het nieuwe team weer vol voor wil gaan en dat je vertrouwen in ze hebt. Geef je werknemers nieuwe of andere verantwoordelijkheden, ga een gesprek met ze aan over hun functie en investeer in de sfeer door bijvoorbeeld een etentje te plannen met het nieuwe team.  

Vertrekkend personeel

Neem de tijd om het vertrekkende personeel goed in te lichten over hun ontslag. Wat is de reden dat juist zij moeten vertrekken? Mogelijk krijg je te maken met boosheid en onbegrip, zeker omdat je iemands zekerheid wegneemt. Hoe moet je werknemer nu de zorg voor zijn gezin bekostigen, zijn hypotheek? Kijk - mede daarom - ook in hoeverre je de omstandigheden voor je vertrekkend personeel kunt verzachten. Kun je bemiddelen en je (ex-)werknemer met iemand uit je netwerk in contact brengen die mogelijk een baan voor hem heeft?

Als je je werknemers ontslaat, kun je een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV WERKbedrijf, een verzoek indienen bij de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden of in onderling overleg met je werknemer overeenkomen onder welke condities jullie afscheid gaan nemen van elkaar. Lees in dit artikel hoe dit in zijn werk gaat.

Wat vind je van dit artikel?