Arbeidscontracten

Personeel

Een uitzendkracht inhuren? Dit moet je weten

Uitzendkracht: contract, salaris en communicatie

Uitzendbureaus kunnen een hartstikke handige uitkomst zijn als je tijdelijk personeel hebt. Ze nemen jou als ondernemer immers veel werk uit handen. Maar je kunt niet helemaal achterover leunen. Hier moet je op letten bij het inhuren van een uitzendkracht.

29 april 2024 3 minuten

Hoe vaak mag ik een contract voor bepaalde tijd verlengen?

Alles over de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Wil je een nieuwe medewerker écht leren kennen voordat je hem of haar een vast contract aanbiedt? Je kunt er dan voor kiezen om te starten met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd - een tijdelijk contract. Ook als je een medewerker wilt inzetten voor een specifieke periode of puur voor een bepaald project, kun je kiezen voor een tijdelijk contract. Maar hoe vaak mag je een tijdelijk contract verlengen voordat het een vast contract wordt?

23 oktober 2023 4 minuten

Pas op bij niet verlengen tijdelijk contract

Houd rekening met regels Wet werk en zekerheid

Je wilt het tijdelijke arbeidscontract van je medewerker niet verlengen. Dat kan, zolang je aan alle regels in de WWZ (Wet werk en zekerheid) voldoet. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten en hoe het zit met werknemers die ziek uit dienst treden of vlak na uitdiensttreding ziek worden.

06 oktober 2023 6 minuten

Welke cao is van toepassing op mijn onderneming?

Alles wat je moet weten over de collectieve arbeidsovereenkomst

Je hebt er vast weleens van gehoord en wellicht ook wel eens een doorgebladerd: een cao. Welke cao is van toepassing op jouw onderneming? Wie sluit er een cao af? Welke soorten cao's zijn er? Is een cao verplicht? In dit artikel vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over collectieve arbeidsovereenkomsten.

02 oktober 2023 5 minuten

Oproepcontract met voorovereenkomst: uitleg en regels

Flexibiliteit voor beide partijen

Een oproepcontract met voorovereenkomst is ideaal als je nog niet weet of je iemand nodig hebt, maar wel iemand als achterwacht wilt hebben voor het geval dat. In dit artikel leer je wat dit contract precies inhoudt, voor wie het interessant is en waar je op moet letten.

20 juni 2023 3 minuten

Thuiswerkbeleid opstellen? Zo pak je het aan

Zo stel je een hybride werken beleid op voor jouw onderneming

Werken jouw medewerkers veel vanuit huis? Veel bedrijven hebben in coronatijd de voordelen ervaren en besloten thuiswerken op te nemen in hun beleid. Ze stappen over op hybride werken (thuis en op kantoor werken). Natuurlijk moet je het thuiswerken dan wel goed reguleren, bijvoorbeeld met een thuiswerkbeleid. Hoe stel je een thuiswerkbeleid op?

16 juni 2023 4 minuten

Referentiedagen vastleggen: wanneer is het verplicht?

Zo voorkom je onzekerheid en onduidelijkheid bij je werknemers

Werk je met oproepcontracten? Of is het werkpatroon van je werknemers grotendeels onvoorspelbaar? Dan moet je referentiedagen vastleggen. Wat dat precies zijn en hoe je het wettelijk gezien correct vastlegt, lees je in dit artikel.

12 juni 2023 3 minuten

Het min-maxcontract: de kracht van flexibiliteit

De voor- en nadelen én regels van het min-maxcontract

In de huidige snelle en steeds veranderende arbeidsmarkt is flexibiliteit essentieel. Werkgevers en werknemers zoeken naar manieren om evenwicht te vinden tussen stabiliteit en aanpassingsvermogen. Doe jij je voordeel met het min-maxcontract? In dit artikel leggen we je alles uit over dit type oproepcontract.

05 juni 2023 5 minuten

Wettelijke verlofdagen voor je personeel bepalen

Alles over betaalde vakantiedagen

In Nederland heb je als werkgever te maken met wettelijk verlof: betaalde vakantiedagen voor je personeel. Om hoeveel dagen gaat het, hoe werkt de opbouw en kunnen werknemers dagen meenemen naar het volgende jaar? Het antwoord op deze en andere vragen delen we hier.

21 april 2023 3 minuten

De voordelen van een eenzijdig wijzigingsbeding

Geef jezelf de mogelijkheid het arbeidscontract eenzijdig te wijzigen als het nodig is

Als de arbeidsovereenkomst eenmaal getekend is, kun je die meestal niet zomaar wijzigen. Toch zul je als werkgever soms de behoefte hebben om de arbeidsovereenkomst eenzijdig te wijzigen, bijvoorbeeld omdat de omstandigheden voor je bedrijf ingrijpend veranderen. Denk daarbij aan teruglopende omzet door de gevolgen van de coronacrisis of werknemers die meer thuis zijn gaan werken. Hoe kun je daar bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst rekening mee houden?

30 april 2021 3 minuten

Het nulurencontract: wat zijn de regels?

Wanneer geef ik mijn personeel een nulurencontract?

Een medewerker in dienst nemen, zonder dat je een uren-afspraak met hem maakt. Dat kan met het nulurencontract. Wat houdt deze contractsoort precies in?

20 april 2021 3 minuten

Recht op onbereikbaarheid instellen?

Hulpmiddel tot betere balans tussen werk en privé

Werknemers moeten het recht krijgen om buiten werktijd onbereikbaar te zijn. Dat is de stelling waar al enkele jaren over wordt gesproken. Zelfs het Europees Parlement onderzoekt nu of dit een fundamenteel recht kan worden in de arbeidswetgeving. Moet je als werkgever die wetgeving afwachten? Of heeft het nu al voordelen?

11 februari 2021 3 minuten

Ondernemer Niels vertelt over de risico’s van verouderde arbeidsovereenkomsten

Als mkb’er heb je met de nodige overeenkomsten te maken. Eén die veel voorkomt is de arbeidsovereenkomst. Van bepaalde tijd tot onbepaalde tijd. En zeker dat laatste wordt vaak jaren hergebruikt. Een probleem? Niet totdat je in een arbeidsconflict raakt. “Ik heb nog nooit problemen gehad, maar gelukkig wees een bevriende ondernemer mij op de risico’s.”

27 november 2020 3 minuten

Je personeel sancties opleggen, wat zijn de mogelijkheden?

Tips en adviezen rondom sancties

Er zijn momenten waar je je medewerker op zijn gedrag wilt aanspreken en wellicht ernaar wilt handelen. Vooral als hij zich niet houdt aan de regels in je bedrijf of de verplichtingen in zijn arbeidsovereenkomst niet nakomt. Wat zijn de mogelijkheden?

24 september 2020 4 minuten

Proeftijd: zo werkt het

Ontdek of een medewerker bij je past

Om uit te vinden of een nieuwe werknemer in je bedrijf past en aan de verwachtingen voldoet, kun je een proeftijd instellen. Daarmee kunnen beiden partijen eenvoudig weer uit elkaar gaan als het niet bevalt. Er zijn wel wat regels waar je rekening mee moet houden bij de proeftijd.

15 september 2020 4 minuten

Arbeidsovereenkomst: wat voor soorten zijn er?

Bepaalde of onbepaalde tijd

Een arbeidsovereenkomst kan voor onbepaalde of voor bepaalde tijd zijn, en kan zowel mondeling als schriftelijk worden aangegaan. Wat moet je nog meer weten over deze verschillende soorten arbeidsovereenkomsten?

15 september 2020 3 minuten

Mag ik na een jaarcontract een halfjaarcontract aanbieden?

Contract met kortere tijd verlengen

Als je een werknemer een vorige keer een jaarcontract hebt gegeven, mag je dan bij verlenging voor een halfjaarcontract gaan? Lees het antwoord!

14 september 2020 1 minuten

Hoe werkt een contract voor onbepaalde tijd?

Een vast contract, zo zit dat

Wanneer geef je een contract voor onbepaalde tijd? De regels zijn de afgelopen jaren sterk veranderd, veel ondernemers weten dan ook niet meer goed hoe het zit. In dit artikel lees je er alles over.

28 juli 2020 2 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 66 totaal, er zijn meerdere pagina's