Het min-maxcontract: de kracht van flexibiliteit
De voor- en nadelen én regels van het min-maxcontract
In de huidige snelle en steeds veranderende arbeidsmarkt is flexibiliteit essentieel. Werkgevers en werknemers zoeken naar manieren om evenwicht te vinden tussen stabiliteit en aanpassingsvermogen. Doe jij je voordeel met het min-maxcontract? In dit artikel leggen we je alles uit over dit type oproepcontract.
Wettelijke verlofdagen voor je personeel bepalen
Alles over betaalde vakantiedagen
In Nederland heb je als werkgever te maken met wettelijk verlof: betaalde vakantiedagen voor je personeel. Om hoeveel dagen gaat het, hoe werkt de opbouw en kunnen werknemers dagen meenemen naar het volgende jaar? Het antwoord op deze en andere vragen delen we hier.
Hoe vaak mag ik een contract voor bepaalde tijd verlengen?
Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Als je een medewerker wilt inzetten voor slechts een bepaalde tijd of voor een bepaald project, dan kun je kiezen voor een overeenkomst voor bepaalde tijd - een tijdelijk contract. Hoe vaak mag je een tijdelijk contract verlengen voordat het een vast contract wordt?
Thuiswerkbeleid opstellen? Zo pak je het aan
Hulp om je aan te passen aan het nieuwe normaal
Thuiswerken is in korte tijd noodgedwongen de norm geworden voor een groot deel van werkend Nederland. Veel bedrijven hebben hiervan de voordelen ervaren en hebben besloten thuiswerken op te nemen in hun beleid. Ze stappen over op hybride werken. Natuurlijk moet je het thuiswerken dan wel goed reguleren, bijvoorbeeld met een thuiswerkbeleid. Hoe stel je een thuiswerkbeleid op?
Welke cao is van toepassing op mijn onderneming?
Alles wat je moet weten over de collectieve arbeidsovereenkomst
Je hebt er vast weleens van gehoord en wellicht ook wel eens een doorgebladerd: een cao. Welke cao is van toepassing op jouw onderneming? Wie sluit er een cao af? Welke soorten cao's zijn er? Is een cao verplicht? In dit artikel vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over collectieve arbeidsovereenkomsten.
De voordelen van een eenzijdig wijzigingsbeding
Geef jezelf de mogelijkheid het arbeidscontract eenzijdig te wijzigen als het nodig is
Als de arbeidsovereenkomst eenmaal getekend is, kun je die meestal niet zomaar wijzigen. Toch zul je als werkgever soms de behoefte hebben om de arbeidsovereenkomst eenzijdig te wijzigen, bijvoorbeeld omdat de omstandigheden voor je bedrijf ingrijpend veranderen. Denk daarbij aan teruglopende omzet door de gevolgen van de coronacrisis of werknemers die meer thuis zijn gaan werken. Hoe kun je daar bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst rekening mee houden?
Het nulurencontract: wat zijn de regels?
Wanneer geef ik mijn personeel een nulurencontract?
Een medewerker in dienst nemen, zonder dat je een uren-afspraak met hem maakt. Dat kan met het nulurencontract. Wat houdt deze contractsoort precies in?
Wat staat er in de Arbeidstijdenwet?
Voor wie gelden welke arbeids- en rusttijden?
In diverse branches heb je als ondernemer te maken met vastgelegde wettelijke normen voor verschillende groepen personeel. Zorg dat je op de hoogte bent voordat je je eerste medewerker in dienst neemt.
Recht op onbereikbaarheid instellen?
Hulpmiddel tot betere balans tussen werk en privé
Werknemers moeten het recht krijgen om buiten werktijd onbereikbaar te zijn. Dat is de stelling waar al enkele jaren over wordt gesproken. Zelfs het Europees Parlement onderzoekt nu of dit een fundamenteel recht kan worden in de arbeidswetgeving. Moet je als werkgever die wetgeving afwachten? Of heeft het nu al voordelen?
Ondernemer Niels vertelt over de risico’s van verouderde arbeidsovereenkomsten
Als mkb’er heb je met de nodige overeenkomsten te maken. Eén die veel voorkomt is de arbeidsovereenkomst. Van bepaalde tijd tot onbepaalde tijd. En zeker dat laatste wordt vaak jaren hergebruikt. Een probleem? Niet totdat je in een arbeidsconflict raakt. “Ik heb nog nooit problemen gehad, maar gelukkig wees een bevriende ondernemer mij op de risico’s.”
Je personeel sancties opleggen, wat zijn de mogelijkheden?
Tips en adviezen rondom sancties
Er zijn momenten waar je je medewerker op zijn gedrag wilt aanspreken en wellicht ernaar wilt handelen. Vooral als hij zich niet houdt aan de regels in je bedrijf of de verplichtingen in zijn arbeidsovereenkomst niet nakomt. Wat zijn de mogelijkheden?
Arbeidsovereenkomst: wat voor soorten zijn er?
Bepaalde of onbepaalde tijd
Een arbeidsovereenkomst kan voor onbepaalde of voor bepaalde tijd zijn, en kan zowel mondeling als schriftelijk worden aangegaan. Wat moet je nog meer weten over deze verschillende soorten arbeidsovereenkomsten?
Proeftijd: zo werkt het
Ontdek of een medewerker bij je past
Om uit te vinden of een nieuwe werknemer in je bedrijf past en aan de verwachtingen voldoet, kun je een proeftijd instellen. Daarmee kunnen beiden partijen eenvoudig weer uit elkaar gaan als het niet bevalt. Er zijn wel wat regels waar je rekening mee moet houden bij de proeftijd.
Mag ik na een jaarcontract een halfjaarcontract aanbieden?
Contract met kortere tijd verlengen
Als je een werknemer een vorige keer een jaarcontract hebt gegeven, mag je dan bij verlenging voor een halfjaarcontract gaan? Lees het antwoord!
3 valkuilen bij het in dienst nemen van uitzendkrachten
Pas op voor een boete van je uitzendbureau
Bevalt een uitzendkracht je zó goed dat je hem zelf in dienst wilt nemen? Gefeliciteerd! Maar let wel op dat je niet in één van de drie valkuilen trapt. Dit zijn ze.
Pas op bij niet verlengen tijdelijk contract
Column Nieky van Vlerken | Voorkom boetes en extra kosten
Stel, je wilt het arbeidscontract van een medewerker niet verlengen. Dat kan, mits alle regels in acht worden genomen vanuit de WWZ (maximaal 3 contracten in 3 jaar). De redenen kunnen divers zijn: past niet in het team, geen werk meer, mismatch bij de aanname (zonde, is vaak echt te voorkomen), etc. Enkele aandachtspunten.
Hoe werkt een contract voor onbepaalde tijd?
Een vast contract, zo zit dat
Wanneer geef je een contract voor onbepaalde tijd? De regels zijn de afgelopen jaren sterk veranderd, veel ondernemers weten dan ook niet meer goed hoe het zit. In dit artikel lees je er alles over.
Collectieve arbeidsovereenkomst
Acht vragen en antwoorden over cao's
Van cao-code tot ingangsdatum en van een cao bij overname van een bestaand bedrijf tot het algemeen bindend zijn van een cao. Acht vragen over collectieve arbeidsovereenkomsten.