Hoe werkt een contract voor onbepaalde tijd?

Een vast contract, zo zit dat

Hoe werkt een contract voor onbepaalde tijd

Geef je nieuwe medewerkers een warm welkom

Personeelsvragen? Word lid van MKB Servicedesk

Wanneer geef je een contract voor onbepaalde tijd? De regels zijn de afgelopen jaren sterk veranderd, veel ondernemers weten dan ook niet meer goed hoe het zit. In dit artikel lees je er alles over.

Contract onbepaalde tijd of bepaalde tijd

Als je medewerkers in dienst neemt, kun je kiezen voor een contract voor onbepaalde tijd (vast contract) of voor bepaalde tijd (tijdelijk contract). 

  • Een contract voor bepaalde tijd loopt automatisch af, dit wordt ook wel ‘van rechtswege’ genoemd. In de tussentijd kun je het contract niet opzeggen.

  • Een contract voor onbepaalde tijd loopt pas af bij ontslag. Je medewerker kan zelf ontslag nemen, maar je kunt de medewerker ook ontslaan. Hierbij moet je je als werkgever wel aan bepaalde regels houden.

Let op: er mag geen verschil zijn tussen de arbeidsvoorwaarden van iemand met een contract voor onbepaalde tijd en iemand met een contract voor bepaalde tijd.

Wanneer vast contract?

Veel ondernemers geven nieuwe medewerkers in eerste instantie vaak een tijdelijk contract. Zo kun je eerst voor een kortere periode ervaren hoe de werknemer functioneert. Mocht er toch geen goede klik zijn, dan is het eenvoudiger om uit elkaar te gaan.

Je mag de medewerker maximaal drie tijdelijke contracten in drie jaar geven. Daarna moet je verplicht een vast (onbepaalde tijd) contract geven.

Proeftijd contract onbepaalde tijd

Omdat een contract voor onbepaalde tijd best een grote stap is, besluiten veel ondernemers om hun medewerkers eerst een proeftijd te geven. In deze periode kun je onderzoeken of de medewerker goed functioneert en of hij of zij in het team past.

Bij een contract voor onbepaalde tijd mag je een proeftijd van maximaal twee maanden afspreken. Ter vergelijking: de proeftijd voor een contract voor bepaalde tijd is maximaal een maand.

Wettelijke opzegtermijn contract onbepaalde tijd

Wist je dat je bij een vast contract rekening moet houden met een wettelijke opzegtermijn? Deze termijn hangt af van het aantal jaar dat de medewerker in dienst is.

Jaren in dienstOpzegtermijn
Minder dan 5 jaar1 maand
Tussen de 5 en 10 jaar2 maanden
Tussen de 10 en 15 jaar 3 maanden
15 jaar of langer4 maanden

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.