In april 2025 stegen lonen in nieuwe cao's gemiddeld met 3,8%. Dat is fors lager dan de 8% stijging in 2023. Dit blijkt uit recente cijfers van werkgeversvereniging AWVN. De 23 cao's die in april werden afgesloten voor ongeveer 80.000 werknemers laten zien dat de tijd van hele forse loonstijgingen voorbij lijkt.

Hoe zien de recente cao-afspraken over lonen eruit?
Recent afgesloten cao's tonen duidelijk de afvlakking. Zo kregen medewerkers van de Bijenkorf er bijna 3% bij, terwijl ambtenaren bij de waterschappen slechts iets meer dan 1% loonsverhoging ontvingen. Deze verhogingen blijven ruim onder de landelijke looneis van 7% die de FNV voor 2025 stelde.
Waarom vlakken de loonstijgingen af?
De dalende trend van loonstijgingen lijkt de ontwikkeling van de inflatie te volgen. Waar de inflatie in september 2022 nog boven de 14% uitkwam, schommelt deze nu al maanden tussen de 3 en 4%. Deze stabilisatie zorgt ervoor dat ook de druk op loonstijgingen afneemt.
Werkgevers vragen om matiging looneisen
Ondanks de afvlakkende loonstijgingen vragen werkgevers aan vakbonden om hun looneisen verder te matigen. Jannes van der Velden van AWVN wijst op de zorgen over de concurrentiepositie: "De vraag is of dit nog gezond is voor bedrijven."
De werkgeversvereniging pleit voor maatwerk in looneisen. "Met name over de industrie zijn we bezorgd. We zien bedrijfssluitingen en een verslechterde concurrentiepositie. We verwachten van de vakbonden dat ze meedenken met het bedrijf."
Wat betekent dit voor jouw loonbeleid?
De afvlakkende loonstijgingen hebben directe gevolgen voor je personeelsbeleid. Als werkgever sta je voor de uitdaging om enerzijds financieel gezond te blijven en anderzijds aantrekkelijk te blijven voor (nieuw) personeel. Hier zijn drie praktische stappen die je kunt zetten:
Vergelijk je salarissen met de markt. Gebruik onze Salarisbenchmark om te bepalen of je salarissen nog concurrerend zijn in jouw sector.
Wees transparant naar je medewerkers. Leg uit waarom loonstijgingen afvlakken en bespreek welke andere vormen van waardering je biedt naast salaris.
Kijk naar alternatieve beloningsmogelijkheden. Als grote salarisverhogingen niet mogelijk zijn, kijk dan naar andere arbeidsvoorwaarden zoals flexibiliteit, opleidingsmogelijkheden of secundaire voordelen.
Ken de loontrends
Wil je meer weten over loontrends en wat een redelijk salaris is in jouw branche? Lees dan ons uitgebreide kennisartikel over gemiddelde en modale salarissen in Nederland, waarin je de nieuwste cijfers voor 2025 op een rijtje ziet.