Ondernemersnieuws

Nieuws

HR-trends 2025: wat zijn de nieuwste ontwikkelingen rondom personeel?

7 HR-trends voor 2025 om niet te missen

Het succes van je onderneming is afhankelijk van heel wat factoren. Een belangrijke factor is natuurlijk je personeel. Je werknemers kunnen je bedrijf een flinke boost geven. Welke HR-trends kunnen je helpen om in 2025 te groeien? De belangrijkste HR-trends 2025 rondom personeel op een rij.

02 december 2024 6 minuten

Nieuwe wetten, regels en wetswijzigingen per 1 januari 2025

Belangrijke wijzigingen op het gebied van belastingen, loonkosten, werknemers en milieu

Vanaf 1 januari 2025 krijg je te maken met nieuwe regels, wetten en wetswijzigingen. Ook liggen er een aantal verwachte wijzigingen op de plank. Hier lees je de belangrijkste die van invloed kunnen zijn op jouw ondernemerschap.

02 december 2024 4 minuten

Een op de drie kleine ondernemers denkt aan stoppen

Wat kun je doen als je in zwaar weer zit?

Een op de drie kleine ondernemers overweegt te stoppen. De combinatie van economische onzekerheid, stijgende kosten en veranderend consumentengedrag zet zware druk op ondernemers. Dit blijkt uit de nieuwste Kleinbedrijf Index (KBI), een kwartaalonderzoek van Hogeschool Utrecht, microfinancier Qredits en Ondernemend Nederland onder bijna duizend ondernemers en zzp’ers.

28 november 2024 2 minuten

Wet VBAR nog dit jaar naar Tweede Kamer

Dit gebeurt ondanks kritiek van de Raad van State

De Wet Versterking Bescherming Arbeidsmarktplatforms (VBAR) wordt nog dit jaar ingediend bij de Tweede Kamer. Deze langverwachte wet moet platformwerkers, zoals maaltijdbezorgers en chauffeurs van ridesharing-apps, beter beschermen en meer duidelijkheid scheppen over hun arbeidsrelaties.

27 november 2024 2 minuten

Wat is de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML)?

Alles wat je moet weten over de WML: rechten, regels en handhaving

De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML) is een belangrijke wet in Nederland die werknemers beschermt tegen onderbetaling en garandeert dat iedereen recht heeft op een eerlijk salaris en vakantiebijslag. Ontdek wat de WML inhoudt, welke regels erin staan, wat het verbod op inhoudingen en verrekeningen betekent en hoe de wet wordt gehandhaafd.

27 november 2024 4 minuten

Stijging minimumloon 2025: gaan werknemers er netto ook op vooruit?

Dit merken werknemers van de stijging op hun loonstrookje

Als werkgever zal het je niet ontgaan zijn: in 2025 stijgt het minimumloon bruto met 2,75%. Deze verhoging is bedoeld om werknemers met een laag inkomen financieel te ondersteunen en bij te dragen aan een betere koopkracht. Maar wat betekent dit concreet voor de portemonnee van werknemers? Gaan zij er netto daadwerkelijk op vooruit?

26 november 2024 2 minuten

Dit is het minimumloon per uur en per maand vanaf 1 januari 2025

Een uitgebreid overzicht van de minimumloonstijging

Heb je minima in dienst? Vanaf 1 januari 2025 hebben je werknemers recht op een hoger minimumloon. In dit artikel lees je over de impact van de verhoging op het bruto maandsalaris, vergoedingen en toeslagen die van belang zijn voor het nettoloon, afwijkende staffels voor BBL-leerlingen en waarom de verhouding tussen het minimumloon en modaal inkomen zo belangrijk is voor jou en je werknemers.

15 november 2024 3 minuten

Equal Pay Day verschilt per functie: zo ziet de loonkloof er écht uit

Mannen krijgen in 40 van de 100 meest voorkomende functies meer betaald

Op 14 november is het Equal Pay Day. Vanaf dat moment werken vrouwen - als je rekening houdt met de loonkloof - voor de rest van het jaar symbolisch voor niets. Dat geldt echter niet voor alle functies. In de 100 meest voorkomende functies krijgen mannen en vrouwen in 52 functies evenveel betaald. In 40 functies trekken mannen wel nog steeds aan het langste eind, in 8 functies zijn vrouwen juist in het voordeel. Dit blijkt uit onderzoek van MKB Servicedesk en Van Spaendonck Groep op basis van 1,2 miljoen recente, geanonimiseerde loonstroken.

13 november 2024 4 minuten

Hoe bereken je belasting over vakantiegeld?

Waarom dit meestal hoger uitvalt dan belasting over het brutosalaris

Eind mei is het bij de meeste werkgevers tijd om het vakantiegeld uit te keren. Keer jij dit ook eens per jaar uit en wil je weten hoe je de loonheffing berekent over vakantiegeld? Hier lees je precies hoe de belasting over vakantiebijslag werkt, inclusief concreet rekenvoorbeeld.

11 november 2024 2 minuten

Vraag naar zonnepanelen en andere duurzame middelen daalt

Wat betekent dit voor ondernemers?

De vraag naar verduurzamingsmaatregelen, zoals zonnepanelen, warmtepompen en isolatie, lijkt flink af te nemen. Waar duurzame oplossingen de afgelopen jaren nog een enorme vlucht namen, zien we nu dat de interesse van bedrijven en consumenten terugloopt.

31 oktober 2024 2 minuten

Akkoord over vroegpensioen zware beroepen

Wat houdt de nieuwe vroegpensioenregeling in?

Afgelaste voetbalwedstrijden door stakende politieagenten, treinen die niet reden door werkonderbrekingen bij NS– de landelijke acties zullen je niet zijn ontgaan. De inzet: vroegpensioen. En die permanente regeling voor vroegpensioen is er nu. Werknemers die langdurig zwaar werk verrichten kunnen ook in de toekomst eerder stoppen met werken.

31 oktober 2024 3 minuten

Gemeenten gaan door met zero-emissiezones

Wat betekent dit voor jou als ondernemer?

Rijden jij of je medewerkers in een bestelauto of vrachtwagen? Dan gaat er vanaf 2025 iets belangrijks voor je veranderen: de zero-emissiezones komen eraan. Zero-emissiezones zijn speciale gebieden waar je niet meer naar binnen mag met je benzine- of dieselauto. De Tweede Kamer wilde de invoer graag uitstellen, maar gemeenten trekken hun eigen plan. Hoe bereid je je voor als ondernemer?

31 oktober 2024 4 minuten

Wet VBAR: Wat is het en wat gaat er veranderen?

Nieuwe regels voor arbeidsverhouding zzp’er en opdrachtgever

De Wet VBAR (Vereenvoudiging en Beheersing Arbeidsrelaties) wordt naar verwachting in 2026 ingevoerd. Deze wet is bedoeld om de regels rondom arbeidsrelaties tussen zelfstandigen en opdrachtgevers te verduidelijken en schijnzelfstandigheid tegen te gaan. In dit artikel lees je welke criteria van belang zijn en welke impact de nieuwe regelgeving heeft als je zzp’ers inhuurt of juist zelf als zzp’er actief bent.

28 oktober 2024 4 minuten

Modelovereenkomst zzp: wat kun je er nog mee?

Belastingdienst verstrekt en beoordeelt geen nieuwe modelovereenkomsten meer

De modelovereenkomst voor zzp'ers was jarenlang een belangrijk document om zelfstandigheid aan te tonen en mogelijke schijnzelfstandigheid te voorkomen. Toch heeft de Belastingdienst recent aangekondigd dat zij geen nieuwe modelovereenkomsten meer verstrekt of beoordeelt. Wat kun je nu nog met de bestaande modelovereenkomst zzp? En hoe toon je voortaan aan dat je volgens de regels als zelfstandige wordt ingehuurd?

28 oktober 2024 4 minuten

Miljoenen Nederlanders krijgen mogelijk compensatie voor betaalde box 3-belasting

Belastingdienst opnieuw de fout in: krijg jij geld terug?

Ruim 2,6 miljoen Nederlanders ontvangen deze weken een brief van de Belastingdienst over mogelijke teruggave van te veel betaalde belasting in box 3. Wanneer krijg je geld terug? Een uitleg van de procedure.

25 oktober 2024 2 minuten

Mkb-ondernemers onderschatten impact van cyberaanval

Weinig kennis en slechte voorbereiding leidt tot meer (financiële) schade

Cyberaanvallen vormen een groeiend risico voor Nederlandse bedrijven, maar veel ondernemers onderschatten nog steeds de impact van cybercriminaliteit. Daarbij is de voorbereiding op en het bewustzijn van cyberaanvallen onder ondernemers en personeel vaak onvoldoende. Dit kan tot grote financiële schade kan leiden.

25 oktober 2024 2 minuten

Generatie Z wil werkplezier en persoonlijke balans, en dan graag bij een duurzame werkgever

Nieuwe generatie werknemers wil op eigen manier bijdragen

Van de werkende jongeren in Nederland maakt 94% zich zorgen over actuele maatschappelijke problemen zoals klimaatverandering en oorlog. En op de werkvloer streeft Gen Z vooral persoonlijke wensen en werkplezier na. Dat blijkt uit het Young Professional Onderzoek 2024 van careerwise.nl onder ruim 1.300 Nederlandse jongeren.

21 oktober 2024 3 minuten

Dit is de verwachte koopkracht in 2025

Wat kunnen ondernemers verwachten?

De koopkracht in Nederland neemt in 2025 toe met zo’n 0,7%. Dat is minder dan eerder gedacht: het Centraal Planbureau (CPB) mikte eerst op een gemiddelde koopkrachtstijging van 1,1%. Dat de koopkracht nu toch lager uitvalt komt door verschillende maatregelen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt. Wat zijn de gevolgen voor het mkb?

04 oktober 2024 2 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 199 totaal, er zijn meerdere pagina's