Ondernemersnieuws

Nieuws

Groot aantal bedrijven met betalingsachterstand coronaschuld

Belastingdienst dreigt met intrekken betalingsregeling coronaschuld

Het lukt een groot aantal ondernemers niet om de belastingschuld na de coronacrisis af te lossen. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris van Rij aan de Tweede Kamer. Meer dan 100.000 bedrijven hebben een betaalachterstand.

24 maart 2023 2 minuten

Loket Tegemoetkoming Energiekosten nu open voor aanvragen

Ondernemers kunnen vanaf 21 maart de TEK aanvragen

Bedrijven in het energie-intensieve mkb kunnen nu een tegemoetkoming in de energiekosten aanvragen. Het gaat hierbij om financiële compensatie voor de hoge gas- en energieprijzen. Het loket is geopend van 21 maart 2023 tot 2 oktober 2023.

21 maart 2023 1 minuten

Uitslag Provinciale Statenverkiezingen 2023

BoerBurgerBeweging is de grote winnaar

Op 15 maart 2023 stemde Nederland op de Provinciale Staten en Waterschappen. Uit de exit poll en eerste prognoses werd al duidelijk dat BoerBurgerBeweging (BBB) de grote winnaar was. Nu is het volgens de Verkiezingsdienst van ANP officieel: in alle provincies is BBB de grootste partij.

17 maart 2023 1 minuten

Ruim € 270 miljoen subsidie voor energie-innovatie en verduurzaming industrie

Aanvragen indienen van 15 maart tot en met 31 augustus 2023

De overheid stelt dit jaar ruim € 270 miljoen aan subsidie beschikbaar voor energie-innovatieprojecten en voor de verduurzaming van de industrie. Dit subsidiebedrag is verdeeld over een aantal subsidieregelingen, zoals de DEI+ en HER+. De loketten zijn vanaf 15 maart 2023 geopend.

13 maart 2023 1 minuten

Ziekteverzuim blijft stijgen, hoogste niveau in 20 jaar

Meeste verzuim in de zorg

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het ziekteverzuim onder werknemers blijft stijgen. In Q4 van 2022 was het ziekteverzuim 5,6%. Dat betekent dat 56 van de 1000 werknemers verzuimde wegens ziekte.

13 maart 2023 1 minuten

Vrouwen worden in 32 van de 50 beroepen minder betaald

Loonkloof blijft ook in 2023 zichtbaar op de arbeidsmarkt

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag en heeft de positie van de vrouw weer volop aandacht. Niet gek, want ook in 2023 zijn er nog grote verschillen zichtbaar tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. Bijna tweederde van de vrouwen wordt minder betaald dan mannen in het mkb, zo blijkt uit onderzoek Van Spaendonck Groep. En die loonkloof loopt op naarmate medewerkers ouder zijn.

06 maart 2023 3 minuten

Aangifte inkomstenbelasting over 2022 voor ondernemers

Hier let je als ondernemer op tijdens de belastingaangifte

Vanaf 1 maart 2023 kan heel Nederland weer belastingaangifte doen. Vorig jaar deed een recordaantal van 1 miljoen mensen dit al in de eerste drie dagen. Ben jij - of je adviseur- er dit jaar ook zo snel bij? Let wel even op de volgende punten.

24 februari 2023 2 minuten

Wordt een vertrouwenspersoon verplicht in het mkb?

Wetsvoorstel in de maak

Onlangs is een wetsvoorstel tot het verplicht stellen van een vertrouwenspersoon besproken in de Tweede Kamer. Wordt een vertrouwenspersoon straks ook bij kleinere bedrijven verplicht? Dit is de huidige stand van zaken.

24 februari 2023 2 minuten

4 op de 10 organisaties laat helft scholingsbudget onbenut

Honderden miljoenen euro's blijven naar schatting op de plank liggen

Organisaties benutten budget voor leren en ontwikkelen onvoldoende. Bij bijna vier op de tien blijft de helft of meer ongebruikt. Dit blijkt uit de Studytube Learning & Development Monitor 2023. Maar hoe verander je dit als werkgever?

24 februari 2023 2 minuten

Hogere kosten belemmeren bedrijfsgroei mkb

Bedrijven hebben het zwaar en gaan op zoek naar externe financiering

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat steeds meer bedrijven het zwaar hebben door de stijgende bedrijfskosten. De meerderheid van het mkb wordt belemmerd in hun groei, aldus het onderzoek. Ook blijkt dat meer bedrijven op zoek gaan naar manieren om externe financiering aan te trekken.

17 februari 2023 3 minuten

STAP-budget 2023 vernieuwd: dit moet je weten

Loket geopend vanaf 28 februari 2023 om 10:00 uur

Eind 2022 legde het kabinet de STAP-regeling stil omdat een groot deel van de subsidie terecht kwam bij een kleine groep opleiders. Oneigenlijk gebruik van het STAP-budget, oordeelde het kabinet. Nu komt de regeling terug, onder strengere voorwaarden. Wat is er veranderd?

14 februari 2023 1 minuten

Fiets van de zaak aanbieden nu laagdrempeliger

Minder administratief gedoe bij een fiets van de zaak

Het wordt administratief eenvoudiger je werknemers een fiets van de zaak te geven. Dat is het resultaat van een gesprek tussen werkgevers en de staatssecretaris van Financiën Van Rij. In de huidige regeling blijken veel werkgevers hun werknemers namelijk geen fiets van de zaak aan te bieden vanwege de administratieve rompslomp.

14 februari 2023 2 minuten

Inflatie en veranderd werklandschap belangrijke redenen om van baan te wisselen

Oorzaak niet alleen krapte op de arbeidsmarkt

Het UWV meldt dat maar liefst 1 op de 5 medewerkers na de pandemie van baan wisselde. Dit is echter niet alleen te wijten aan krapte op de arbeidsmarkt. Ook de hoge inflatie en een veranderd werklandschap zijn voor bepaalde groepen werknemers belangrijke redenen om van baan te wisselen.

31 januari 2023 2 minuten

Zo maak je als ondernemer slim gebruik van ChatGPT

Hoe werkt deze AI-tool en wat zijn de voor- en nadelen?

Het is regelmatig in het nieuws en social media staat er vol mee: ChatGPT. Niet eerder wist een AI-taalmodel zoveel indruk te maken. Maar hoe werkt het nu precies, wat biedt het aan kansen en wat zijn de nadelen van het gebruik van deze tool?

30 januari 2023 6 minuten

2023 is hét jaar van de goedkope elektrische auto’s

De beste (hele) kleine zakelijke elektrische auto's op een rij

2023 is het jaar van de goedkope zakelijke elektrische auto. Tenminste, als je helemaal in het laagste bijtellingstarief wilt vallen. Met welke modellen profiteer je van het laagste bijtellingstarief? Dit zijn de goedkoopste elektrische auto’s in 2023.

27 januari 2023 2 minuten

Werkgever betaalt maandelijks minstens € 225 meer loonkosten per minimumloner

Effect grootst in horeca, detailhandel en het agrarisch bedrijf

De verhoging van het minimumloon heeft gevolgen voor veel werkgevers in Nederland. De personeelskosten voor een minimumloner stijgen in 2023 met zo’n € 225 per maand. Die verhoging zal het meest voelbaar zijn in de horeca, detailhandel en het agrarisch bedrijf. Dat zijn een paar conclusies van Loket.nl, dat de effecten van de minimumloonstijging onderzocht.

26 januari 2023 2 minuten

Duurzaam ondernemen in 2023: 7 praktische tips

Van goede voornemens naar concrete stappen

Jawel, 2023 is van start! Voor veel ondernemers betekent dat: een nieuw boekjaar, een verwachtingsvol jaarplan dat klaar ligt en een verse dosis ambitie. Ongetwijfeld komen termen als “duurzaamheid”, “sociale en ecologische impact”, of “maatschappelijk verantwoord ondernemen” hierin voor. Maar hoe zorg je ervoor dat het niet alleen bij duurzame voornemens blijft? Met deze zeven praktische tips kun jij in 2023 een verschil maken.

01 januari 2023 4 minuten

Een terugblik op duurzaamheid in 2022

Vijf opvallende gebeurtenissen van ‘t afgelopen jaar

Het jaar zit er alweer bijna op! En dus blikken we graag even met je terug: wat waren de opvallende gebeurtenissen rondom duurzaamheid in 2022? We lichten er vijf uit, variërend van wat er gebeurde op het wereldtoneel tot aan ontwikkelingen in de Nederlandse bedrijfscontext.

23 december 2022 4 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 46 totaal, er zijn meerdere pagina's