Ondernemersnieuws

Nieuws

Hoe thuiswerken de vraag naar corporate vastgoed verandert

Steeds meer mensen werken thuis, werkplekken vaker leeg

Steeds meer mensen werken structureel een deel van hun dagen thuis, waardoor er op kantoor minder werkplekken nodig zijn. Grote bedrijven verwachten daarom dat ze de komende jaren een vijfde van hun kantoorruimte kunnen sluiten. Dit blijkt uit een onderzoek van vastgoedadviseur CBRE onder meer dan honderd ondernemingen. Het onderzoek laat een groot verschil zien tussen grote bedrijven en het mkb. Hier lees je meer over die verschillen, welke invloed thuiswerken op het vastgoed voor mkb heeft en wat jij met deze kennis kan.

22 juli 2024 2 minuten

Voorzitter MKB-Nederland: ‘Kabinet, stimuleer de ondernemers’

Jacco Vonhof doet oproep aan het nieuwe kabinet

Ondernemers zijn de drijvende kracht in onze economie en samenleving. Daarom moeten zij gesteund en gestimuleerd worden door het kersverse kabinet. Dat schrijft Jacco Vonhof, de voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Nederland, deze week in een oproep aan het kabinet.

22 juli 2024 2 minuten

Slechts zeer klein deel bedrijven is al klimaatneutraal

Ondernemingen verwachten wel dit jaar fors te investeren

Het zijn harde cijfers: circa 1,5% van de Nederlandse bedrijven is klimaatneutraal. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat duizenden bedrijven heeft gevraagd waar ze staan op het gebied van CO2-uitstoot. De doelstelling van Nederland is om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn.

22 juli 2024 1 minuten

Energienetwerk belemmert groei mkb

Impact, oplossingen en alternatieven

Het energienetwerk in Nederland staat onder druk. Door deze druk hebben veel MKB-bedrijven moeite om te groeien. In dit artikel vertellen we meer over de impact van het overbelaste energienetwerk en waarom vooral MKB-bedrijven hier last van hebben. Maar we delen ook praktische oplossingen om de impact minimaal te houden voor jouw bedrijf.

10 juli 2024 2 minuten

CO2-uitstoot rapportageverplichting is een feit: zo ga je er slim mee om

MKB uit kritiek op rapportageverplichting CO2-uitstoot voor personeel

Heb je minimaal honderd werknemers in dienst? Dan moet je sinds 1 juli 2024 verplicht de CO2-uitstoot van je personeel bijhouden als het gaat om zakelijke ritten (woon-werkverkeer en zakelijk verkeer). En dat levert extra administratieve rompslomp en frustratie op. Naast kilometerregistratie rapporteer je sinds 1 juli ook het soort vervoermiddel en het brandstoftype. Lichtpuntje is dat je geen registratie hoeft bij te houden over de daadwerkelijke CO2-uitstoot van de voertuigen. Dat berekent de overheid aan de hand van de gegevens die je rapporteert.

10 juli 2024 4 minuten

Kredietpaspoort voor ondernemers

Meer kans van slagen bij aanvragen bankfinanciering

Financiering voor elkaar boksen bij de bank is voor veel Nederlandse mkb’ers een lastige zaak. Banken hanteren strenge eisen en hebben weinig zicht op de kredietwaardigheid van ondernemers, met als gevolg veel afwijzingen van financieringsaanvragen. En daar moet verandering in komen, vindt het IMK (Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf). De oplossing? Een kredietpaspoort, dat al succesvol wordt ingezet in onder meer Italië en Spanje.

09 juli 2024 3 minuten

Meer omzet, toch minder winst: inflatie niet bij te houden voor het mkb

SRA-rapport toont stijgende kosten en afnemende winsten

Veel mkb-bedrijven in Nederland hebben het moeilijk om hun winsten te behouden, terwijl hun omzet wel is gestegen. Dit en meer laat het rapport ‘Branches in Zicht 2024’ van de SRA, een netwerkorganisatie van accountantskantoren, zien. Voor het rapport onderzochten ze 9200 jaarrekeningen en ontdekten een gemiddelde omzetgroei van 3,6% in het mkb in 2023. Klinkt mooi, maar met een inflatie van 3,8% is dat niet genoeg. Veel bedrijven kunnen de stijgende kosten niet volledig compenseren. Wat staat er nog meer in het rapport en hoe kun jij deze kennis gebruiken?

28 juni 2024 3 minuten

Menno Snel wil nationale financieringshub voor mkb’ers

Non-bancair financieren voor het mkb is in opkomst

Speciaal gezant mkb-financiering Menno Snel wil een nationale financieringshub speciaal voor ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Hier kunnen zij aankloppen met wensen voor financiering, zonder de tussenkomst van een bank. Dit zei Snel op de jaarlijkse bijeenkomst van de Stichting MKB Financiering.

18 juni 2024 2 minuten

Personeelstekort kost ondernemers omzet

Meer medewerkers en minder wanbetalers bovenaan wensenlijstje

Personeelstekort en cashflowproblemen door wanbetaling bezorgen ondernemers de meeste kopzorgen. Hoe kan ik vakbekwame medewerkers aantrekken en behouden? En zorgen dat mijn klanten (op tijd) betalen? Dat zijn de twee vragen waar (ook) jouw collega-ondernemers wel eens wakker van liggen. Dat blijkt uit het Exact MKB Barometer onderzoek 2024.

12 juni 2024 4 minuten

Nieuwe kabinetsvisie: samen sterker tegen cyberdreigingen

Kabinet wil bedrijven sneller kunnen waarschuwen voor cyberdreigingen

Digitale dreigingen blijven veranderen en worden steeds geavanceerder. Het is daarom belangrijk dat overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties hun digitale veiligheid goed regelen. Dit vraagt om meer en betere samenwerking tussen overheid en bedrijven. Daarom heeft het kabinet een toekomstplan gemaakt met een Cyberweerbaarheidsnetwerk. Hier lees je wat het is en wat het betekent voor ondernemers.

06 juni 2024 2 minuten

Verschil in arbeidsparticipatie tussen mannen en vrouwen stabiliseert

Inhaalrace vrouwen stagneert

De laatste jaren is het verschil in arbeidsparticipatie tussen mannen en vrouwen vrijwel gelijk gebleven. Opvallend, want de genderkloof op het gebied van arbeidsparticipatie werd in de periode 2004 tot 2019 elk jaar gestaag kleiner.

03 juni 2024 2 minuten

Personeelstekorten belangrijkste belemmering in verhogen productiviteit

Hoe verhoog je de productiviteit in een krappe arbeidsmarkt?

Onderzoek van het CBS in samenwerking met KvK, EIB, MKB Nederland en VNO-NCW laat zien dat 75% van de ondernemers aangeeft maatregelen te nemen om de productiviteit te verhogen. Hierin ervaart zo’n 40% een belemmering door tekort aan personeel. Welke maatregelen gebruiken ondernemers nu, waar zien ze belemmeringen en hoe kun jij ook in een krappe arbeidsmarkt werken aan het verhogen van de productiviteit?

03 juni 2024 2 minuten

Arbeidskrapte Q1 2024: Ondanks minder krapte, nog steeds spanning

Cijfers CBS en hoe je omgaat met arbeidskrapte

In het eerste kwartaal van 2024 was het iets minder krap op de arbeidsmarkt. De arbeidskrapte nam met 1 vacature per 100 werklozen af. Maar ondanks deze afname nam het aantal werklozen met 13.000 toe. De spanning blijft. Wat zeggen de cijfers en wat kun jij doen om aan personeel te komen in een krappe arbeidsmarkt?

28 mei 2024 2 minuten

Meer vaste en minder flexibele arbeidscontracten

Wel meer flexibele werknemers met uitzicht op een vast contract

In het eerste kwartaal van 2024 was 28% van de werkzame beroepsbevolking in Nederland een werknemer met een flexibele arbeidsrelatie. Dat komt neer op 2,7 miljoen werknemers in de leeftijd van 15 tot 75 jaar, een daling van 30.000 ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze cijfers werden gemeld door CBS en TNO op basis van een gezamenlijke analyse van de nieuwste gegevens over flexibele arbeid.

27 mei 2024 2 minuten

Hoofdlijnenakkoord: wat betekent dit voor ons ondernemersklimaat?

Aandacht voor ondernemerschap en verdienvermogen

De vier partijen die ons land gaan regeren zijn tot een hoofdlijnenakkoord gekomen. Hierin zijn ook plannen opgenomen die impact hebben op het ondernemerschap in Nederland. Hoewel verdere uitwerking nog volgt, wil het nieuwe extraparlementaire kabinet het ondernemings- en investeringsklimaat in ons land stimuleren.

23 mei 2024 3 minuten

Grootste loonstijging in 45 jaar

Salarispijn of kans?

De publicatie ‘De arbeidsmarkt in cijfers van 2023’ van het CBS laat zien dat de bruto verdiende uurlonen in 2023 met 7% zijn gestegen. De bruto verdiende lonen stegen hiermee harder dan de cao-lonen. Geeft deze stijging alleen maar salarispijn of is het ook een kans? De cijfers in perspectief en tips om kansen te pakken in krappe tijden.

21 mei 2024 2 minuten

Zwakke wachtwoorden en malware wereldwijd grootste oorzaken van cybersecurity-incidenten onder mkb’ers

Werknemers vaak onbedoeld de oorzaak van veiligheidslekken

Uit onderzoek van Kaspersky (Human Factor Survey 2023) blijkt dat meer dan de helft van alle cybersecurity-incidenten onder mkb’ers wordt veroorzaakt door twee boosdoeners: medewerkers die per ongeluk malware downloaden (28%) en het gebruik van zwakke wachtwoorden - in combinatie met het niet regelmatig vernieuwen van wachtwoorden (25%). Toch heeft dit verhaal ook een zilveren randje: met een sterk wachtwoordbeleid en duidelijke protocollen kan de cybersecurity eenvoudig worden verbeterd.

21 mei 2024 1 minuten

Zo maak je als ondernemer slim gebruik van ChatGPT

Hoe werkt deze AI-tool en wat zijn de voor- en nadelen?

Maak jij al gebruik van ChatGPT? Deze tool is regelmatig in het nieuws en social media staat er vol mee. Niet eerder wist een AI-taalmodel zoveel indruk te maken. Maar hoe werkt het nu precies, wat biedt het aan kansen en wat zijn de nadelen van het gebruik van deze tool?

17 mei 2024 8 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 171 totaal, er zijn meerdere pagina's