Ondernemersnieuws

Nieuws

Stijging CO2-heffing geldt niet voor mkb

Kansen voor duurzame alternatieven

Goed nieuws: de aankomende stijging van de CO2-heffing geldt niet voor het mkb. Alleen grote bedrijven gaan fiks meer betalen voor luchtvervuiling. Het geld dat dit oplevert wordt gebruikt om de tarieven voor het mkb stabiel te houden. Dit biedt kansen om te investeren in duurzame alternatieven, zoals waterstof.

16 april 2024 2 minuten

Nederland telt al meer dan 1,5 miljoen mkb-bedrijven

Vooral startende zzp’ers dragen bij aan groei

Het mkb in Nederland heeft in 2024 met 1,5 miljoen bedrijven een nieuwe mijlpaal bereikt. Het aantal mkb’ers in ons land groeit al jaren, maar niet eerder vond er zo’n forse stijging plaats. Vooral startende zzp’ers dragen bij aan de sterke groei.

15 april 2024 2 minuten

Extra stijging minimumloon op 1 juli gaat toch niet door, Eerste Kamer is tegen

Wel verhoging van 3% op komst door reguliere indexatie

Goed nieuws voor werkgevers die worstelen met hun loonkosten. Het voorstel om het wettelijk minimumloon op 1 juli 2024 extra te verhogen met 1,2% is van de baan. De Eerste Kamer stemt tegen. Toch gaat het minimumloon wel omhoog, waarschijnlijk met 3%.

10 april 2024 2 minuten

Minimumloon stijgt extra per 1 juli 2024

De minister dient spoedwet in om bijzondere stijging mogelijk te maken

Begin 2024 heeft minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een wetsvoorstel ingediend om het wettelijk minimumloon per 1 juli 2024 met 1,2% te verhogen. De stijging komt boven op de stijging via de reguliere indexatie.

10 april 2024 2 minuten

Finance professionals in het mkb hebben weinig vertrouwen in AI

Vrees is vooral dat AI niet betrouwbaar is

Finance professionals in het mkb durven nog niet te vertrouwen op AI, oftewel kunstmatige intelligentie. Dat blijkt uit onderzoek van Visma. Slechts 23% van de ondervraagde finance professionals in het mkb ziet het wel zitten om AI in te zetten op hun werk. Slechts 1 op de 10 zegt zelf veel kennis te hebben over AI.

10 april 2024 2 minuten

Besparen met een pensioenregeling: zo zit dat

Pensioen regelen voor je werknemers levert belastingvoordeel op

De meeste werkgevers bieden hun werknemers een pensioenregeling aan, dat is niet zonder reden. Een pensioenregeling is namelijk zowel voor jou als ondernemer, als voor je werknemers aantrekkelijk. Wat houdt zo’n regeling precies in en welke voordelen heeft het? Dat lees je in dit artikel.

08 april 2024 3 minuten

Werkstress zorgt voor steeds meer langdurige uitval

Wat kun je hier als werkgever aan doen?

Medewerkers vallen steeds vaker uit door werkstress. In het afgelopen jaar groeide het aantal mensen dat langdurig uitviel door stress met 11%. En de verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar verder stijgt. Dit blijkt uit onderzoek van ArboNed en HumanCapitalCare, grote arbodienstverleners in Nederland. Wat kun jij hier als werkgever mee?

28 maart 2024 2 minuten

52% Nederlanders werkt geregeld thuis

Nederland koploper in Europa, maar minder thuiswerkers dan twee jaar geleden

Het afgelopen jaar werkten ruim 5 miljoen Nederlanders soms of meestal thuis. Dat is meer dan de helft van alle werkenden. Nederland is daarmee koploper in Europa. Gemiddeld wordt er 15 uur per week thuis gewerkt. Dit blijkt uit cijfers van het CBS op basis van de Enquête beroepsbevolking (EBB).

22 maart 2024 2 minuten

7 op de 10 ondernemers moet deel energiecompensatie terugbetalen

Vanaf eerste week april kunnen TEK-gebruikers verzoek tot terugbetaling verwachten

Duizenden ondernemers moeten energiecompensatie terugbetalen aan de overheid. Dat komt doordat de energieprijzen fors gedaald zijn, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het gaat om bijna zeven op de tien ondernemers in het mkb die vorig jaar een voorschot ontvingen voor hun energierekening. Een deel daarvan moet nu dus worden teruggeboekt.

18 maart 2024 2 minuten

Verplichte klokkenluidersregeling voor mkb blijkt in de praktijk weerbarstig

Helft ondernemers in mkb heeft geen weet van nieuwe wet

Sinds eind vorig jaar is het voor mkb-bedrijven verplicht om een klokkenluidersregeling te hebben. Zo kunnen medewerkers anoniem en zonder consequenties melding maken van misstanden binnen het bedrijf. Maar in de praktijk blijken heel veel bedrijven helemaal niet zo’n regeling te hebben. De nieuwe wet is onbekend.

11 maart 2024 3 minuten

Ondernemersvertrouwen licht gestegen, maar blijft negatief

Ondernemers maken zich zorgen over onvoldoende vraag en personeelstekort

Het ondernemersvertrouwen in Nederland is licht gestegen, maar opnieuw niet bijster hoog. Sterker nog: die komt voor het negende kwartaal op rij negatief uit. Dat blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland.

08 maart 2024 3 minuten

Vrouwen verdienen minder in 8 van de 10 meest voorkomende beroepen

De loonkloof is zichtbaar in het Nederlandse mkb, maar verschillen per functie zijn groot

In aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart is er weer extra aandacht voor de loonkloof. Die is levensecht, maar per functie lopen de verschillen flink uiteen. In 8 van de 10 meest voorkomende functies in het Nederlandse mkb verdienen mannen meer, en dit varieert van 3,7% voor administratief medewerkers tot bijvoorbeeld 14,3% voor magazijnmedewerkers.

07 maart 2024 4 minuten

5 mei vaker verplicht vrij: hoe zit dat?

Bevrijdingsdag opgenomen als vrije dag in groeiend aantal cao's

Geef jij je werknemers vrij op Bevrijdingsdag? In een groeiend aantal cao’s wordt 5 mei officieel opgenomen als jaarlijkse vrije dag. Dat meldt werkgeversorganisatie AWVN.

07 maart 2024 2 minuten

Europees kampioen zitten: hoe ongezond is dat en hoe help jij werknemers op te staan?

Laagdrempelige tips voor meer beweging tijdens het werk

Nederland is Europees kampioen. Maar voordat we gaan juichen: we zitten het meest van heel Europa. Werkende Nederlanders zitten gemiddeld 8,9 uur per dag. En dat is slecht nieuws, want zoveel zitten gaat ten koste van de gezondheid. Welke gevolgen heeft ons zitgedrag en hoe kun jij je medewerkers helpen om meer in beweging te komen?

01 maart 2024 3 minuten

Bijna helft mkb-ondernemers tast in het duister over gemiddelde uurtarief

En 4 op de 10 weet niet hoeveel winst er per uur gemaakt wordt

Bijna de helft van de Nederlandse ondernemers in het mkb weet niet wat het gemiddelde uurtarief is dat ze hanteren. Dat blijkt uit onderzoek van iVOX, in opdracht van Teamleader, onder 250 Nederlandse ondernemers. Een opvallende conclusie, aangezien in veel sectoren de winstgevendheid onder druk staat vanwege de sterk gestegen huur-, energie- en personeelskosten.

01 maart 2024 2 minuten

Uurtarieven van zzp’ers in 2024: gemiddeld € 81, kloof tussen man en vrouw

Loonkloof ook onder zzp’ers, maar onderhandelen werkt

Zzp’ers in Nederland hebben een uurtarief van gemiddeld € 81. Opvallend is het verschil tussen mannen en vrouwen. Mannelijke zzp’ers krijgen een hoger uurtarief dan vrouwelijke zelfstandigen voor hetzelfde werk. Dat blijkt uit onderzoek van online bank Knab onder meer dan 10.000 zzp’ers.

23 februari 2024 3 minuten

Kleinere bedrijven blijven achter op vlak van duurzaamheid

Vooral transparantie is lastig

De economie moet verduurzamen en inclusiever worden. Maar kleine bedrijven hebben daar nog altijd moeite mee. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van de Rabobank onder 1500 bedrijven. Ondernemers die hieraan deelnamen geven zichzelf het rapportcijfer 5,5 op het vlak van duurzaamheid.

23 februari 2024 4 minuten

Bijna helft zzp’ers overweegt vast dienstverband

Werknemers maken zich zorgen over arbeidsmarkt

Er heerst onrust op de arbeidsmarkt: een groeiende groep werknemers maakt zich zorgen over de huidige ontwikkelingen. Voor bijna de helft van de zzp’ers zijn die zorgen reden om een vast dienstverband te overwegen. Dit blijkt uit een onderzoek van Nationale Vacaturebank.

20 februari 2024 2 minuten

Getoond 1 tot en met 18 van 149 totaal, er zijn meerdere pagina's