Versoepeld beleid afbetaling coronaschuld nog tot 1 april 2024
Belastingdienst gaat soepeler om met voorwaarde saneringsakkoord
Ondernemers die het niet lukt hun (corona)belastingschuld terug te betalen, kunnen nog tot 1 april 2024 gebruikmaken van een versoepeld beleid. De Belastingdienst gaat namelijk tot die tijd soepeler om met de voorwaarde om mee te werken aan het saneringsakkoord.
1 op de 3 mkb-bedrijven onbekend met privacyregels
Onwetendheid over privacyregels zorgt voor onveilig gebruik van persoonsgegevens
35% van de mkb-bedrijven is niet goed op de hoogte van wetgeving rondom persoonlijke gegevens en verwerkt deze gegevens ook niet op de juiste manier. Dit blijkt uit onderzoek van Van Spaendonck naar de kennis over privacy onder mkb’ers.
Arbeidskorting 2024 omhoog
Meer koopkracht voor lagere inkomens door belastingwijziging
Op 19 september 2023 is het weer Prinsjesdag en wordt het Belastingplan 2024 gepresenteerd. Ondanks dat het kabinet demissionair is, staan er meerdere wijzigingen op de planning. Een belangrijk onderdeel van de plannen? Naar verwachting gaat de arbeidskorting iets omhoog.
Regeling betaald ouderschapsverlof in eerste jaar goed benut
Ruim 124.000 ouders hebben geprofiteerd van betaald ouderschapsverlof
Op 1 augustus 2022 ging de nieuwe regeling voor betaald ouderschapsverlof in. In het eerste jaar maakten ruim 124.000 ouders gebruik van deze nieuwe regeling. Dat blijkt uit cijfers die Het Parool opvroeg bij het UWV.
Personeelstekort is grootste belemmering voor 40% van de ondernemers
Werkdruk onder personeel ook toegenomen
Aan het begin van het derde kwartaal van 2023 had driekwart van de ondernemers te maken met een personeelstekort, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). 40% van de ondernemers met een personeelstekort geeft bovendien aan dat dit de grootste belemmering vormt in de bedrijfsvoering.
Klein lichtpuntje: het aantal ondernemers dat te maken heeft met een personeelstekort is wel gedaald. In Q3 2022 was dat namelijk nog ruim 84%.
Turboliquidatie: een nieuwe wet
Een nieuwe wet om schuldeisers te beschermen
Vanaf 15 november 2023 treedt er een nieuwe tijdelijke wet in werking om schuldeisers beter te beschermen in het geval van een turboliquidatie.
Verdubbeling aantal emissieloze bedrijfswagens
Vooral volledig elektrische bedrijfswagen populair
Er rijden in Nederland zo’n 1,2 miljoen bedrijfswagens rond. Op 1 januari 2023 was 1,2% daarvan emissieloos. Dat lijkt een kleine groep, maar ten opzichte van 1 januari 2021 is dit meer dan een verdubbeling. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Minimumloon 2024: de gevolgen van het minimumuurloon
Het minimumuurloon zorgt voor 11,11% loonkostenstijging bij 40-urige contracten
De komst van het minimumuurloon heeft grote gevolgen voor het minimumloon. Sommige werknemers gaan namelijk flink meer verdienen. Hoe het precies zit met het minimumloon 2024? Waarom is het in 2024 anders dan in voorgaande jaren? In dit artikel leggen we het haarfijn aan je uit.
Wettelijk minimumuurloon: stand van zaken
Minimummaandloon wordt naar verwachting vanaf 1 januari 2024 omgezet naar minimumuurloon
Veel minima gaan er volgend jaar flink op vooruit met de switch van het minimummaandloon naar minimumuurloon. De Eerste Kamer heeft het voorstel inmiddels goedgekeurd. Daarmee wordt de hoogte van het wettelijk minimumuurloon voor iedereen gelijk.
Dit betekent de val van het kabinet voor ondernemers
Wat gebeurt er na de val van Rutte IV en het vertrek van de premier?
Op vrijdag 7 juli werd duidelijk dat het kabinet Rutte IV is gevallen. Vandaag heeft premier Rutte zijn vertrek uit de politiek aangekondigd. Wat betekent het einde van het kabinet voor ondernemers? Veel is nog onduidelijk, maar VNO-NCW en MKB-Nederland spreken de wens uit dat belangrijke kwesties voor ondernemers geen verdere vertraging oplopen.
Forse stijging woon-werkverkeerkilometers in 2022
Ten opzichte van 2021 een toename van 22%
Uit cijfers van het CBS blijkt dat inwoners van Nederland in 2022 flink meer kilometers hebben afgelegd om van en naar hun werk te reizen dan in 2021. Toch is het aantal woon-werkverkeerkilometers nog niet op het niveau van voor de pandemie. Ten opzichte van 2019 is het aantal woon-werkverkeerkilometers gedaald met 22%.
Ondernemers worstelen met energiebesparingsplicht
Tekort aan technisch personeel en verkeerd begrip van informatieplicht
Vanaf 1 juli 2023 moeten bedrijven met een energiebesparingsplicht alle energiebesparende maatregelen nemen die een terugverdientijd hebben van 5 jaar of minder. Hierover moeten ze voor 1 december 2023 verslag uitbrengen. Maar volgens de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME blijkt dit in de praktijk moeilijk haalbaar. Bovendien zijn er misverstanden over wat de informatieplicht inhoudt.
Jaarruimte vergroot voor 2023
Met nieuwe pensioenwet meer ruimte voor belastingvrij pensioen opbouwen
Op 1 juli 2023 ging de nieuwe pensioenwet in: de Wet Toekomst Pensioenen. Dit heeft ook gevolgen voor de jaar- en reserveringsruimte van 2023. De nieuwe wet geldt namelijk met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023.
In Nederland gaan gemiddeld minder bedrijven failliet dan in EU
Wel nemen de faillissementen nu sneller toe
In Nederland ligt het aantal faillissementen in het eerste kwartaal van 2023 nog ruim onder de helft van het niveau in 2015, terwijl dit in de rest van de EU op hetzelfde niveau ligt. Daar staat tegenover dat het aantal faillissementen nu sneller toeneemt dan gemiddeld in de EU. Dit meldt het CBS op basis van data van Eurostat.
Groene subsidie bereikt kleine ondernemer niet
Ondernemers kiezen het liefst voor duurzaamheid, maar geldgebrek en bureaucratie houdt ze tegen
Uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht, Qredits en ONL blijkt dat in 2022 slechts 5% van de kleinere ondernemers in 2022 een subsidie voor duurzaamheid heeft aangevraagd. Kleine ondernemers lopen vooral groene subsidies mis door moeilijke regelgeving en geldgebrek.
Nulurencontract verboden in nieuw arbeidsmarktpakket
Vast contract de norm, strengere regels tijdelijke contracten
Een verbod op het nulurencontract hangt al een tijd in de lucht. Maar nu lijkt het dan toch echt te gaan gebeuren. Tenminste, dat staat in een pakket dat minister Van Gennip van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer presenteerde. Ook komen er strengere regels voor oproepcontracten en tijdelijke contracten.
Het nieuwe basiscontract uitgelegd
Werkgever houdt keuzevrijheid zolang het om een bijbaan gaat
Het oproepcontract moet plaats maken voor het basiscontract. Maar studenten en scholieren met een bijbaan kun je een oproepcontract blijven aanbieden. Hoe zit dat? Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beantwoordde Kamervragen over de nieuwe regels.
Wetswijzigingen per 1 juli 2023 voor ondernemers
Dit zijn de belangrijkste veranderingen
Op 1 juli 2023 gaat er weer een hoop veranderen voor ondernemers. Dit zijn de belangrijkste wetswijzigingen.