Ondernemersnieuws

Nieuws

13e maand is belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde

Hoe je dit extraatje kunt inzetten voor (nieuw) personeel

De 13e maand is veruit de populairste secundaire arbeidsvoorwaarde voor personeel. Ruim twee op de vijf werknemers zou hier het meest tevreden mee zijn als secundaire arbeidsvoorwaarde. Daarmee is de 13e maand veel populairder dan bijvoorbeeld extra vakantiedagen, een pensioenregeling of een auto van de zaak. Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed. Werknemers willen liever extra geld dan andere voordelen.

07 december 2023 3 minuten

AI onverminderd populair op de werkvloer ondanks onrust bij OpenAI

Ondernemers zien kansen maar letten ook op de risico's

ChatGPT werd afgelopen week één jaar. Moederbedrijf OpenAI ‘vierde’ deze mijlpaal met een interne crisis die de halve maand november breed werd uitgemeten in het nieuws. Die onrust bij OpenAI staat de populariteit en de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) op de werkvloer niet in de weg. Dat nieuwe technologie zoveel impact maakt in zo’n korte tijd, gebeurt niet vaak.

04 december 2023 3 minuten

Energiehubs als oplossing om verlaging CO2 uitstoot te realiseren

Ondernemers kunnen door gebruik te maken van energiehubs hun uitstoot verlagen

Op veel plekken in het land is het elektriciteitsnet op dit moment (bijna) vol. Door deze overvolle netwerken kunnen duizenden bedrijven niet snel genoeg verduurzamen. Door gebruik te maken van energiehubs kan de uitstoot door bedrijven met 4 tot 6 megaton worden teruggebracht in 2030. Dit komt neer op ongeveer 3 tot 4% van de totale uitstoot van Nederland.

28 november 2023 2 minuten

Werkgevers gaan ruim 16% meer loonkosten betalen voor werknemers met minimumjeugdloon en 40-urige werkweek

Wijzigingen in minimumloon en toetredingsleeftijd pensioen zorgen voor forse loonkostenstijgingen

De loonkosten voor werknemers met het minimumjeugdloon en een 40-urige werkweek stijgen per 1 januari 2024 met maar liefst 16%. Dit speelt met name bij werkgevers in sectoren zoals de houtverwerkende industrie, houthandel, contractcatering en bij pluimveeverwerkers. Dat blijkt uit een impactmeting van MKB Servicedesk en Loket.nl. 

27 november 2023 2 minuten

Forse toename in aantal werknemers met burn-outklachten

Het aantal werknemers met burn-outklachten steeg in 2022 naar 1,6 miljoen, sterke toename onder jongeren

In 2022 hadden zo’n 1,6 miljoen werknemers te maken met burn-out gerelateerde klachten. Dat komt neer op 1 op de 5 werknemers. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2021: toen waren er ‘maar’ 1,3 miljoen werknemers met dit soort klachten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat kennisinstituut TNO en CBS deden in het kader van de Week van de Werkstress.

27 november 2023 2 minuten

Tweede Kamer verkiezingen 2023: de standpunten over ondernemersthema’s

Dit hebben de partijen in de verkiezingsprogramma’s staan over ondernemen

De Tweede Kamer verkiezingen staan voor de deur. In dit artikel zetten we de belangrijkste politieke standpunten over vier thema’s onder elkaar die relevant zijn voor ondernemers in het mkb. Zo kan jij op 22 november 2023 de juiste afwegingen maken voor jouw onderneming.

17 november 2023 6 minuten

Meerderheid van de ondernemers verdient minder dan het minimumloon

30% van de ondernemers verdient zelfs onder het bijstandsniveau

Een meerderheid van de ondernemers in Nederland minder verdient dan het minimumloon, blijkt uit de 11e editie van de Kleinbedrijf Index. De reden? Zelfstandigen doen er alles aan om de continuïteit van hun bedrijf te waarborgen en halen daardoor minder loon uit het bedrijf.

13 november 2023 2 minuten

Nederlandse werknemers zijn tevreden, maar ondersteuning mentale gezondheid kan beter

9 op de 10 Nederlanders is tevreden over werkgever, maar slechts 30% voelt zich ondersteund

Maar liefst 92% van de Nederlandse werknemers is tevreden met hun huidige werkgever, en meer dan de helft is ook positief over het salaris. Dit optimisme steekt gunstig af tegenover andere Europese landen, waar de scores beduidend lager zijn. Dit blijkt uit het onderzoek ‘People at Work 2023: a global workforce view’ van het onderzoeksinstituut van HR- en salarisdienstverlener ADP.

13 november 2023 1 minuten

Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en doorschuifregeling (DSR) op de schop

Versoberingen en ook versoepelingen op komst

De fiscale voordelen die je geniet als je een bedrijf overneemt, voortzet of juist overdraagt, wijzigen vanaf 2024. Zo wordt de vrijstelling van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) aangepakt en ook de doorschuifregeling (DSR) gaat op de schop.

10 november 2023 2 minuten

Mkb-winstvrijstelling 2024 daalt naar 13,31%

Ondernemers gaan belasting betalen over een groter deel van de winst

De mkb-winstvrijstelling, een geliefde aftrekpost van ondernemers, gaat omlaag: van 14% naar 13,31%. Anders gezegd: ondernemers gaan belasting betalen over een groter deel van de winst. Deze maatregel werd aangekondigd op Prinsjesdag en maakt deel uit van het Belastingplan 2024.

10 november 2023 1 minuten

Belasting box 3 2024: dit is het tarief en heffingsvrije vermogen

De wijzigingen in de vermogensbelasting uitgelegd

Er is veel te doen over box 3 vanwege het nieuwe belastingstelsel dat wordt ingevoerd vanaf 2027. Maar vanaf 1 januari 2024 staan er ook al wijzigingen op de planning. Het belastingtarief wordt versneld verhoogd en het heffingsvrije vermogen wordt niet geïndexeerd. Hier lees je wat dat concreet betekent.

10 november 2023 2 minuten

Accountantscontrole vervalt voor kleinere mkb-bedrijven

Grens voor een verplichte accountantscontrole is verhoogd

De Europese Commissie heeft de grens voor een verplichte accountantscontrole verhoogd. Kleinere mkb-bedrijven hoeven door deze verhoging voorlopig geen dure accountantscontroles meer te laten uitvoeren. Een veel eenvoudigere samenstellingsverklaring volstaat. Dat kan zomaar tienduizenden euro’s schelen. De verhoging van de grens is een opluchting voor zowel bedrijven als accountants.

06 november 2023 1 minuten

Wet tegen schijnzelfstandigheid raakt ook zorgprofessionals

Huisartsen zijn bezorgd over nieuwe conceptwet tegen schijnzelfstandigheid

Als de nieuwe wet tegen schijnzelfstandigheid wordt doorgevoerd, kan de zorg vast gaan lopen. Belangenorganisaties uit de sector waarschuwen: Van de 200.000 zorgprofessionals die als zzp’er aan de slag zijn, zegt de helft tot driekwart dat zij zouden stoppen als zij verplicht worden om in dienst te gaan.

06 november 2023 1 minuten

Klimaatnota 2023: ‘Nederland op koers voor minstens 55% emissiereductie in 2030’

Klimaatdoelen voor 2030 zijn in zicht

Uit cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat Nederland op basis van het huidige beleid de klimaatdoelen voor 2030 gaat halen. De verwachte broeikasgasreductie ten opzichte van 1990 komt volgens het PBL in 2030 uit op 46-57%. Dat zou een forse verbetering betekenen ten opzichte van 2022: toen was de geschatte reductie nog 41-52%.

30 oktober 2023 1 minuten

Moeten onze verlofregelingen aangepast worden?

De Sociaal Economische Raad komt voor het einde van het jaar nog met een aanbeveling

De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van vaderschapsverlof. Maar hoe zit het eigenlijk met andere soorten verlof? Waar hebben jouw werknemers recht op en zijn deze regelingen aan vervanging toe? Werkgroep maatschappelijk verlof van de Sociaal Economische Raad komt dit jaar nog met een rapport waarin duidelijk wordt of er een aanpassing moet komen op de huidige verlofregelingen.

26 oktober 2023 2 minuten

Nederlandse bedrijven minder hard geraakt door gijzelsoftware

Door betere beveiliging en back-ups worden Nederlandse bedrijven minder vaak geraakt door cyberaanvallen

Hoewel cybercrime bedrijven wereldwijd steeds harder raakt, lijkt deze trend in Nederland juist om te keren. Recente cijfers laten zien dat Nederlandse bedrijven nog maar in 21% van de gevallen losgeld betalen. Internationaal gezien wordt er in bijna de helft van de gevallen losgeld betaald.

26 oktober 2023 1 minuten

Aantal faillissementen stijgt in september 2023

In de eerste 3 kwartalen van 2023 al 60% meer faillissementen dan dezelfde periode in 2022

Sinds mei 2022 ligt het aantal faillissementen maandelijks hoger dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Deze trend blijft zich ook in 2023 voortzetten. Uit recente cijfers van Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er ook in de maandcijfers een groei is te zien. Zo ligt het aantal faillissementen in september hoger dan in augustus.

20 oktober 2023 2 minuten

Concept wetsvoorstel: na eerste jaar meer duidelijkheid over vervanging zieke werknemer

Meer wendbaarheid en duidelijkheid voor kleine en middelgrote werkgevers

Als het aan minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ligt, krijgen kleine en middelgrote werkgevers na het eerste ziektejaar meer duidelijkheid over de vervanging van een zieke werknemer. Ze heeft hierover een wetsvoorstel in internetconsultatie gebracht.

20 oktober 2023 2 minuten

Getoond 37 tot en met 54 van 149 totaal, er zijn meerdere pagina's