Internationalisering op de arbeidsmarkt: 1 op de 12 vacatures Engels
In online vacatures wordt de internationalisering van de arbeidsmarkt steeds meer zichtbaar
1 op de 12 online vacatures is al niet Nederlandstalig. Voor de vacatures in Amsterdam is dat zelfs 1 op de 4. Welke invloed heeft die internationalisering op jouw bedrijf, hoe zit het met arbeidsmigranten en hoe bereik je anderstalige werkzoekenden?
Ook dienstverlenende organisaties hebben forse voetafdruk
Onderzoek CBS naar uitstoot alle bedrijven
Niet alleen fabrieken, maar ook dienstverlenende organisaties spelen een belangrijke rol in de voetafdruk van broeikasgassen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).
Transparantie en vertrouwen als sleutel voor medewerkersbehoud
Hoe een open bedrijfscultuur bijdraagt aan minder verloop
Wist je dat slechts 14% van de Nederlandse medewerkers zich betrokken voelt bij hun werk? Dit staat in het Global Workforce Report van Gallup uit 2023. En die lage betrokkenheid kan leiden tot verminderde productiviteit en hogere verloopcijfers. In een krappe arbeidsmarkt wil je dat liever voorkomen. Censuswide en Personio deden onderzoek naar de rol van transparantie in het behouden van medewerkers. Hier delen we de belangrijkste conclusies en hoe jij daar zelf mee aan de slag kunt.
Ziekteverzuim 2e kwartaal 2024 licht gedaald
Het verzuimpercentage ligt nu op 4,6%
Ben je ondernemer en heb je personeel in dienst? Dan weet je hoe vervelend het is als mensen regelmatig ziek zijn, of net allemaal tegelijk. Gelukkig bieden de nieuwste cijfers een lichtpuntje: het ziekteverzuim is in het tweede kwartaal van 2024 licht gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van ArboNed en HumanCapitalCare.
Slechts zeer klein deel bedrijven is al klimaatneutraal
Ondernemingen verwachten wel dit jaar fors te investeren
Het zijn harde cijfers: circa 1,5% van de Nederlandse bedrijven is klimaatneutraal. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat duizenden bedrijven heeft gevraagd waar ze staan op het gebied van CO2-uitstoot. De doelstelling van Nederland is om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn.
Hoe thuiswerken de vraag naar corporate vastgoed verandert
Steeds meer mensen werken thuis, werkplekken vaker leeg
Steeds meer mensen werken structureel een deel van hun dagen thuis, waardoor er op kantoor minder werkplekken nodig zijn. Grote bedrijven verwachten daarom dat ze de komende jaren een vijfde van hun kantoorruimte kunnen sluiten. Dit blijkt uit een onderzoek van vastgoedadviseur CBRE onder meer dan honderd ondernemingen. Het onderzoek laat een groot verschil zien tussen grote bedrijven en het mkb. Hier lees je meer over die verschillen, welke invloed thuiswerken op het vastgoed voor mkb heeft en wat jij met deze kennis kan.
Voorzitter MKB-Nederland: ‘Kabinet, stimuleer de ondernemers’
Jacco Vonhof doet oproep aan het nieuwe kabinet
Ondernemers zijn de drijvende kracht in onze economie en samenleving. Daarom moeten zij gesteund en gestimuleerd worden door het kersverse kabinet. Dat schrijft Jacco Vonhof, de voorzitter van ondernemersorganisatie MKB-Nederland, deze week in een oproep aan het kabinet.
Energienetwerk belemmert groei mkb
Impact, oplossingen en alternatieven
Het energienetwerk in Nederland staat onder druk. Door deze druk hebben veel MKB-bedrijven moeite om te groeien. In dit artikel vertellen we meer over de impact van het overbelaste energienetwerk en waarom vooral MKB-bedrijven hier last van hebben. Maar we delen ook praktische oplossingen om de impact minimaal te houden voor jouw bedrijf.
CO2-uitstoot rapportageverplichting is een feit: zo ga je er slim mee om
MKB uit kritiek op rapportageverplichting CO2-uitstoot voor personeel
Heb je minimaal honderd werknemers in dienst? Dan moet je sinds 1 juli 2024 verplicht de CO2-uitstoot van je personeel bijhouden als het gaat om zakelijke ritten (woon-werkverkeer en zakelijk verkeer). En dat levert extra administratieve rompslomp en frustratie op. Naast kilometerregistratie rapporteer je sinds 1 juli ook het soort vervoermiddel en het brandstoftype. Lichtpuntje is dat je geen registratie hoeft bij te houden over de daadwerkelijke CO2-uitstoot van de voertuigen. Dat berekent de overheid aan de hand van de gegevens die je rapporteert.
Kredietpaspoort voor ondernemers
Meer kans van slagen bij aanvragen bankfinanciering
Financiering voor elkaar boksen bij de bank is voor veel Nederlandse mkb’ers een lastige zaak. Banken hanteren strenge eisen en hebben weinig zicht op de kredietwaardigheid van ondernemers, met als gevolg veel afwijzingen van financieringsaanvragen. En daar moet verandering in komen, vindt het IMK (Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf). De oplossing? Een kredietpaspoort, dat al succesvol wordt ingezet in onder meer Italië en Spanje.
Meer omzet, toch minder winst: inflatie niet bij te houden voor het mkb
SRA-rapport toont stijgende kosten en afnemende winsten
Veel mkb-bedrijven in Nederland hebben het moeilijk om hun winsten te behouden, terwijl hun omzet wel is gestegen. Dit en meer laat het rapport ‘Branches in Zicht 2024’ van de SRA, een netwerkorganisatie van accountantskantoren, zien. Voor het rapport onderzochten ze 9200 jaarrekeningen en ontdekten een gemiddelde omzetgroei van 3,6% in het mkb in 2023. Klinkt mooi, maar met een inflatie van 3,8% is dat niet genoeg. Veel bedrijven kunnen de stijgende kosten niet volledig compenseren. Wat staat er nog meer in het rapport en hoe kun jij deze kennis gebruiken?
Menno Snel wil nationale financieringshub voor mkb’ers
Non-bancair financieren voor het mkb is in opkomst
Speciaal gezant mkb-financiering Menno Snel wil een nationale financieringshub speciaal voor ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Hier kunnen zij aankloppen met wensen voor financiering, zonder de tussenkomst van een bank. Dit zei Snel op de jaarlijkse bijeenkomst van de Stichting MKB Financiering.
Personeelstekort kost ondernemers omzet
Meer medewerkers en minder wanbetalers bovenaan wensenlijstje
Personeelstekort en cashflowproblemen door wanbetaling bezorgen ondernemers de meeste kopzorgen. Hoe kan ik vakbekwame medewerkers aantrekken en behouden? En zorgen dat mijn klanten (op tijd) betalen? Dat zijn de twee vragen waar (ook) jouw collega-ondernemers wel eens wakker van liggen. Dat blijkt uit het Exact MKB Barometer onderzoek 2024.
Nieuwe kabinetsvisie: samen sterker tegen cyberdreigingen
Kabinet wil bedrijven sneller kunnen waarschuwen voor cyberdreigingen
Digitale dreigingen blijven veranderen en worden steeds geavanceerder. Het is daarom belangrijk dat overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties hun digitale veiligheid goed regelen. Dit vraagt om meer en betere samenwerking tussen overheid en bedrijven. Daarom heeft het kabinet een toekomstplan gemaakt met een Cyberweerbaarheidsnetwerk. Hier lees je wat het is en wat het betekent voor ondernemers.
Verschil in arbeidsparticipatie tussen mannen en vrouwen stabiliseert
Inhaalrace vrouwen stagneert
De laatste jaren is het verschil in arbeidsparticipatie tussen mannen en vrouwen vrijwel gelijk gebleven. Opvallend, want de genderkloof op het gebied van arbeidsparticipatie werd in de periode 2004 tot 2019 elk jaar gestaag kleiner.
Personeelstekorten belangrijkste belemmering in verhogen productiviteit
Hoe verhoog je de productiviteit in een krappe arbeidsmarkt?
Onderzoek van het CBS in samenwerking met KvK, EIB, MKB Nederland en VNO-NCW laat zien dat 75% van de ondernemers aangeeft maatregelen te nemen om de productiviteit te verhogen. Hierin ervaart zo’n 40% een belemmering door tekort aan personeel. Welke maatregelen gebruiken ondernemers nu, waar zien ze belemmeringen en hoe kun jij ook in een krappe arbeidsmarkt werken aan het verhogen van de productiviteit?
Arbeidskrapte Q1 2024: Ondanks minder krapte, nog steeds spanning
Cijfers CBS en hoe je omgaat met arbeidskrapte
In het eerste kwartaal van 2024 was het iets minder krap op de arbeidsmarkt. De arbeidskrapte nam met 1 vacature per 100 werklozen af. Maar ondanks deze afname nam het aantal werklozen met 13.000 toe. De spanning blijft. Wat zeggen de cijfers en wat kun jij doen om aan personeel te komen in een krappe arbeidsmarkt?
Meer vaste en minder flexibele arbeidscontracten
Wel meer flexibele werknemers met uitzicht op een vast contract
In het eerste kwartaal van 2024 was 28% van de werkzame beroepsbevolking in Nederland een werknemer met een flexibele arbeidsrelatie. Dat komt neer op 2,7 miljoen werknemers in de leeftijd van 15 tot 75 jaar, een daling van 30.000 ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze cijfers werden gemeld door CBS en TNO op basis van een gezamenlijke analyse van de nieuwste gegevens over flexibele arbeid.