Werkgevers zijn steeds minder enthousiast over thuiswerken

Waarom zou je thuiswerken wel of niet toestaan?

1 op de 3 werkgevers is kritischer over thuiswerken dan twee jaar geleden. Uit onderzoek van CNV onder 1.200 werknemers blijkt dat 30% van hen minder vaak thuis mag werken dan voorheen. Dat terwijl zij zelf voordelen ervaren. Wat maakt thuiswerken aantrekkelijk voor werknemers? En waarom kiezen werkgevers er juist vaker voor om het te beperken?

Vrouw werkt vanuit huis, ruim helft Nederlanders kiest wel eens voor thuiswerken

Thuiswerken: van standaard naar discussiepunt

Tijdens corona werd thuiswerken de norm. Veel ondernemers zagen de voordelen: minder ziekteverzuim, hogere productiviteit, tevreden medewerkers. Maar nu die urgentie wegvalt, groeit bij een deel van de werkgevers de twijfel. Voor werknemers is het juist een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Hoe zit dat?

3 voordelen van thuiswerken

Op basis van het onderzoek ziet CNV drie belangrijkste pluspunten:

  • Meer productiviteit: 6 op de 10 werknemers zegt thuis productiever te zijn. En 4 op de 10 voelt zich creatiever zonder kantoorafleiding.

  • Minder werkstress: 4 op de 5 ervaart minder werkstress (en een betere werk-privébalans) als zij de mogelijkheid hebben om thuis te werken. Dat leidt tot minder ziekteverzuim én tot medewerkers die zelfs bij lichte klachten blijven werken.

  • Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde: Voor ruim 4 op de 5 werkenden is thuiswerken een belangrijke factor bij de keuze voor een werkgever. In een krappe arbeidsmarkt kun je je hier als werkgever mee onderscheiden.

Waarom zijn werkgevers kritischer op thuiswerken?

Toch zijn er ook goede redenen waarom werkgevers kritischer zijn:

  • Minder innovatie: Volgens onderzoek van PwC ontstaat innovatie juist door samenwerking en spontane overleggen op kantoor. Thuiswerken kan dit in de weg staan.

  • Minder grip: Leidinggeven op afstand is lastiger. Niet elke medewerker floreert zonder direct toezicht of structuur.

  • Onveilige thuiswerkplek: Jij blijft verantwoordelijk voor een veilige werkplek. Thuis heb je daar minder controle op, maar de zorgplicht blijft. Dat kan risico’s opleveren, bijvoorbeeld bij lichamelijke klachten.

Lees ook: Thuiswerken in 2025: de voordelen, nadelen en verplichtingen

Is hybride werken dan de oplossing?

Veel bedrijven kiezen voor een middenweg: hybride werken. Daarbij combineren medewerkers thuis- en kantoordagen. Dit werkt goed als je vaste kantoordagen afspreekt, zodat teams elkaar blijven ontmoeten en de bedrijfscultuur behouden blijft.

Zo profiteer je van de voordelen van thuiswerken én behoud je teamgevoel en innovatiekracht.

Maak bewuste keuzes

Thuiswerken werkt niet voor iedereen even goed. Toch loont het om open te staan voor maatwerk. Door de voordelen en risico’s in kaart te brengen, maak je als werkgever de keuze die past bij jouw bedrijf én je team.

Lees ook: Zo stel je een goed thuiswerkbeleid op Lees ook: Thuiswerkvergoeding in 2025: zo zit het

Wat vind je van dit artikel?

Arthur Lubbers

Auteur

Arthur Lubbers

Arthur is redacteur en journalist met als specialisatie (bedrijfs)economie en arbeidsmarkt. Hij schrijft over alle mogelijke onderwerpen om werkgevers en ondernemers te informeren en te inspireren.