Thuiswerkvergoeding 2024: zo zit het

Alle regels voor thuiswerken, vergoedingen en de thuiswerkplek

Vergoeding voor thuiswerken zo werkt het

Veel organisaties hebben thuiswerken omarmd en geven hun werknemers een belastingvrije vergoeding voor thuiswerken. Wat doe jij? Hoe zit het anno 2024 met de thuiswerkvergoeding en de vergoeding voor de thuiswerkplek? Ontdek wat er mogelijk is.

Waarom een thuiswerkvergoeding?

Na de coronacrisis werd duidelijk dat thuiswerken een blijvertje is. Uit een onderzoek van werkgeversvereniging AWVN komt naar voren dat een groot deel van de werkgevers twee dagen per week thuiswerken een goed idee vindt. Niet gek als je bedenkt dat onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving aantoont dat thuiswerken leidt tot minder ziekteverzuim en productievere werknemers. 

Anderzijds biedt thuiswerken ook voor werknemers een scala aan voordelen, zoals minder reistijd en een betere balans tussen werk en privé. 

Kosten van thuiswerken in 2024

Toch moeten we niet vergeten dat thuiswerken je werknemers opzadelt met extra kosten. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor:

 • Verwarming

 • Internetkosten

 • Water & elektriciteit

 • Toiletpapier

 • Koffie & thee

Al die extra kosten kunnen behoorlijk oplopen. Zeker gezien de energieprijzen anno 2024. Vandaar dat veel werkgevers ervoor kiezen om een thuiswerkvergoeding te betalen. 

Is een thuiswerkvergoeding verplicht?

De thuiswerkvergoeding is in principe niet verplicht. Wel kan het zijn dat er in een toepasselijke cao afspraken zijn gemaakt over de vergoeding voor thuiswerken. In dat geval moet je je aan de regels in de cao houden. 

Stelt een cao een thuiswerkvergoeding niet verplicht? Dan mag je zelf afspreken met je werknemers of ze mogen thuiswerken en/ of welke vergoeding je daar tegenover stelt.

Belastingvrije thuiswerkvergoeding 2024 vs. thuiswerkvergoeding 2023

De overheid faciliteert thuiswerken, maar je krijgt de vergoeding niet terug van de Belastingdienst. Het demissionair kabinet (Rutte IV) heeft besloten dat een werkgever per 1 januari 2024 belastingvrij maximaal € 2,35 per dag mag betalen als thuiswerkvergoeding. Dat is een stijging van € 0,20 t.o.v. de thuiswerkvergoeding in 2023. 

Je mag de thuiswerkvergoeding ook (volledig) betalen als een medewerker slechts een dagdeel thuiswerkt.

Geen loonheffing over thuiswerkvergoeding

Dat je dit bedrag onbelast mag vergoeden houdt in dat je geen loonheffing hoeft te betalen over de vergoeding. Dat maakt het dus fiscaal interessant om de kosten voor thuiswerken te vergoeden.

Vergoed je meer dan € 2,35 per dag? Over het deel boven de € 2,35 betaal je wél loonheffing.

Een vaste thuiswerkvergoeding: de makkelijkste optie

Zeker het overwegen waard dus, zo’n thuiswerkvergoeding. Maar hoe regel je het? Een vaste vergoeding voor thuiswerken is voor veel werkgevers (en werknemers) de makkelijkste optie. 

Je kunt met je werknemers afspreken hoeveel dagen ze per week thuiswerken en hoeveel dagen ze op kantoor zijn. Op basis daarvan geef je als werkgever een vaste vergoeding, die opgedeeld is in een reiskostengedeelte en een thuiswerkgedeelte. scroll naar beneden voor een voorbeeldberekening.

Vaste thuiswerkvergoeding aanpassen

Mocht het zo zijn dat een medewerker toch een paar dagen extra thuiswerkt, dan hoef je de vergoeding niet ineens aan te passen. Dat kun je beter pas doen als er structureel iets verandert.

Wanneer moet je rekening houden met de reiskostenvergoeding?

Je bent waarschijnlijk wel bekend met de reiskostenregeling. Je mag in 2024 onbelast € 0,23 per kilometer vergoeden als je werknemer naar een werklocatie reist. 

Kun je de reiskostenregeling combineren met de thuiswerkvergoeding? Ja. Maar let op: je mag niet op één dag zowel een thuiswerkvergoeding als een reiskostenvergoeding betalen. Het is of het een, óf het ander. 

Op zich duidelijk, maar hoe voorkom je dat dit een administratieve uitdaging wordt?

Voorbeeld thuiswerkvergoeding en reiskostenvergoeding

Stel: je medewerker werkt twee dagen per week vanuit huis en de overige drie dagen op kantoor. 

De afstand naar de werklocatie bedraagt 25 kilometer; dus 50 kilometer heen en terug. De reiskostenvergoeding is dus € 11,50 per dag (€ 0,23 per kilometer). 

Met deze gegevens kun je de vergoeding per maand berekenen. Om de berekening te kunnen maken ga je uit van 214 werkdagen per jaar (het aantal werkdagen minus vakantie, gemiddeld ziekteverzuim en feestdagen). 

De berekening voor de totale vergoeding in 2024 ziet er als volgt uit:

 • Thuiswerkvergoeding per jaar: ⅖ van 214 dagen (= 86 dagen) x € 2,35 = € 202,10

 • Reiskostenvergoeding per jaar: ⅗ van 214 dagen (= 129 dagen) x € 11,50 = € 1483,50

Gecombineerd krijgt je medewerker per maand: (€ 202,10 + € 1483,50) / 12 = € 140,47

Hoe zit het met de thuiswerkplekvergoeding?

Naast een vaste vergoeding voor het thuiswerken, mag je ook een thuiswerkplekvergoeding geven. Een thuiswerkplekvergoeding is een (eenmalige) vergoeding om de thuiswerkplek in te richten. 

Ook als een medewerker niet op kantoor werkt, heb je als werkgever een zekere zorgplicht. Die houdt in dat je ervoor moet zorgen dat je medewerkers veilig en gezond kunnen werken. Daaronder valt ook dat je werknemer over een veilige werkplek moet beschikken. Niet alleen op kantoor, maar ook thuis. Spullen die daarvoor nodig zijn, kun je onbelast aanschaffen/ vergoeden vanuit de WKR.

Thuiswerkplekvergoeding, Belastingdienst en WKR

Via de werkkostenregeling (WKR) kun je heel wat spullen die je medewerkers nodig hebben om veilig thuis te kunnen werken, onbelast vergoeden. De kosten voor de thuiswerkplek kun je vergoeden via de gerichte vrijstellingen. Denk daarbij aan zaken als:

 • Laptop

 • Telefoon

 • Monitor

 • Bureaustoel

 • Consumpties

Via de WKR heb je vrije ruimte om onbelaste vergoedingen te geven. Bij een loonsom tot € 400.000 is deze vrije ruimte in 2024 1,92% en daarboven 1,18%.

Lees meer over de werkkostenregeling

Thuiswerkbeleid: afspraken voor thuiswerken

Een thuiswerkbeleid is aan te raden om het thuiswerken te organiseren en duidelijkheid te scheppen, ook over de vergoedingen. Je bundelt alle afspraken zodat alle medewerkers en eventuele nieuwe werknemers precies weten wat er van ze verwacht wordt en waar ze recht op hebben.

Een thuiswerkvergoeding en een vergoeding voor de thuiswerkplek zijn namelijk slechts een begin. Je moet erop toezien dat je werknemers daadwerkelijk veilig thuiswerken. 

Stimuleer veilig werken

Je kunt natuurlijk niet bij iedereen thuis op bezoek gaan om te controleren of je medewerker ergonomisch en veilig werkt. Maar je kunt een veilige manier van werken wel stimuleren door bijvoorbeeld een thuiswerk-checklist op te stellen. 

In een thuiswerkbeleid kun je alle afspraken vastleggen die je maakt met medewerkers die thuiswerken. Denk daarbij ook aan dingen als werktijden, vertrouwelijkheid, bereikbaarheid, en wat je doet met de thuiswerkapparatuur op het moment dat de medewerker uit dienst treedt.

Lees meer over een thuiswerkbeleid opstellen

Wel of geen thuiswerkvergoeding? 

Het is misschien niet verplicht, maar een vergoeding voor thuiswerken is zeer aan te bevelen. Organisaties die thuiswerken niet faciliteren, lopen het risico minder aantrekkelijk te worden voor werknemers. Thuiswerken heeft namelijk veel voordelen voor werknemers. Het is een aantrekkelijke manier om privé en werk te combineren: een werknemer is beter in staat voor kinderen te zorgen en ze even snel even naar school brengen.

Belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde

Bovendien zijn er genoeg andere voordelen. Zo helpt een thuiswerkvergoeding om je personeel tevreden te houden en langer aan je te binden. Daarnaast zijn goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een vergoeding voor thuiswerken een manier om nieuw personeel aan te trekken.

Niet geheel onbelangrijk: inmiddels is gebleken dat thuiswerken ook voor de werkgever voordelen heeft: thuiswerken is voor veel werknemers productiever dan werken op kantoor, zeker als er een gezonde mix is van thuis en kantoor. Een bedrijf dat thuiswerken mogelijk maakt en vergoedt, is flexibeler en heeft meer ruimte op de werkvloer.

Meerderheid werkgevers biedt dit aan

Of je je personeel een vergoeding voor thuiswerken geeft, hangt van veel omstandigheden af. Maar inmiddels is duidelijk dat de meerderheid van de werkgevers kiest voor zowel een thuiswerkplekvergoeding als een vaste vergoeding voor thuiswerken.

Wat vind je van dit artikel?

Job Jansen

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.